У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо

У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо

23 Червня 2015
2602
23 Червня 2015
18:11

У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо

2602
У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо
У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо

Колегія Держкомтелерадіо, проаналізувавши стан інформаційного простору Тернопільської області, визнала задовільним розвиток інформаційної та видавничої сфер регіону. Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

За даними Держкомтелерадіо, у Тернопільській області працюють 10 місцевих та регіональних (у межах області) телеорганізацій і провайдерів програмної послуги. За формою власності один мовник є державним, 9 - приватні.

 

«Телекомпанії, які отримали ліцензії на право здійснювати діяльність у стандарті DVB-T2 у мультиплексі МХ-5, успішно опанували цифровий формат мовлення, у тому числі - Тернопільська ОДТРК. За рахунок впровадження цифрового телебачення кількість населення, охопленого телевізійним сигналом, збільшилася в середньому на 11%», - йдеться в повідомленні Держкомтелерадіо.

 

На сьогодні частка власного продукту в програмному наповненні місцевого телебачення в середньому становить 69,7%, національного продукту - 89,7%. На радіомовленні частки власного та національного продукту складають99,5% та 100% відповідно. Для порівняння: у 2013 році частка власного продукту в ефірі телебачення складала 60,7%, національного продукту - 88,3%; в радіомовленні частки власного та національного продукту становили 94,8% та 95,5% відповідно.

 

Водночас члени колегії наголосили, що для покриття радіосигналами Українського радіо південної частини області потрібен прорахунок ще чотирьох, як мінімум, додаткових ФМ-частот на вже існуючі вежі.

 

Що стосується ринку преси, то станом на червень 2015 року в області зареєстровано 451 друкований засіб масової інформації місцевої сфери розповсюдження. Винятково україномовними з них є 364 видання, українською мовою разом з іншими - 48, виключно російськомовними - 37, англомовними - 2.

 

За даними Держкомтелерадіо, серед періодичних друкованих видань найвпливовішою є газета «Свобода», співзасновниками якої є Тернопільська обласна державна адміністрація і Тернопільська обласна рада, а сферою розповсюдження - обласний центр і райони області. Районні та міські комунальні видання виходять один раз на тиждень загальним разовим тиражем 54 730 примірників.

 

Що стосується книговидавничої галузі, то до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 78 суб'єктів видавничої діяльності, розташованих на території області.

 

Спостерігається тенденція до збільшення випуску книжкової продукції в області. Якщо у 2014 році було випущено 600 найменувань книг та брошур тиражем 5,6 млн примірників, то за п'ять місяців 2015 року в області випущено близько 400 найменувань книг та брошур загальним тиражем близько 3 млн примірників. Книжкова продукція видається переважно українською мовою.

 

В області функціонує 49 книжкових магазинів. Збільшується кількість кіосків та прилавків з продажу книговидавничої продукції. Якщо у 2013 році їх нараховувалося 646, то станом на червень 2015 року - 676.

 

Колегія рекомендувала Тернопільській облдержадміністрації налагодити обмін книжковою продукцією, випущеною за кошти місцевих бюджетів, з іншими областями, а частину книжкової продукції, виданої в рамках Програми розвитку видавничої справи та інформаційного простору у Тернопільській області на 2014-2016 роки, спрямувати до військових частин, задіяних у зоні проведення антитерористичної операції.

 

Нагадаємо, що колегія Держкомтелерадіо періодично заслуховує інформацію про стан інформаційного простору окремих областей. У квітні йшлося про Полтавську область, у березні - про Дніпропетровську,у лютому - про Івано-Франківську, у грудні 2014-го - про Сумську.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2602
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
//
3229 дн. тому
А за збільшення потужності/перенос наявних нічого не казали? 15 км від'їхати від міста - попадаєш в радіус дії одразу 4-ох передавачів, в той час, як в самому місті - хіба що на в'їзді можна зловити. Чому шансонам можна, а українському радіо обов'язково нові частоти прораховуй. В інших містах існує практика радіостанцій через 0.3, де УДЦР, спільною роботою хай би глянули можливість безперешкодного здійснення мовлення із збільшенням радіусу розповсюдження. Щоб, на той же ж конкурс, взяли частоти другий чи третій канали УР, які і так ледве тримаються на впертих проводово-укв слухачах та супутниково-інтернетному мовленні. П.С. Я за частоти для УР без конкурсу - я ще пам'ятааю НР зразка 2005-2009, яка теж ніби була своя.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду