Мінкульт звільняє головного редактора  «Кримської світлиці» та переводить редакцію до Києва

Мінкульт звільняє головного редактора «Кримської світлиці» та переводить редакцію до Києва

24 Червня 2015
2445
24 Червня 2015
18:13

Мінкульт звільняє головного редактора «Кримської світлиці» та переводить редакцію до Києва

2445
У Криму планують залишити корпункт видання
Мінкульт звільняє головного редактора  «Кримської світлиці» та переводить редакцію до Києва
Мінкульт звільняє головного редактора  «Кримської світлиці» та переводить редакцію до Києва

Національне газетно-журнальне видавництво не продовжить співпрацю Віктором Качулою як головним редактором газети «Кримська світлиця». Про це в коментарі «Детектор медіа» розповів заступник міністра культури Ростислав Карандєєв.

 

На посаду головного редактора «Кримської світлиці» буде оголошено конкурс.

 

«Віктор Качула  протягом року не приїздив до Києва, хоча інші представники редакції знаходять можливість приїздити по кілька разів на рік. Його поведінку можна пояснити психологічним тиском і впливом окупації. Однак ми навіть не знаємо номера його телефону, спілкування відбувається тільки в електронному форматі, - прокоментував Ростислав Карандєєв. -  Але, все ж таки, він є працівником державного українського підприємства, і фінансування здійснюється державою. Треба було б віднайти можливість приїхати. Це не є дуже складним».

 

Зі слів пана Карандєєва, Віктору Качулі запропонують співпрацю в якості кореспондента корпункту «Кримської світлиці» в Криму. «Ми розглядаємо співпрацю з паном Віктором як з одним з натхненників цього видання  від самого початку його створення, з людиною, яка буде обов'язково дотична до цього видання, навіть якщо він перебуватиме в Сімферополі - у форматі закордонного корпункту українського видання», - сказав заступник міністра.

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа», чи отримають працівники видання зарплати за чотири місяці (починаючи з лютого 2015 року), Ростислав Карандєєв сказав: «Фінансування "Кримської світлиці" було припинено у квітні на вимогу Державної фінансової інспекції  України, оскільки формат, що сформувався, не дає підстав для правових відносин. З одного боку, це  відсутність інформації про наявність редакції як такої. Наприклад, у редакції працювала керівник Українського культурного центру в Криму. Тепер цей центр змінив назву на Російський культурний центр.  Також траплялося, що працівники, яких пан Качула включав до штату редакції, повідомляли Міністерству, що вони там уже не працюють. Відсутність комунікації призвела до того, що законодавчо ми не можемо забезпечити фінансування людей, які перебувають на території Криму. Вони навіть не забезпечують функціонування газети в повному обсязі, оскільки вона не видається».  Нагадаємо, починаючи з 6 лютого 2015 року «Кримська світлиця» виходить в електронному форматі.

 

Також заступник міністра розповів, що частина редакції «Кримської світлиці» погодилася переїхати до Києва, а формат видання, можливо, зазнає змін. Подаємо його коментар повністю:

 

«Міністерство культури наразі бачить напрямок розвитку інформаційної сфери, зокрема присутності культурної й культурологічної інформації, через посилення електронних ЗМІ.

 

Перше й головне зусилля нами буде направлено на діяльність "Кримської світлиці" як  органу, який продукуватиме інформацію, і розповсюдження її через сайт. В подальшому, ми сподіваємося, інформація в рамках проекту "Кримська світлиця" виходитиме і в друкованому форматі.

 

Ми здійснили заходи щодо переведення редакції з Криму до Києва. Не всі працівники виявили бажання переїхати. Вони теж, якщо в них буде така воля, будуть оформлені в Криму як працівники окремого корпункту. Це дозволить їм легітимізувати свою роботу. Бо до останнього моменту окупації Криму їхня робота здійснювалася на нелегальній основі.

 

До проекту "Кримська світлиця" буде долучено "Кримський дім", буде активніше долучено Меджліс кримськотатарського народу.

 

Проблематика видання, можливо, зміниться, у порівнянні з тією, яка була в концепції газети. Газета "Кримська світлиця" була орієнтована на українців Криму. Наразі нам дуже складно "дійти" до них. Це буде в першу чергу електронний формат донесення інформації  до українців, що мешкають у Криму. Як ми передбачаємо, аудиторію видання складуть переселенці з Криму, кримські татари і загалом всі небайдужі до питання Криму як такого. Це питання соціальної підтримки українських настроїв у Криму, підтримки людей, які є носіями цього настрою і забезпечення інформаційного й гуманітарного повернення Криму до України».

 

«Детектор медіа» звернеться по коментарі до Віктора Качули.

 

Нагадаємо, 21 червня Віктор Качула звернувся з відкритим листом до міністра культури В'ячеслава Кириленка. У ньому г ловний редактор «Кримської світлиці», зокрема, розповів про конфліктні питання у співпраці з видавництвом Мінкультури.

 

Віктор Качула наголошує, що протягом чотирьох місяців редакція «Кримської світлиці» очікує на виплату зарплати. У Міністерстві культури кажуть, що кошти не сплачувалися через «складну комунікацію» з редактором видання і те, що він не приїздив з Криму до Києва особисто. В той же час, керівництво Міністерства культури не виявляло ініціатив відвідати редакцію на окупованому Росією півострові.

 

Віктор Качула протягом 13 років є головним редактором  «Кримської світлиці» - єдиного україномовного видання Криму. «Кримська світлиця» систематично зазнавала фінансових труднощів, однак продовжувала вихід. Засновники видання  - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець - Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2445
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lom
3228 дн. тому
карандєєв, бєрєндєєв... Зжере кримську газету. Але може й подавитись. Все ж у газети три засновники. І потрібна згода всіх трьох для здійснення чорних намірів "прачечной"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду