Мінекономіки пропонує закривати піратські сайти та забороняти розміщення на них реклами

Мінекономіки пропонує закривати піратські сайти та забороняти розміщення на них реклами

22 Січня 2015
6013
22 Січня 2015
20:40

Мінекономіки пропонує закривати піратські сайти та забороняти розміщення на них реклами

6013
Мінекономіки пропонує закривати піратські сайти та забороняти розміщення на них реклами
Мінекономіки пропонує закривати піратські сайти та забороняти розміщення на них реклами

22 січня під час круглого столу Міністерство економіки презентувало Дорожню карту щодо захисту інтелектуальної власності в інтернеті, пише AIN.ua. Круглий стіл вела радник міністра економіки Яніка Мірило. У заході брали участь чиновники, представники асоціацій правовласників, телеканалів і декількох телеком-операторів.

 

Дорожня карта представляє собою скомпільованийз ініціативрізних роківдокументз 24 пунктів, який фактично є планом дійна 2015 рік щодо боротьби з піратством в інтернеті. Зокрема, уряд пропонує:

  • за прикладом ініціативи «Чисте небо» створити освітню кампанію, яка розповідатиме про те, що піратство - це погано;
  • встановити власників основних піратських ресурсів і публічно запропонувати їм провести «люстрацію контенту» у визначений термін;
  • провести позапланові перевірки піратських ресурсів з оформленням актів, протоколів. Щоправда, до червня перевірки підприємств заборонені (тільки з дозволу Кабміну);
  • застосуват исудові методи впливу на «невиправних піратів»: розделегування доменних імен, блокування DNS, штрафні санкції тощо. Передбачається, що в майбутньому законі про захист авторських прав в інтернеті для таких випадків буде спрощена процедура;
  • спростити процедуру доказів прав правовласника в суді;
  • внести зміни до законодавства про рекламу: заборонити рекламу на піратських сайтах;
  • провести PR-кампанію, яка поінформує громадян про незаконність кардшарингу (спосіб перегляду супутникових каналів без абонентської карти);
  • посилити відповідальність провайдерів програмної послуги і телеорганізацій за порушення законодавства у сфері захисту авторських прав.

Нагадаємо, у червні 2013 року чотири найбільші українські телегрупи StarLightMedia, Inter Media Group, «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» започаткували ініціативу «Чисте небо».

 

Влітку 2014 року ініціатива брала участь у зустрічі з рекламодавцями і рекламними агентствами, де закликала їх не розміщувати рекламу на піратських сайтах. Тоді компанії «ВКонтакте», «Одноклассники», «Мейл.ру» заявили, що готові до співпраці з ініціативою «Чисте небо», але вони не запобігають піратському розміщенню нелегального контенту, а реагують на звернення правовласників пост-фактум.

 

У січні 2015 року на каналах медіа груп StarLightMediaта «1+1 медіа» стартувала соціальна рекламна кампанія «Ігноруй піратів! Не порушуй авторські права». Кампанія має дві цілі: актуалізувати проблему піратського бізнесу в свідомості суспільства, а також перешкоджати фінансуванню рекламодавцями українських сайтів-піратів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду