Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України

Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України

31 Березня 2015
4295
31 Березня 2015
18:50

Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України

4295
Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України
Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить провайдерів програмної послуги, які є її ліцензіатами, підтримати кримськотатарський телеканал ATR і за можливості забезпечити його трансляцію в кабельних мережах України. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

 

«Цей жест доброї волі засвідчить всьому населенню Автономної Республіки Крим, а особливо кримськотатарському народу, який нині зазнає утисків і дискримінації на своїй землі, що медіа-галузь України солідарна з його прагненнями до свободи слова і незалежності», - вважають у Нацраді.

 

У Нацраді нагадали, що з 1 квітня розважально-інформаційний телеканал ATR не матиме можливості мовити в ефірі, адже він не зміг отримати дозвільних документів на мовлення в окупованому Росією Криму.

 

Як відомо, телеканал ATR володіє мережею ефірних частот у Криму, а також супутниковою ліцензією в Україні.

 

Заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова повідомила «Детектор медіа», що ATR навіть не розглядає можливості не припиняти 1 квітня мовлення, а продовжувати діяльність, незважаючи на відсутність документів про перереєстрацію. «Ми не можемо цього зробити, бо це величезний ризик. З урахуванням величезного тиску на канал, до нас одразу прийдуть. Це порушення закону, це безліцензійна діяльність, за яку загрожують величезні збиткові штрафи та кримінальне покарання, плюс вилучення обладнання», - пояснила пані Буджурова.

 

ATR також не розглядає можливості продовжувати мовлення на супутнику за своєю українською супутниковою ліцензією. «Так, у нас є ліцензія, але хто нам дозволить із Сімферополя, з території Росії, будемо так казати, мовити на Україну? Усе закінчиться дуже швидко з втратою всього нашого обладнання», - зауважила пані Буджурова.

 

Представники ATR уже кілька разів повідомляли, що в ніч на 1 квітня замість справжнього ATR мовлення може продовжувати фальшивий канал, який транслюватиме записи програм каналу.

 

Як писала «Детектор медіа», 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітила раніше.

 

Водночас кримськотатарський медіахолдинг ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і буде шукати законні форми для відновлення мовлення. ATR може продовжити роботу як продакшн-хаус, зокрема, холдинг планує продовжити роботу з дублювання фільмів, створення культурних та освітніх проектів, документальних фільмів.

 

Власник медіахолдингу Ленур Іслямов наголосив, що робив усе можливе для перереєстрації ATR в окупованому Криму. Зокрема, телеканал ATR ще три роки тому намагався легалізуватися в Росії, але безуспішно. Водночас переїзд телеканалу й медіахолдингу ATR з окупованого Росією Криму до материкової України власник вважає своєрідною депортацією.

 

31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4295
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду