detector.media
31.03.2015 18:50
Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України
Нацрада просить провайдерів забезпечити трансляцію ATR у кабельних мережах України

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить провайдерів програмної послуги, які є її ліцензіатами, підтримати кримськотатарський телеканал ATR і за можливості забезпечити його трансляцію в кабельних мережах України. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

 

«Цей жест доброї волі засвідчить всьому населенню Автономної Республіки Крим, а особливо кримськотатарському народу, який нині зазнає утисків і дискримінації на своїй землі, що медіа-галузь України солідарна з його прагненнями до свободи слова і незалежності», - вважають у Нацраді.

 

У Нацраді нагадали, що з 1 квітня розважально-інформаційний телеканал ATR не матиме можливості мовити в ефірі, адже він не зміг отримати дозвільних документів на мовлення в окупованому Росією Криму.

 

Як відомо, телеканал ATR володіє мережею ефірних частот у Криму, а також супутниковою ліцензією в Україні.

 

Заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова повідомила «Детектор медіа», що ATR навіть не розглядає можливості не припиняти 1 квітня мовлення, а продовжувати діяльність, незважаючи на відсутність документів про перереєстрацію. «Ми не можемо цього зробити, бо це величезний ризик. З урахуванням величезного тиску на канал, до нас одразу прийдуть. Це порушення закону, це безліцензійна діяльність, за яку загрожують величезні збиткові штрафи та кримінальне покарання, плюс вилучення обладнання», - пояснила пані Буджурова.

 

ATR також не розглядає можливості продовжувати мовлення на супутнику за своєю українською супутниковою ліцензією. «Так, у нас є ліцензія, але хто нам дозволить із Сімферополя, з території Росії, будемо так казати, мовити на Україну? Усе закінчиться дуже швидко з втратою всього нашого обладнання», - зауважила пані Буджурова.

 

Представники ATR уже кілька разів повідомляли, що в ніч на 1 квітня замість справжнього ATR мовлення може продовжувати фальшивий канал, який транслюватиме записи програм каналу.

 

Як писала «Детектор медіа», 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітила раніше.

 

Водночас кримськотатарський медіахолдинг ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і буде шукати законні форми для відновлення мовлення. ATR може продовжити роботу як продакшн-хаус, зокрема, холдинг планує продовжити роботу з дублювання фільмів, створення культурних та освітніх проектів, документальних фільмів.

 

Власник медіахолдингу Ленур Іслямов наголосив, що робив усе можливе для перереєстрації ATR в окупованому Криму. Зокрема, телеканал ATR ще три роки тому намагався легалізуватися в Росії, але безуспішно. Водночас переїзд телеканалу й медіахолдингу ATR з окупованого Росією Криму до материкової України власник вважає своєрідною депортацією.

 

31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY