«Радіокомітет» надаватиме дані GFK лише тим агентствам, які інвестують у дослідження аудиторії радіо

«Радіокомітет» надаватиме дані GFK лише тим агентствам, які інвестують у дослідження аудиторії радіо

14 Травня 2015
2394
14 Травня 2015
14:54

«Радіокомітет» надаватиме дані GFK лише тим агентствам, які інвестують у дослідження аудиторії радіо

2394
«Радіокомітет» надаватиме дані GFK лише тим агентствам, які інвестують у дослідження аудиторії радіо
«Радіокомітет» надаватиме дані GFK лише тим агентствам, які інвестують у дослідження аудиторії радіо

Галузеве об'єднання «Радіокомітет» вирішило опублікувати список агентств, що офіційно купують дані дослідницької компанії GFK, яка вивчає аудиторію радіо, та більше не надаватиме дані гравцям, які не інвестують у радіодослідження. Про це повідомляє прес-служба «Радіокомітету».

 

Голова «Радіокомітету» Анна Жуковська переконана, що без даних вимірювання радіо від компанії GFK неможливо якісно спрогнозувати результати рекламної компанії на радіо (хіба що за виключенням низки агентств, які користуються даними попереднього дослідження TNS).

 

«У той час, як більшість гравців ринку радіо інвестують у дослідження, деякі агенції користується ресурсами радіостанцій та інших агентств, що спричиняє додаткові витрати на дослідження для "Радіокомітету". Тому ми прийняли рішення опублікувати список агентств, які офіційно купують дані, і відмовитися від практики надання даних гравцям, які не інвестують у дослідження. Будь-які винятки з цього правила будуть обговорюватись з "Радіокомітетом"», - зазначила Анна Жуковська.

 

За даними «Радіокомітету», на сьогодні інструменти MMW Markdata та дані дослідження GFK використовують сім рекламних агентств. Серед них члени «Радіокомітету» - Publicis Groupe, ADV Group (Initiative), Group M, UMG та Radio Expert. А також рекламні агентства ОРТ Медіа та New Media Agency.

 

На думку «Радіокомітету», для радіоселлерів є більш прийнятним мати справу з тими гравцями ринку, які сприяють його прозорому розвитку. «Цілком імовірно, що факт запитів від агенцій, які користуються данними, не купуючи їх, відображатиметься в ціноутворенні для них», - вважають в об'єднанні.

 

Директор з маркетингу «Українського медіа холдингу» Юлія Резніченко також упевнена, що без даних індустріального дослідження, яке дозволяє показувати переваги радіостанцій перед конкурентами, без аналізу ефективності медіапланів неможливо адекватно та аргументовано вести переговори з клієнтами.

 

За її словами, ринок радіо наразі достатньо цивілізований саме завдяки індустріальному дослідженню, тому організації, які не використовують у своїй діяльності офіційні дані радіослухання навряд чи можна вважати повноцінними гравцями радіоринку. «Уявіть собі ситуацію, що електрик, якого ви найняли встановити люстру, прийшов до вас без викрутки, а продавець картоплі насипає її на око. Таким чином, виходить що не всі гравці ринку перебувають у рівних умовах. Агентства, що не купують дослідження, заробляють на продажах реклами, не вкладаючи, а витрати лягають на носіїв та інших членів "Радіокомітету"» - додала пані Резніченко.

 

На думку маркетинг-директора радіогрупи ТАВР Оксани Шавель, використання офіційно придбаних досліджень зробить ринок прозорішим, відповідно, підвищить довіру до нього. Адже, за її словами, час аматорства пройшов, і для радіостанцій дуже важлива довіра рекламодавців та можливість працювати професійно та прозоро.

 

«Ми вважаємо, що консолідовано обраний оператор, який забезпечує ринок дослідженнями - це цілком цивілізована форма роботи, яку ми, власне, і пропагуємо. На нашу думку, якщо агентство представляє інтереси рекламодавця, то воно повинно грати за правилами ринку. Бо неможливо уявити, як діє агентство, коли клієнт має запит на якісь конкретні параметри охоплення чи аудиторії тощо... Як агентство може задовольнити такий запит? Тому тут скоріше запитання до клієнтів, котрі наважуються мати справу з подібними агентствами», - сказала пані Шавель.

 

Комерційний директор «ТРК Люкс» Маркіян Проців вважає, що продажі реклами, не підкріплені цифрами дослідження, на сьогодні є архаїзмом: «Станом на сьогодні спланувати та об'єктивно оцінити медійну ефективність рекламної кампанії на радіо можна лише на основі даних дослідження GFK. Врешті решт, кінцева мета рекламодавця купити не виходи чи отримати «якусь» знижку, а отримати максимально дешеві контакти із максимальною кількістю представників цільової аудиторії».

 

Нагадаємо, що «Радіокомітет» - міжгалузеве об'єднання, до якого входять найбільші радіохолдинги України - група ТАВР, «Український медіа холдинг», Business Radio Group, «Люкс»; мережеві рекламні агенції - Publicis Groupe, ADV Group (Initiative), Group M, UMG та Radio Expert - та, у якості керівного партнера, - Незалежна асоціація телерадіомовників. Радіокомітет створений наприкінці 2007 року задля запуску єдиного галузевого дослідження радіоаудиторії, яким користуються як самі радіостанції, так і рекламні агенції під час планування рекламних кампаній.

 

У березні 2015 року «Радіокомітет» оголосив конкурс відкритих пропозицій на проведення дослідження радіослухання в Україні, осільки в грудні 2015 року закінчується договір з компанією GFK, яка проводила дослідження радіослухання упродовж останніх чотирьох років. Збір пропозицій від дослідницьких компаній триває до 18 вересня 2015 року. Оголошення результатів конкурсу має відбутись до 27 жовтня. Компанія-переможець розпочне основне дослідження 1 січня 2016 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду