ATR сподівається знайти законні форми для відновлення мовлення та продовжить роботу як продакшн

ATR сподівається знайти законні форми для відновлення мовлення та продовжить роботу як продакшн

31 Березня 2015
3875
31 Березня 2015
17:21

ATR сподівається знайти законні форми для відновлення мовлення та продовжить роботу як продакшн

3875
ATR сподівається знайти законні форми для відновлення мовлення та продовжить роботу як продакшн
ATR сподівається знайти законні форми для відновлення мовлення та продовжить роботу як продакшн

Кримськотатарський медіахолдинг ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і буде шукати законні форми для відновлення мовлення. Про це повідомила генеральний директор телеканалу ATR Ельзара Іслямова 31 березня на прес-конференції в Сімферополі, присвяченій останньому дню мовлення каналу ATR.

 

«На жаль, до сьогодні ми так і не отримали ніяких правових документів, які дозволять нам здійснювати мовну діяльність. Ми в подальшому будемо робити все, щоб добиватися отримання необхідних документів і відновити свою діяльність. Або шукати законні форми для відновлення мовної діяльності. Але, на жаль, сьогодні о 12-й ночі ми згідно з російським законодавством змушені будемо відключити мовлення телеканалу ATR, телеканалу "Ляле" (Lale), радіо "Мейдан" (Meydan) і радіо "Лідер"», - повідомила пані Іслямова.

 

Ельзара Іслямова

 

«Ми постараємося зберегтися, але в якому вигляді - поки не знаємо, - додав засновник медіахолдингу ATR Ленур Іслямов. - У нас є чинна українська ліцензія, а перехідний період ми працювали тимчасово за кримською ліцензією. У нас є супутник, є інтернет. Вивчимо законодавчу базу, як можна мовити, використовуючи ці два моменти, і далі вас поінформуємо».

 

Ленур Іслямов

 

ATR може продовжити роботу як продакшн-хаус, повідомив пан Іслямов. «Ми можемо працювати як продакшн-хаус. Повторюю, що в нас є вихід на супутник, і якщо це буде формально можливо, то ми будемо це робити», - сказав він.

 

За словами пані Іслямової, медіахолдинг планує продовжити роботу з дублювання фільмів, створення культурних та освітніх проектів, документальних фільмів.

 

«Ми зробимо все, щоб зберегти команду. У нас велике поле для діяльності, ми обговорювали багато творчих варіантів. Ми не зупинимося й по таких проектах, як дубляж фільмів, як наші соціальні проекти, культурні, дитячі. У нас великий пласт документальних фільмів, які ми хочемо зняти. Ми припиняємо мовлення, але не припиняємо роботу як команда», - запевнила пані Іслямова.

 

На прохання розповісти конкретніше про плани в продакшні вона відповіла: «У нас є великий перелік, є пласт історичних програм, ми проводимо дослідження в цій галузі. Перераховувати зараз теми буде не зовсім правильно. Але ми продовжимо робити все, що стосується культури, історії, освіти, просвіти кримських татар. Ми три з половиною роки охоплювали цей сегмент, і там є ще великі простори, які ми можемо охопити».

 

Пані Іслямова нагадала, що медіахолдинг із жовтня намагався перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством, і кожне з медіа подавало до Роскомнагляду заяви про перереєстрацію ЗМІ. «По деяких медіа подавали заяви п'ять разів, по деяких - чотири рази. Якщо говорити про телеканал ATR, то чотири рази», - уточнила вона.

 

 

Як писала «Детектор медіа», 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітила раніше.

 

31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

Напередодні, 30 березня, головний редактор газети «Голос Крыма» Ельдар Сеітбекіров повідомив, що ця кримськотатарська газета отримала свідоцтво про реєстрацію ЗМІ від Роскомнагляду, змінивши назву на «Голос Крыма New». На той час в стадії перереєстрації знаходились кримськотатарський журнал «Йылдыз» та газета «Янъы дюнья».

 

Нагадаємо, що 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

Водночас керівництво кримськотатарського телеканалу ATR повідомляло, що мовник готовий позбавитись свого інформаційно-політичного контенту, якщо це дасть змогу перереєструватись за російським законодавством.

 

20 березня Комітет захисту журналістів повідомив, що стривожений погіршенням медійного клімату в анексованому Росією Криму, зокрема відмовою Роскомнагляду реєструвати кримські новинні ЗМІ.

 

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що кримськотатарський телеканал ATR зможе мовити на материковій Україні.

 

24 березня колективи кримськотатарських телеканалів ATR і Lale («Ляле») та радіостанції Meydan («Мейдан»), які входять до холдингу «Атлант СВ», звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням про сприяння у вирішенні ситуації, що склалася з відмовами Роскомнагляду в перереєстрації кримськотатарських медіа за російським законодавством.

 

26 березня заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова повідомила, що якщо телеканал ATR до 1 квітня не встигне зареєструватися як ЗМІ за російськими законами і змушений буде припинити своє мовлення, на його частоті може почати роботу «телеканал-підробка».

 

Меджліс кримськотатарського народу заявив, що розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду