«Медіа Група Україна» дофінансує україно-грузино-німецько-болгарський фільм «Урсус»

«Медіа Група Україна» дофінансує україно-грузино-німецько-болгарський фільм «Урсус»

16 Жовтня 2015
3132
16 Жовтня 2015
17:13

«Медіа Група Україна» дофінансує україно-грузино-німецько-болгарський фільм «Урсус»

3132
«Медіа Група Україна» дофінансує україно-грузино-німецько-болгарський фільм «Урсус»
«Медіа Група Україна» дофінансує україно-грузино-німецько-болгарський фільм «Урсус»

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» дофінансує виробництво україно-грузино-болгаро-німецького ігрового повнометражного фільму «Урсус. Кавказький бурий ведмідь». Частка холдингу в бюджеті проекту становитиме 10% із загальної суми $ 3 млн 600 тис. Про це на прес-конференції 16 жовтня повідомив продюсер української кінокомпанії Fresh Production Олег Щербина.

 

Кінофільм є спільним проектом компаній Fresh Production (Україна), Aktis Film Production (Німеччина), O-Studio (Грузія), Geopoly Film (Болгарія) за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Національного кіноцентру Грузії і Болгарського національного центру кіно. Стрічку знімає грузинський режисер Отар Шаматава, автор сценарію - Заза Буадзе.

 

«Урсус. Кавказький бурий ведмідь» - це історія трьох невдах - грузинського кінорежисера, українського каскадера та американської захисниці диких звірів, які в 1992 році здійснюють відчайдушну подорож з охопленої вогнем громадянської війни столиці Грузії в Берлін. Кожен з трьох героїв переслідує свою мету, навіть не підозрюючи, як переплетені їхні долі.

 

 

Робота над сценарієм фільму тривала з 2003 по 2008 роки. У 2009 році про проект дізналися українські продюсери з Fresh Production і подали його у 2011 році на перший пітчинг Держкіно, де отримали державну підтримку. Далі почалася робота із залучення іноземних партнерів. За словами пана Щербини, у Грузії та Болгарії проект отримав підтримку кінофондів з другої спроби, в Німеччині - з шостої. У переговорах із зарубіжними партнерами продюсерам допомагали дипломати Грузії та України.

 

Зйомки розпочалися 11 жовтня 2013 року, але досі не були завершені через нестачу коштів. Наразі «Урсус» перебуває на фінальній стадії: залишилося дозняти кілька сцен (у тому числі в Берліні), зробити постпродакшн і здійснити промо- та піар-кампанії.

 

За словами Олега Щербини, загальний бюджет стрічки - $ 3 млн 600 тис. Дольова участь країн-партнерів така: Німеччина - 11%, Болгарія - 10%, Грузія - 25%, Україна - 54%. Із загального бюджету 20% коштів профінансувало Держкіно України (але через девальвацію гривні цих коштів виявилося недостатньо), 10% вкладає «Медіа Група Україна», решту українських коштів вклала студія Fresh Production.

 

«Україна - мажоритарій у цьому проекті. Права на фільм належать пропорційно до часток партнерів. Як рухати фільм на фестивалі, вирішуватиме українська сторона, але ми будемо погоджувати ці питання з іншими партнерами», - розповів Олег Щербина.

 

Голова Держкіно Пилип Іллєнко уточнив, що Держкіно всі свої зобов'язання щодо проекту (5 млн 775 тис. грн) виконало, але із затримками. «Поки ми виконували свої зобов'язання, відбулися серйозні зміни в країні, був складний період, і ми затримали платежі. Коли кошти надійшли, то вони вже були недостатніми», - пояснив він.

 

Продюсери проекту почали пошуки додаткових джерел фінансування - і до проекту приєдналася «Медіа Група Україна».

 

Директор холдингу «Медіа Група Україна» Євген Лященко назвав три причини, з яких медіахолдинг став учасником кінопроекту.

 

«Перша причина: ми вирішили не словом, а ділом довести і допомогти українському кінематографу. Нам дуже хотілося допомогти і Держкіно, яке є учасником цього проекту, і продюсерам. Ми розуміємо, що зараз дефіцит гарних ідей і гарних сценаріїв. А "Урсус" - це перлина, яка не має права не вийти на екрани», - пояснив він.

 

«Друга причина: в ситуації, в якій знаходиться кіноіндустрія України та «Медіа Група Україна, міжнародний копродакшн життєво необхідний. Ми сподіваємося, що вихід цього проекту широкою копродукцією України, Грузії, Болгарії та Німеччини дозволить Україні заявити про себе як сильного гравця і запустити нові проекти», - додав пан Лященко.

 

«Третя причина: ми не благодійники, а бізнесмени. Ми віримо, що цей продукт не лише посяде гідне місце як фестивальне кіно, але й буде комерційним продуктом, який зможе повернути вкладені в нього інвестиції. Ми входимо не на початку проекту і не всередині, а на третьому етапі. Але ще буде серйозна робота з постпродакшну, з промоції продукту, що є дуже відповідальною роботою», - резюмував пан Лященко.

 

«"Медіа Група Україна" виступає стратегічним інвестором, а також як головний партнер у медіа- та піар-підтримці. Вона увійшла в проект фінансово, плюс вона профінансує рекламну та промокампанію. Тобто її роль є навіть більшою за 10%, - зауважив Олег Щербина. - Усю стратегію просування фільму в Україні та в Європі ми будемо погоджувати з медіа групою - у них є досвід "Незламної", яка увійшла в десятку найкращих українських фільмів у прокаті».

 

За словами режисера і продюсера Отара Шаматави, фільм є дійсно міжнародним: герої говорять шістьма мовами, ролі виконують актори з Грузії, України, Болгарії, Франції, Німеччини, Азербайджану. Серед них - Жозефіна де Ла Бом, Ніко Тавадзе, Богдан Бенюк, Жорж Каррафас, Крістіан УльменЗаур Шафієв, Ілка Зафірова, Петер Небенгауз та інші. В епізоді в ролі самих себе - журналіста й оператора Російської служби BBC - з'являться Микола Вересень і Михайло Крупієвський. Один з головних героїв фільму «Урсус» - іспанський бурий ведмідь на прізвисько Тіма.

 

 

Стрічку фільмували в Україні, Грузії, Болгарії, також кілька сцен буде знято в Берліні. «В Україні ми знімали Україну, Німеччину, Угорщину, Туреччину. Наприклад, частину Берліна зняли в Ужгороді, а на скелях Довбуша в Карпатах - Туреччину», - розповів режисер. Кадри громадянської війни в Грузії знімали в Тбілісі та Києві.

 

Виробництво «Урсуса» заплановано завершити через півроку - навесні 2016 року. На 2016 рік планується фестивальна прем'єра стрічки (продюсери розраховують потрапити на фестиваль класу А - у Канни або в Берлін), а на 2017 рік - кінотеатральний прокат. Очікується, що прокатом в Україні займатиметься кінодистрибуторська компанія B&H, з якою є попередні домовленості. Переговорами про міжнародну дистрибуцію займається німецька компанія Aktis Film International.

 

За словами Пилипа Іллєнка, «Урсус» поєднує високу мистецьку якість і можливість бути сприйнятим широким колом глядачів як в Україні, так і за межами. На думку Олега Щербини, саме таким, як «Урсус» має бути українське мистецтво. «Українцям треба позбутися хуторянства і розповідей про козаків і шаровари. Потрібно знайти своє місце в Європі», - каже продюсер.

 

Нагадаємо, що фільм «Урсус» було презентовано на кіноринку «Берлінале» у 2012 році, на пітчингу Одеського міжнародного кінофестивалю у 2012 році, на секції Work-in-Progress Одеського міжнародного кінофестивалю у 2014 році, на кіноконференції у Вільнюсі у березні 2015 року, на Каннському кіноринку в травні 2015 року, а також на інших міжнародних кінозаходах.

 

У коментарі «Детектор медіа» Євген Лященко уточнив, що нині «Медіа Група Україна» має три спільних проекти з грузинськими партнерами. Крім кінофільму «Урсус. Кавказький бурий ведмідь» це два телесеріали: детективний серіал «Потрійний захист», який готують для каналу «Україна» українська продакшн-студія Fresh Production і грузинська кінокомпанія O-Studio, та другий сезон постапокаліптичного серіалу «Парадокс», який спільно знімають телеканал НЛО TV, що входить до складу «Медіа Група Україна», і грузинський телеканал GDS.

 

«Детектор медіа»

 

Кадри з фільму - Facebook-сторінка фільму 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду