УАВПП та НСЖУ протестують проти підвищення вартості доставки преси, яке планує Мінінфраструктури

УАВПП та НСЖУ протестують проти підвищення вартості доставки преси, яке планує Мінінфраструктури

22 Липня 2015
2092
22 Липня 2015
11:51

УАВПП та НСЖУ протестують проти підвищення вартості доставки преси, яке планує Мінінфраструктури

2092
УАВПП та НСЖУ протестують проти підвищення вартості доставки преси, яке планує Мінінфраструктури
УАВПП та НСЖУ протестують проти підвищення вартості доставки преси, яке планує Мінінфраструктури

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) разом звернулись до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, протестуючи проти можливого підвищення вартості доставки преси. Про це повідомляє прес-служба УАВПП.

 

Організації заявили, що 8 липня Міністерство інфраструктури, без консультацій з медіаспільнотою, оприлюднило проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

 

«Основного удару у разі прийняття наказу зазнають місцеві ЗМІ, для яких збільшення вартості доставки складе, в середньому, 122%. Як наслідок подорожчання місцевих газет може скласти і 40%, і 60%, а витрати на доставку тиражу наблизяться до вартості його друку», - зазначається в повідомленні прес-служби.

 

За оцінками УАВПП та НСЖУ, підписання цього наказу призведе до зменшення продажів тиражів місцевої преси (газети) - до 40%,  загальнонаціональної преси (газети) - близько 20%, журналів - понад 20%.

 

УАВПП і НСЖУ заявляють, що рішуче засуджують таке рішення фінансових проблем УДППЗ «Укрпошта», адже досвід минулих років показав, що збільшення вартості послуг з доставки преси не має зв'язку з підвищенням якості її доставки.

 

Особливе занепокоєння організацій викликають ризики подорожчання передплати для місцевої преси. «Малі регіональні видання в 2015-2016 роках очікує ряд випробувань - роздержавлення, реалізація завдань державної інформаційної політики, висвітлення місцевих виборів. При цьому автори наказу саме для цих, місцевих, видань планують збільшити вартість доставки на більше, ніж 120% (найбільше подорожчання доставки відбудеться для журналів, а на другому місці - місцеві газети)», - констатували УАВПП та НСЖУ.

 

Організації вимагають від Міністерства інфраструктури не допустити необґрунтованого підвищення тарифів на передплату, запропонованих вітчизняним монополістом - УДППЗ «Укрпошта», а знайти інший шлях для виведення УДППЗ «Укрпошта» на роботу без збитків.

 

«Ми закликаємо всі ЗМІ приєднатись до обговорення ідеї підвищення цін на доставку преси. Для цього кожна редакція має надіслати свій лист подяки на адресу Прем'єр-міністра України і на власних розрахунках продемонструвати вплив нових тарифів», - пропонують організації.

 

Нагадаємо, з 1 січня набув чинності Закон № 76-VIII від 29 грудня 2014 року, який запроваджує 40-відсоткове обмеження тарифів на доставку преси виключно для державних друкованих ЗМІ. Водночас Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) заявила, що видання, передплату яких оформлено у 2014 році, будуть доставлятись «Укрпоштою» за пільговими тарифами.

 

У лютому в Києві між «Укрпоштою» та Українською асоціацією видавців періодичної преси (УАВПП) було підписано меморандум про взаємодію у наданні послуги з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою. Перед підписання документу було впроваджено нову систему збору інформації від передплатників.

 

Однак у березні Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила, що порядок розповсюдження періодичних видань за передплатою, затверджений «Укрпоштою» - недосконалий і потребує скасування. Спілка ініціювала створення спільної експертної групи для розробки нового документа, повідомив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду