Андрій Подщипков заявив про тиск влади та пропозиції продати канал «112 Україна» задешево

Андрій Подщипков заявив про тиск влади та пропозиції продати канал «112 Україна» задешево

27 Травня 2015
4097
27 Травня 2015
20:15

Андрій Подщипков заявив про тиск влади та пропозиції продати канал «112 Україна» задешево

4097
Андрій Подщипков заявив про тиск влади та пропозиції продати канал «112 Україна» задешево
Андрій Подщипков заявив про тиск влади та пропозиції продати канал «112 Україна» задешево

Генеральний директор телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков, який називає себе власником цього каналу, заявляє, що «зазнає активних спроб відібрати канал з боку влади», що проявляється у формі тиску Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Відповідне відкрите звернення пана Подщипкова поширила увечері 27 травня прес-служба каналу «112 Україна», напередодні засідання Нацради.

 

На засіданні Нацради 28 травня мають розглядатися питання про переоформлення ліцензій компаній, об'єднаних у мережу «112 Україна», та про неусунення ними порушень, за які вони раніше отримали попередження Нацради.

 

Він стверджує, що «останнім часом тиск з боку Нацради був тимчасово припинений за вказівкою людей, які від імені вищого керівництва держави вийшли до мене з пропозицією "віддати" канал за заниженою вартістю». Зі слів пана Подщипкова, він відмовився продати канал за заниженою ціною «провладним бізнесменам» і тепер вбачає загрози відкриття проти нього кримінальних справ, примусу покинути межі країни та вбачає загрозу своєму життю.

 

Наводимо текст відкритого звернення:

 

«Відкрите звернення Андрія Подщипкова, власника та генерального директора телеканалу "112 Україна", до української та міжнародної громадськості, ЗМІ, політичних партій та влади України

 

Від імені колективу телеканалу "112 Україна" я звертаюсь до української та міжнародної спільноти з метою привернути увагу до ситуації, яка пов'язана з посиленням тиску на незалежні ЗМІ та незаконні дії органів влади України.

 

В той час як після Революції Гідності, метою якої були європейські цінності, справедлива влада, свобода слова, громадяни нашої країни створюють новітню історію своєї держави, самостійно ініціюють нові громадські проекти, виборюють свої права та свободи, нова влада продовжує своїми діями повторювати помилки попередників.

 

Доказом цього є тиск на телеканал "112 Україна", власником та генеральним директором якого є я. Наша компанія постійно зазнає активних спроб відібрати канал з боку влади, що проявляється у формі тиску "кишенькового" державного регулятора у сфері телебачення - Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та інформаційних компаній. Мета цих дій - рейдерська атака на незалежного мовника на користь політичного керівництва країни.

 

З початку року наша глядацька аудиторія становить 12,6 мільйонів глядачів, а канал став абсолютним лідером серед усіх інформаційних телеканалів України. Звичайно, такий медіа-актив є ласим шматком для провладних політичних структур, їх завдання - монополізація та цензурування інформаційного простору України.

 

Останнім часом тиск з боку Нацради був тимчасово припинений за вказівкою людей, які від імені вищого керівництва держави вийшли до мене з пропозицією "віддати" канал за заниженою вартістю. Напередодні були розповсюджені чергові чутки про те, що "112 Україна" вже навіть продано. У відповідь на ці дії я вкотре публічно повідомляю про те, що ніхто не змусить мене прийняти рішення про продаж телеканалу, я та команда телеканалу продовжуємо захищати свободу слова та міжнародні журналістські стандарти.

 

Після відмови продати телеканал за заниженою ціною "провладним бізнесменам", я вважаю, що існують реальні підстави очікувати загрози відкриття кримінальних справ проти мене та примусу покинути межі країни. Я також бачу реальну загрозу моєму життю. Окрім того, мені дали зрозуміти, що вже завтра будуть оголошені чергові попередження з боку Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення, після чого Нацрада звернеться до суду із позовом про анулювання ліцензії телекомпанії. Якщо члени Нацради, у відповідь на незгоду віддати телеканал, виконають цей наказ, я зможу надати докази повної керованості Нацради владою та участі цього органу в компанії із захоплення каналу.

 

Я закликаю суспільство, всі громадські організації та партії, які зацікавлені у збережені репутації України як цивілізованої та незалежної країни, стати на захист свободи слова, прав власності та самого існування незалежних ЗМІ.  Адже ми захищаємо не тільки свій канал, а й європейські цінності та засади, за якими надалі буде розвиватись наше суспільство.»

 

Нагадаємо, що канал «112 Україна» - це загалом шість компаній-ліцензіатів Нацради: ТОВ «ТРК 112-ТВ» (ліцензія на супутникове мовлення), а також ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» (ліцензії на цифрове ефірне регіональне мовлення в мультиплексі МХ-5).

 

ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» отримали ліцензії під час конкурсу на регіональні та місцеве цифрове мовлення у 2011 році, будучи новоствореними компаніями. Згодом вони змінили власників і замість окремих п'яти регіональних телеканалів запустили єдине мовлення каналу «112 Україна», яке де-факто є загальнонаціональним. Водночас унаслідок регіонального цифрового конкурсу понад 160 місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій.

 

Між тим, компаніям ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» попередній склад Нацради змінив лише логотипи (на «112 Україна»), а програмні концепції в них залишилися старі. Компанії подали заяви про переоформлення програмних концепцій уже новому складу Нацради, який їм відмовляє в переоформленні, оскільки вважає, що в регіональному мультиплексі МХ-5 мають мовити регіональні або місцеві мовники, а не ще один загальнонаціональний канал.

 

Також Нацрада вже двічі оголошувала попередження п'яти компаніям, об'єднаним у мережу «112 Україна», за відхилення від програмних концепцій, передбачених їхніми чинними ліцензіями.

 

Супутниковий ліцензіат каналу «112 Україна» (ТОВ «ТРК "112-ТВ"») теж має два попередження. Раніше він мав три попередження, але одна із санкцій була скасована Нацрадою 26 березня.

 

Юридичні особи каналу «112 Україна» оскаржують близько 20 рішень Нацради. Також телеканал «112 Україна» звернувся до Генеральної прокуратури України із заявами про неправомірність, на його думку, дій Нацради.

 

Кінцевий власник каналу громадськості невідомий - відкрита структура власності каналу закінчується кіпрськими компаніями. Власником «112 Україна» себе називає Андрій Подщипков, тоді як ЗМІ пов'язували канал з колишнім міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком.

 

У січні видання «ЛігаБізнесІнформ» з посиланням на двох топ-менеджерів інших каналів повідомило, що телеканал «112 Україна» виставлено на продаж за $ 30 млн. Телеканал «112 Україна» назвав цю інформацію недостовірною.

 

26 травня видання «Дуся» з посиланням на власні джерела повідомило, що канал «112 Україна» за 25 млн доларів придбав бізнесмен, народний депутат (група «Воля народу») Олександр Онищенко. Телеканал «112 Україна» спростував повідомлення про продаж або зміну структури власності телекомпанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду