В інтернеті стартувало нове українське аналітичне видання Politeka

В інтернеті стартувало нове українське аналітичне видання Politeka

22 Квітня 2015
3418
22 Квітня 2015
15:18

В інтернеті стартувало нове українське аналітичне видання Politeka

3418
В інтернеті стартувало нове українське аналітичне видання Politeka
В інтернеті стартувало нове українське аналітичне видання Politeka

Днями в Україні з'явилося нове аналітичне інтернет-видання Politeka (politeka.net). Деталі про проект «Детектор медіа» розповіла його головний редактор Тетяна Матичак, яка раніше працювала редактором рубрик у виданнях Korrespondent.net, «Сегодня», «Капитал», є випускницею Могилянської школи журналістики та співзасновником відомого проекту Stopfake.org.

 

За її словами, Politeka - не просто новинний сайт, а аналітичне видання, яке працює в форматі пояснювальної журналістики. Колектив нового проекту орієнтується на приклади таких майстрів жанру, як The New York Times, Los Angeles Times, Voх та ін.

 

«Наш формат - пояснювальна журналістика. Тому в рубрику "Аналітика" ми обираємо теми, які можна пояснити, проаналізувати. Вони мають бути пов'язаними з актуальними подіями, викладеними в нашій рубриці "Події", але водночас "довгограючими", тобто актуальними ще протягом тривалого часу. В рубрику "Події" ми обираємо найбільш актуальні новини, які оперативно подаємо у пояснювальному, тобто напіваналітичному форматі - з розгорнутим бекграундом, посиланнями на статті з наших рубрик "Аналітика" і "Думки". Тобто головне завдання для редакторів стрічки новин - пильнувати якісь і глибину матеріалів, а не продукувати їхню велику кількість.

 

Ми уникаємо інформприводів, заснованих на чутках і плітках. Також не торкаємося таких вузьких тем, як, наприклад, спорт.

 

Теми мають бути цікавими широкому колу осіб, тому ми створили п'ять основних рубрик: "Політика", "Економіка", "Світ", "Суспільство", "Культура". Ми рідко пишемо про корпоративні новини, крім випадків, коли вони можуть вплинути на велику кількість людей. Тому, наприклад, рубрика "Новини компаній" - не наш формат», - пояснила Тетяна Матичак.

 

Наразі редакція видання налічує 12 штатних співробітників: головного редактора, його заступника, п'ять редакторів стрічки новин, які працюють позмінно (з 7.30 до 22.00), п'ять авторів-журналістів. Також видання має позаштатних авторів, які пишуть на гонорарній основі - журналістів і експертів (Олексій Гарань, Роман Рукомеда та інші). Є у видання і відділ маркетингу та реклами.

 

Ім'я інвестора очільниця видання не називає, але стверджує, що фінансування ТОВ «Політека» відбувається через закордонні (західні) фонди.

 

«Ми не женемося за високими рейтингами, тому не плануємо їх накручувати штучно. Хочемо здобувати лише реальну зацікавлену аудиторію, лояльну до нашого сайту. Маємо плани вийти через півроку на кількість відвідувачів близько 20 тис. користувачів на день.

 

У планах на найближчий час - запустити україномовну версію сайту, а також доповнити контент новими жанрами - репортажами і розслідуваннями. Ці матеріали також будуть викладені у нашому стилі пояснювальної журналістики», - сказала Тетяна Матичак.

 

Нагадаємо, у квітні в Україні стартувало ще одне нове інтернет-видання - «Висновки» (vysnovky.com). Його головний редактор - Артем Захарченко, який раніше працював головредом сайту Focus.ua. «Висновки» спеціалізуються на політиці і роблять акцент не на новинах, а на аналітичних матеріалах. Як і Politeka, «Висновки» також воліють не називати ім'я своїх інвесторів і характеризують їх як «групу патріотичних бізнесменів».

 

В середині березня розпочало роботу інтернет-видання «Четвертая власть» (vlada.io), головним редактором якого став донецький журналіст і блогер Денис Казанський. Над проектом працюють журналісти з Донецької та Луганської областей.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3418
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду