«Укрпошта» заявляє, що підніматиме до ринкової  вартість розповсюдження преси

«Укрпошта» заявляє, що підніматиме до ринкової вартість розповсюдження преси

31 Липня 2015
2779
31 Липня 2015
14:03

«Укрпошта» заявляє, що підніматиме до ринкової вартість розповсюдження преси

2779
«Укрпошта» заявляє, що підніматиме до ринкової  вартість розповсюдження преси
«Укрпошта» заявляє, що підніматиме до ринкової  вартість розповсюдження преси

Державне підприємство (ДП) «Укрпошта» заявляє, що, ініціюючи перегляд тарифів на приймання та доставку періодичних друкованих видань за передплатою з 1 січня 2016 року, має на меті встановити «справедливу вартість послуг зв'язку відповідно до сучасних ринкових умов». Про це йдеться у повідомленні, яке отримала «Детектор медіа».

 

ДП заявляє, що підвищення тарифів на доставку у загальній ціні видання становитиме в середньому 10%. «Оформлюючи передплату,  читач бачить в каталозі вартість видання, яка складається з видавничої вартості та вартості послуг Укрпошти. Видавнича вартість становить 70-80% від вартості передплати, вона не регулюється на державному рівні і встановлюється редакціями (видавцями) на власний розсуд, виходячи з комерційних інтересів. У той час як послуги зв'язку не перевищують 20-30% від передплатної вартості, тобто тієї суми, яку сплачують українці», - йдеться у повідомленні.

 

Починаючи з 2010 року, видавнича вартість вітчизняних газет та журналів за передплатою зросла на 300-400%, водночас вартість послуг «Укрпошти» на розповсюдження періодичних видань збільшилася всього на 40-50%, а її питома вага стабільно зменшувалася, заявляє державне підприємство.

 

Для прикладу «Укрпошта» наводить дані видавничої вартості «Педагогічної газети», яка за даними ДП, за 5 років підвищилась на 412% (з 2,15 грн до 11 грн). Вартість послуг «Укрпошти» за цей період, як стверджується, зросла лише на 42 % (з 0,24 грн до 0,34 грн). «Вартість  «Відомостей Верховної Ради України» за цей же період зросла на 313% (з 36,73 грн до 151,68 грн), послуги Укрпошти змінились лише на 45% (з 4,03 грн до 5,83 грн). «Казковий вечір» зріс у своїй видавничій вартості на 314% (з 9,66 грн до 40 грн), у той час як вартість послуг зв'язку - на 50% (з 1,01 грн до 1,51 грн)», - повідомляє «Укрпошта».

 

За власними розрахунками державного підприємства-монополіста поштових послуг, вартість доставки одного примірника газети формату А3-4 на сьогоднішній день становить 26,18 коп. «Укрпошта ж доставляє газету за 16,83 коп. І це в період постійного зростання витрат на перевезення преси, зокрема ріст цін на паливно-мастильні матеріали та інші витрати на утримання транспорту», - заявляє підприємство.

 

За даними «Укрпошти», середньомісячна заробітна плата одного листоноші за 2014 рік в середньому становила 1 346,9 грн., що менше від середньої по Україні.

 

«Сьогодні лише Укрпошта доставляє періодичні видання та пошту у найглибші населені пункти країни. Лише національний оператор поштового зв'язку має таку розгалужену мережу в майже 12 тис. поштових відділень, 9 тис. з яких знаходяться в сільській місцевості. Жодна приватна компанія не займається таким бізнесом в сільській місцевості, тому що він принесе лише збитки. Доставляючи пресу мешканцям країни, Укрпошта виконує дуже важливу соціальну функцію держави. Однак незважаючи на велике соціальне навантаження, держава при цьому не компенсує Укрпошті ні копійки зі свого бюджету», - стверджує «Укрпошта».

 

Підвищуючи розцінки на доставку преси, «Укрпошта» сподівається на розуміння громадськості та вставлення справедливих тарифів на приймання і доставку періодичних видань за передплатою.

 

Варто зазначити, що «Укрпошта» не вказує, на який саме відсоток зростуть тарифи на доставку періодичних друкованих видань, а також не повідомляє, чи вплине зростання тарифів на збільшення зарплат листонош.

 

Нагадаємо, Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ)  звернулись до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, протестуючи проти можливого підвищення вартості доставки преси.  Організації заявили, що 8 липня Міністерство інфраструктури, без консультацій з медіаспільнотою, оприлюднило проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

 

За оцінками УАВПП та НСЖУ, за умови підписання цього наказу збільшення вартості доставки для місцевих ЗМІ складе близько 122% і призведе до зменшення продажів тиражів місцевої преси (газети) до 40%,  загальнонаціональної преси (газети) - близько 20%, журналів - понад 20%. УАВПП і НСЖУ заявляють, що рішуче засуджують таке рішення фінансових проблем УДППЗ «Укрпошта», адже досвід минулих років показав, що збільшення вартості послуг з доставки преси не має зв'язку з підвищенням якості її доставки.

 

Як повідомили «Детектор медіа» в прес-службі підприємства поштового зв'язку, ініціатором проекту наказу Міністерства інфраструктури про затвердження нових тарифів на приймання та доставку преси за передплатою стало ДП «Укрпошта». В «Укрпошті» зазначили, що у разі затвердження проекту наказу, зміна тарифів на доставку преси відбудеться з 1 січня 2016 року.  «У середньому для споживачів зміна вартості газет та журналів становитиме 10%», - повідомили в прес-службі.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2779
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду