detector.media
23.06.2015 18:11
У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо
У Тернопільській області потрібно ще щонайменше чотири ФМ-частоти для мережі Українського радіо

Колегія Держкомтелерадіо, проаналізувавши стан інформаційного простору Тернопільської області, визнала задовільним розвиток інформаційної та видавничої сфер регіону. Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

За даними Держкомтелерадіо, у Тернопільській області працюють 10 місцевих та регіональних (у межах області) телеорганізацій і провайдерів програмної послуги. За формою власності один мовник є державним, 9 - приватні.

 

«Телекомпанії, які отримали ліцензії на право здійснювати діяльність у стандарті DVB-T2 у мультиплексі МХ-5, успішно опанували цифровий формат мовлення, у тому числі - Тернопільська ОДТРК. За рахунок впровадження цифрового телебачення кількість населення, охопленого телевізійним сигналом, збільшилася в середньому на 11%», - йдеться в повідомленні Держкомтелерадіо.

 

На сьогодні частка власного продукту в програмному наповненні місцевого телебачення в середньому становить 69,7%, національного продукту - 89,7%. На радіомовленні частки власного та національного продукту складають99,5% та 100% відповідно. Для порівняння: у 2013 році частка власного продукту в ефірі телебачення складала 60,7%, національного продукту - 88,3%; в радіомовленні частки власного та національного продукту становили 94,8% та 95,5% відповідно.

 

Водночас члени колегії наголосили, що для покриття радіосигналами Українського радіо південної частини області потрібен прорахунок ще чотирьох, як мінімум, додаткових ФМ-частот на вже існуючі вежі.

 

Що стосується ринку преси, то станом на червень 2015 року в області зареєстровано 451 друкований засіб масової інформації місцевої сфери розповсюдження. Винятково україномовними з них є 364 видання, українською мовою разом з іншими - 48, виключно російськомовними - 37, англомовними - 2.

 

За даними Держкомтелерадіо, серед періодичних друкованих видань найвпливовішою є газета «Свобода», співзасновниками якої є Тернопільська обласна державна адміністрація і Тернопільська обласна рада, а сферою розповсюдження - обласний центр і райони області. Районні та міські комунальні видання виходять один раз на тиждень загальним разовим тиражем 54 730 примірників.

 

Що стосується книговидавничої галузі, то до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 78 суб'єктів видавничої діяльності, розташованих на території області.

 

Спостерігається тенденція до збільшення випуску книжкової продукції в області. Якщо у 2014 році було випущено 600 найменувань книг та брошур тиражем 5,6 млн примірників, то за п'ять місяців 2015 року в області випущено близько 400 найменувань книг та брошур загальним тиражем близько 3 млн примірників. Книжкова продукція видається переважно українською мовою.

 

В області функціонує 49 книжкових магазинів. Збільшується кількість кіосків та прилавків з продажу книговидавничої продукції. Якщо у 2013 році їх нараховувалося 646, то станом на червень 2015 року - 676.

 

Колегія рекомендувала Тернопільській облдержадміністрації налагодити обмін книжковою продукцією, випущеною за кошти місцевих бюджетів, з іншими областями, а частину книжкової продукції, виданої в рамках Програми розвитку видавничої справи та інформаційного простору у Тернопільській області на 2014-2016 роки, спрямувати до військових частин, задіяних у зоні проведення антитерористичної операції.

 

Нагадаємо, що колегія Держкомтелерадіо періодично заслуховує інформацію про стан інформаційного простору окремих областей. У квітні йшлося про Полтавську область, у березні - про Дніпропетровську,у лютому - про Івано-Франківську, у грудні 2014-го - про Сумську.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY