Кінодіячі закликали уряд продовжити дію податкових пільг для українського кінематографа

Кінодіячі закликали уряд продовжити дію податкових пільг для українського кінематографа

8 Жовтня 2015
1729
8 Жовтня 2015
15:37

Кінодіячі закликали уряд продовжити дію податкових пільг для українського кінематографа

1729
Кінодіячі закликали уряд продовжити дію податкових пільг для українського кінематографа
Кінодіячі закликали уряд продовжити дію податкових пільг для українського кінематографа

Діячі українського кіно звернулися з відкритим листом на ім`я Прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка, в якому закликають до пролонгації дії податкових пільг для українського кінематографа. Про це повідомила прес-служба Національного центру Олександра Довженка.

 

Кінематографісти заявили, що якщо цього не буде зроблено, галузь зазнає значних втрат, а державні кіностудії збанкрутіють.

 

Підписанти нагадали, що 2011 року постановами Кабінету міністрів України та Податковим кодексом України був введений в дію пільговий пакет оподаткування для підприємств української кіногалузі, що включав тимчасове до 1 січня 2016 року звільнення суб'єктів кінематографії від сплати податку на додану вартість, земельного податку та податку на прибуток підприємств.

 

«Ці пільги були спрямовані на припинення стагнації української кіногалузі, закладення фундаменту для її сталого розвитку, створення повноцінного кіноринку в Україні. Дія цих пільг (разом з іншими заходами з підтримки українського кіно) спричинила відчутний підйом українського кіно, успіхи якого підтверджені високими нагородами Міжнародних кінофестивалів, динамізувала кіновиробництво, обсяг якого сягнув кількох десятків фільмів на рік», - наголосили діячі кіно.

 

Якщо ж дію цих пільг не буде продовжено, кінематографісти пронозують неминучу стагнацію та колапс в перші ж місяці наступного року, попри розробку кількох законодавчих ініціатив, покликаних сприяти розвитку українського кінематографа, які зараз  проходять громадське обговорення.


«Державні кіностудії, звільнені від сплати податку на землю, спіткає банкрутство вже в перший же місяць дії нових правил: податок на землю для найбільших із них (таких як «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О.Довженка») сягне десятків мільйонів на рік! Без державного замовлення на виробництво фільмів та держпідтримки студій сплата таких високих податків нереальна», - йдеться у листі.

 

Кінодіячі  заявили також, що дія нових правил «цілковито нівелює» вигоди Постанови Кабінету міністрів України від 17 червня 2015 р. № 408, яка надала можливість покращення матеріально-технічної бази державних кіностудій за рахунок тимчасового (до 31 грудня 2016 року) спрямування орендної плати з нерухомого майна в повному обсязі на виконання статутних завдань, а також ухваленого Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік"», ухваленого у вересні.

 

«Ним передбачено збільшення фінансування українського кіно за програмою створення та розповсюдження національних фільмів на 100 млн. гривень, 20 млн. з яких будуть витрачені не на розвиток українського кіно, як передбачалось, а на сплату податку. Цих грошей вистачило б на створення кількох повнометражних і принаймні десятку короткометражних дебютних кінокартин», - зазначили діячі.


Учасники української кіногалузі додали, що добиваються пролонгації дії пільгового пакету через прийняття відповідної постанови Кабінету міністрів України від Державного агентства України з питань кіно з початку року. Однак звернення не мають результату, а час минає. «Трьох місяців, що залишились до критичного моменту в житті українського кінематографа, вже може бути замало для його порятунку», - йдеться у листі.

 

Підписанти попросили прем'єр-міністра якнайшвидше внести на розгляд Кабінету міністрів України проект постанови про внесення змін в існуючі підзаконні акти, передбачивши пролонгацію чинних пільг «принаймні до 31 грудня 2021 року, аби, поки не пізно, виправити критичну ситуацію, що склалася в українській кіногалузі».

 

Під листом підписалися:

- Сергій Тримбач, голова Національної спілки кінематографістів
- Олесь Янчук, директор Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка
- Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка
- Володимир Філіппов, голова Громадської ради при Державному агенстві з питань кіно
- Богдан Батрух, директор кінокомпанії «B&H Film Distribution»
- Наталія Шевчук, директор Української студії хронікально-документальних фільмів
- Денис Іванов, генеральний директор кінокомпанії «Артхаус Трафік»
- Андрій Халпахчі,генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість»
- Юлія Сінькевич, виконавчий директор Одеського міжнародного кінофестивалю
- Ігор Савиченко, директор кінокомпанії «Директорія кіно»
- Денис Масліков, генеральний директор Асоціації продюсерів України
- Максим Асадчий, генеральний директор кінокомпанії «Пронто Фільм».

 

Нагадаємо, 25 вересня колегія Міністерства культури схвалила запропонований Державним агентством з питань кіно проект Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015/2016 роки.

 

Згідно зі змінами до закону «Про державний бюджет України на 2015 рік» було збільшено видатки на створення національних фільмів на 100 млн грн. - до 168 млн 320,9 тис. грн.

 

«Детектор медіа»

Фото - www.24svit.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду