Телеканал «112 Україна» поскаржився на Нацраду до Генпрокуратури

Телеканал «112 Україна» поскаржився на Нацраду до Генпрокуратури

3 Квітня 2015
2712

Телеканал «112 Україна» поскаржився на Нацраду до Генпрокуратури

2712
Телеканал «112 Україна» поскаржився на Нацраду до Генпрокуратури
Телеканал «112 Україна» поскаржився на Нацраду до Генпрокуратури

Телеканал «112 Україна» звернувся до Генеральної прокуратури України із заявами про неправомірність, на його думку, дій Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Про це повідомив керівник юридичної служби телеканалу Василь Сметана, передає інформаційна агенція 112.ua.

 

«Телеканал "112 Україна" передав Генеральній прокуратурі докази системних порушень Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення законодавства та зловживань Нацради при виконанні своїх повноважень. Також ми просимо Генпрокуратуру перевірити інформацію про втручання Адміністрації Президента в діяльність Нацради. Ми подали документи в суд, ми активно працюємо з євродепутатами та міжнародними громадськими організаціями з питань тиску на телеканал "112 Україна"», - заявив пан Сметана.

 

Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко у коментарі «Детектор медіа» привітала наміри каналу «112 Україна» залучити незалежного арбітра до конфлікту між каналом і Нацрадою. «Національна рада впевнена у своїй позиції і в тому, що робить. Але якщо ми десь помиляємося, то сподіваюся, що ті, хто компетентний, розберуться і покажуть, де ми помиляємося», - сказала вона.

 

Водночас пані Котенко вкотре здивувалася тому, як канал «112 Україна» подає суть конфлікту з Нацрадою. «У нас вільна країна, і кожен у праві робити те, що він вважає за потрібне. Хтось хоче придумувати міфи, замість того, щоб відповісти на питання, яким чином були отримані ліцензії та чому зараз концепція змінилася. І замість вільної дискусії на цю тему називати це утисками свободи слова. Я сподіваюся, що глядачі, суспільство і Генпрокуратура розберуться», - сказала вона.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко також звернув увагу на те, що канал «112 Україна» просить Генпрокуратуру перевірити інформацію про нібито втручання Адміністрації Президента в діяльність Нацради через два тижні після того, як ця інформація пролунала в ефірі каналу. «Якщо в них є факти, потрібно не чекати два тижні, а потім звертатися. Це треба було робити негайно. Але вони просто пропіарилися. Тут ідеться або про брехню, або про маніпуляції», - вважає пан Артеменко.

 

Нагадаємо, 18 березня народний депутат з «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін заявив, що Адміністрація Президента вимагає від Нацради винести чергове попередження телеканалу «112 Україна», що може поставити канал під загрозу закриття. Керівництво та колектив телеканалу «112 Україна» висловили своє занепокоєння цією інформацією. У відповідь голова Нацради Юрій Артеменко заявив, що буде подавати до суду позов про захист честі й гідності проти Сергія Капліна. Позов наразі ще не подано.

 

26 березня Нацрада оголосила по попередженню кожній з п'яти компаній, які володіють ліцензіями на цифрове ефірне регіональне мовлення в мультиплексі МХ-5 та які об'єднані в мережу загальнонаціонального каналу «112 Україна»: ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір». Попередження оголошені за порушення програмної концепції та формату (замість розважально-інформаційного з фільмопоказом - інформаційно-розважальний) та недотримання вихідних даних (за ліцензіями логотипи компаній мають містити не лише емблему «112 Україна», а й назви компаній).

 

Водночас Нацрада відмовила кожній із цих компаній у переоформленні їх програмних концепцій під концепцію загальнонаціонального каналу «112 Україна», мотивуючи це тим, що компанії отримали ліцензії під час конкурсу на регіональні та місцеве цифрове мовлення, але згодом замість окремих п'яти регіональних телеканалів запустили мовлення, яке де-факто є загальнонаціональним. Водночас внаслідок регіонального цифрового конкурсу понад 160 місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій.

 

Телеканал «112 Україна» звернувся до Нацради з відкритим листом, який підписали всі співробітники телеканалу, у якому просить вирішити питання з переоформленням ліцензій регіональних компаній мовника.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду