Мінінфраструктури оприлюднило підвищені тарифи «Укрпошти» на приймання та доставку преси (ОНОВЛЕНО)

Мінінфраструктури оприлюднило підвищені тарифи «Укрпошти» на приймання та доставку преси (ОНОВЛЕНО)

22 Вересня 2015
5803
22 Вересня 2015
19:41

Мінінфраструктури оприлюднило підвищені тарифи «Укрпошти» на приймання та доставку преси (ОНОВЛЕНО)

5803
Мінінфраструктури оприлюднило підвищені тарифи «Укрпошти» на приймання та доставку преси (ОНОВЛЕНО)
Мінінфраструктури оприлюднило підвищені тарифи «Укрпошти» на приймання та доставку преси (ОНОВЛЕНО)

19 вересня в офіційному виданні Кабінету Міністрів України «Урядовий кур'єр» було опубліковано наказ Міністерства інфраструктури від 20 серпня № 335 «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою», зареєстрований Міністерством юстиції 8 вересня.

 

Нові підвищені тарифи наберуть чинності з 1 січня 2016 року. Водночас втратять чинність попередні тарифи, затверджені у вересні 2013 року.

 

Тарифи на доставку газет розраховано для газет формату А3 обсягом 4 шпальти. Тариф на доставку одного примірника такої газети підвищено на 56,1% до 26,28 копійок для регіональних і загальнодержавних видань, на 67,9% - до 21,39 копійок для обласних та на 72,4% до 19,26 копійок для місцевих і районних видань.

 

Для видань іншого формату й обсягу застосовуються коефіцієнти, унаслідок чого подорожчання ще суттєвіше - різницю тарифів детально проаналізував у матеріалі на «Детектор медіа» член ради директорів Української асоціації видавців періодичної преси Сергій Чернявський. За його розрахунками, для більшості видання подорожчання становитиме від 72,4% до 121,2%.

 

Тарифи на доставку журналів розраховано за кожні повні або неповні 50 г ваги. Тариф на доставку кожних повних або неповних 50 г ваги збільшився на 55% до 105,12 копійок для регіональних і загальнодержавних видань, на 67,9% до 85,56 копійок для обласних та на 72,4% до 77,04 копійок для місцевих і районних видань.

 

У разі збільшення ваги журналів застосовуються коефіцієнти, через що подорожчання стає більш суттєвим.

 

Нагадаємо, 8 липня Міністерство інфраструктури оприлюднило проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

 

22 липня Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) звернулись до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, протестуючи проти можливого підвищення вартості доставки преси. Проти необґрунтованого підвищення тарифів «Укрпошти» виступив і Державний комітет телебачення і радіомовлення, пропонуючи шукати компромісне вирішення проблеми.

 

Водночас ДП «Укрпошта» заявило, що є ініціатором проекту цього наказу. Необхідність підвищення цін на послуги зв'язку в установі обґрунтували зростанням цін на товари, послуги, енергоносії, освітлення та опалення за останній рік.

 

За оцінками УАВПП та НСЖУ, за умови підписання цього наказу збільшення вартості доставки для місцевих ЗМІ складе близько 122%. Асоціація закликала всі ЗМІ приєднатись до обговорення проблеми підвищення цін на доставку преси та писати на адресу Прем'єр-міністра України, щоб на власних розрахунках показати вплив нових тарифів.

 

Чому підвищення тарифів так згубно вплине на пресу та до яких наслідків воно може призвести - пояснював у відкритому листі до міністра інфраструктури головний редактор газети «Приазовский рабочий» Микола Токарський.

 

Під час спеціальної наради з представниками галузевих та професійних об'єднань преси в.о. генерального директора УДППЗ «Укрпошта» Ігор Ткачук повідомив, що «збільшення вартості доставки одного примірника газети форматом А3 з кількістю поліс 4 складе 9 копійок для загальнодержавних та обласних видань і 8 копійок для місцевих видань. Для 8-полосного видання формату А3 - близько 19 коп. (загальнодержавне видання), 17 коп. (обласне) та 16 (місцеве) відповідно. Далі, на кожні наступні 4 полоси збільшення вартості доставки складатиме 7,5 коп. для загальнодержавних видань та 5 коп. - для обласних та місцевих».

 

Водночас Міністерство інфраструктури України заявило, що нові тарифи на доставку періодичних друкованих видань, які буде введено в дію з 1 січня 2016 року, зростуть порівняно з діючими в середньому на 56,1%. Підвищення тарифів перший заступник міністра Володимир Шульмейстер обґрунтовує тим, що «видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їх власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку».

 

Зовсім інші розрахунки навели в матеріалі на «Детектор медіа» член ради директорів УАВПП, голова наглядової ради газети «Зоря» Сергій Чернявський та медіа експерт Сергій Охрименко, які детально проаналізували, наскільки і для яких категорій друкованих видань може зрости вартість доставки та до яких наслідків для ринку преси це може призвести.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду