У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське

У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське

5 Січня 2015
3086
5 Січня 2015
12:37

У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське

3086
У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське
У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське

За минулий рік українці залишили в касах вітчизняних кінотеатрів близько 860 млн. грн. Про це повідомляє інтернет-видання «ФрАза» з посиланням керівника кінодистриб'юторської компанії B&H Богдана Батруха.

 

Частка українського кіно, за словами експертів, склала у прокаті не більше 3%, тобто приблизно 26 млн. грн. (Для порівняння: частка власних кінофільмів у прокаті в Польщі, які переглянули поляки, склала у 2014 році рекордні для цієї країни 35%. Такі дані наводить Gazeta Wyborcza).

 

Як повідомляє видання «Капітал», обсяг ринку кіно в Україні за минулий рік значно зменшився: в 2014 році він становив 84,6 млн дол. проти 110 млн. дол. у 2013 році. Таку статистику в компанії Ukrainian Film Distribution (UFD) пояснили тим, що кінотеатри в 2014 році втратили близько 3 мільйонів глядачів порівняно з попереднім роком.

 

Компанія Media Resources Management опублікувала дані рейтингу найбільших європейських кіноринків.

 

 

Лідером за кількістю стрічок у прокаті є Росія - там в 2014 році показали 333 фільми. Найбільше стрічок власного виробництва в прокаті минулого року було вийшло у Франції. Найвища частка зборів вітчизняного кіно також у Франції.

 

Лідером касових зборів в 2014 році в Україні став російсько-український фантастичний екшн «Вій», знятий за участі телеканалу «Інтер» за мотивами повісті Миколи Гоголя. Фільм зібрав у прокаті 39,5 млн грн. Друге місце - у голівудського блокбастера «Трансформери. Час вимирання», третє - у російсько-української романтичної комедії «Кохання у великому місті-3».

 

 

Як повідомляє «Капітал», російські стрічки з великим бюджетом, такі як «Сталінград» чи комедійна франшиза «Ялинки», у попередні роки мали успіх в Україні. Проте починаючи з лютого та березня, внаслідок російсько-українського конфлікту, прибутки російського кіно в Україні помітно зменшилися. Оскільки лідери прокату -  «Вій», і «Кохання у великому місті-3» вийшли у вітчизняний прокат ще в січні, на їх показники це не мало впливу.

 

«Починаючи з квітня російське кіно становило менше 3% прокату - проти 20-25% у попередні роки», - зазначили в коментарі «Капіталу» у компанії UFD.

 

У 2014 році в прокат вийшла рекордна кількість українських стрічок - 20. Лідером в прокаті став фільм Олеся Саніна «Поводир», який зібрав 871,5 тис. дол. Стрічку побачили 345 тисяч глядачів.

 

Нагадаємо, директор кінотеатру «Жовтень», кінокритик Людмила Горделадзе під час дискусії «Україна: кіно без цензури. Виробництво. Дистрибуція. Прокат» 19 грудня заявила, що російське кіно в українських кінотеатрах перестало бути затребуваним, натомість значно зріс інтерес до українського кіно. 

 

Як писала «Детектор медіа», лідером з міжнародних нагород минулого року став фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицього, який отримав близько 30 відзнак, в тому числі три нагороди Каннського кінофестивалю та приз European Film Award Європейської кіноакадемії. Також в 2014 році на екрани вийшли перший повнометражний мультфільм «Бабай» та декілька фільмів про Революцію гідності - зокрема «Майдан» Сергія Лозниці, збірка короткометражок групи українських документалістів «Вавилон'13» «Сильніше, ніж зброя» та інші стрічки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3086
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду