Медійні організації вимагають переглянути нові тарифи на доставку преси

Медійні організації вимагають переглянути нові тарифи на доставку преси

25 Вересня 2015
4141
25 Вересня 2015
11:15

Медійні організації вимагають переглянути нові тарифи на доставку преси

4141
Медійні організації вимагають переглянути нові тарифи на доставку преси
Медійні організації вимагають переглянути нові тарифи на доставку преси

Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), Асоціація незалежних регіональних видавців України (АНРВУ) вимагають перегляду нових тарифів на доставку друкованих видань, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 20 серпня № 335 і зареєстрованих Міністерством юстиції 8 вересня. Про це йдеться у їхньому відкритому зверненні до Президента України та прем'єр-міністра.

 

Вони звинувачують «Укрпошту» у введенні в оману органів влади, редакцій газет та медіа-організацій щодо нових тарифів на доставку друкованих видань. «Ігноруючи аргументи медіа-галузі, не вступаючи у переговори, монополіст поштового зв'язку ПАТ «Укрпошта» за підтримки Міністерства інфраструктури домігся затвердження наказу про суттєве, безпрецедентне здорожчання тарифів на доставку друкованих видань», - йдеться у зверненні.

 

У своїх матеріалах «Укрпошта» наголошує, що тарифи підвищуються «базово на 56%». Але на практиці доставка національних, обласних та місцевих газет зростає удвічі, наголошують медійні організації. Вони наводять приклади подорожчання доставки конкретних газет:

- обласна газета «Зоря» (Дніпропетровськ) тариф підвищується на 108,22%;

- загальнонаціональне видання «Сегодня» (Київ) - на 77,4- 94% (залежно від індексу);

- районна газета «Трудова слава» (Херсонська область) - на 101%;

- місцева газета «Обрії Ізюмщини» - на 81%;

- обласна газета «Вісти Придніпров'я» - на 108,22%;

- обласна газета «Червоний гірник» (Кривий Ріг) - на 108,22%;

- обласна газета «Днепр вечерний» (Дніпропетровськ) - на 115,14%;

- обласна газета «Пульс» - на 121,24%;

- міська газета «Наше місто» (Дніпропетровськ) - на 121,24%.

 

НСЖУ, УАВПП та АНРВУ заявляють, що наказ Міністерства інфраструктури України «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» не враховує потреб держави у інформаційній сфері та створює нові загрози для інформаційної безпеки, а крім того містить серйозні методологічні помилки.

 

«Підвищення тарифів не має жодного зв'язку зі стимулюванням читання в Україні, з підвищенням інформованості населення про реальний стан справ у державі, не гарантує розвитку та покращення якості послуг "Укрпошти"», - наполягають автори звернення.

 

За даними медійних організацій, з моменту оприлюднення розробники проекту нових тарифів усно та письмово тричі називали різні цифри середнього підвищення. На їхнє переконання, вимоги про підвищення тарифів «не обґрунтовані прозорими розрахунками».

 

НСЖУ, УАВПП та АНРВУ також звертають увагу на те, що з 2008 року, враховуючи нове підвищення, тарифи на доставку періодичних видань зросли в 7,7 раза.

 

Відтак, організації вимагають скасування затвердженого наказу про тарифи на доставку друкованих видань, проведення публічного обговорення розмірів можливого підвищення тарифів за участю видавців, журналістів та під головуванням представника уряду, а за результатами - внесення коригувань у запропоновану методику розрахунку.

 

Як писала «Детектор медіа», нові підвищені тарифи наберуть чинності з 1 січня 2016 року. Тарифи на доставку газет розраховано для газет формату А3 обсягом 4 шпальти. Тариф на доставку одного примірника такої газети підвищено на 56,1% до 26,28 копійок для регіональних і загальнодержавних видань, на 67,9% - до 21,39 копійок для обласних та на 72,4% до 19,26 копійок для місцевих і районних видань.

 

Для видань іншого формату й обсягу застосовуються коефіцієнти, унаслідок чого подорожчання ще суттєвіше - різницю тарифів детально проаналізував у матеріалі на «Детектор медіа» член ради директорів Української асоціації видавців періодичної преси Сергій Чернявський. За його розрахунками, для більшості видання подорожчання становитиме від 72,4% до 121,2%.

 

Тарифи на доставку журналів розраховано за кожні повні або неповні 50 г ваги. Тариф на доставку кожних повних або неповних 50 г ваги збільшився на 55% до 105,12 копійок для регіональних і загальнодержавних видань, на 67,9% до 85,56 копійок для обласних та на 72,4% до 77,04 копійок для місцевих і районних видань. У разі збільшення ваги журналів застосовуються коефіцієнти, через що подорожчання стає більш суттєвим.

 

Ще в липні, після оприлюднення проекту нових тарифів, УАВПП та НСЖУ протестували проти можливого підвищення вартості доставки преси. Проти необґрунтованого підвищення тарифів «Укрпошти» виступив і Державний комітет телебачення і радіомовлення, пропонуючи шукати компромісне вирішення проблеми.

 

Водночас ДП «Укрпошта» обґрунтувало необхідність підвищення цін на послуги зростанням цін на товари, послуги, енергоносії, освітлення та опалення за останній рік. Перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер обґрунтував зростання тарифів тим, що «видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їх власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - slon.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду