detector.media
05.01.2015 12:37
У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське
У 2014 році українці витратили на квитки в кіно 860 млн. грн., з яких тільки 3% - на українське

За минулий рік українці залишили в касах вітчизняних кінотеатрів близько 860 млн. грн. Про це повідомляє інтернет-видання «ФрАза» з посиланням керівника кінодистриб'юторської компанії B&H Богдана Батруха.

 

Частка українського кіно, за словами експертів, склала у прокаті не більше 3%, тобто приблизно 26 млн. грн. (Для порівняння: частка власних кінофільмів у прокаті в Польщі, які переглянули поляки, склала у 2014 році рекордні для цієї країни 35%. Такі дані наводить Gazeta Wyborcza).

 

Як повідомляє видання «Капітал», обсяг ринку кіно в Україні за минулий рік значно зменшився: в 2014 році він становив 84,6 млн дол. проти 110 млн. дол. у 2013 році. Таку статистику в компанії Ukrainian Film Distribution (UFD) пояснили тим, що кінотеатри в 2014 році втратили близько 3 мільйонів глядачів порівняно з попереднім роком.

 

Компанія Media Resources Management опублікувала дані рейтингу найбільших європейських кіноринків.

 

 

Лідером за кількістю стрічок у прокаті є Росія - там в 2014 році показали 333 фільми. Найбільше стрічок власного виробництва в прокаті минулого року було вийшло у Франції. Найвища частка зборів вітчизняного кіно також у Франції.

 

Лідером касових зборів в 2014 році в Україні став російсько-український фантастичний екшн «Вій», знятий за участі телеканалу «Інтер» за мотивами повісті Миколи Гоголя. Фільм зібрав у прокаті 39,5 млн грн. Друге місце - у голівудського блокбастера «Трансформери. Час вимирання», третє - у російсько-української романтичної комедії «Кохання у великому місті-3».

 

 

Як повідомляє «Капітал», російські стрічки з великим бюджетом, такі як «Сталінград» чи комедійна франшиза «Ялинки», у попередні роки мали успіх в Україні. Проте починаючи з лютого та березня, внаслідок російсько-українського конфлікту, прибутки російського кіно в Україні помітно зменшилися. Оскільки лідери прокату -  «Вій», і «Кохання у великому місті-3» вийшли у вітчизняний прокат ще в січні, на їх показники це не мало впливу.

 

«Починаючи з квітня російське кіно становило менше 3% прокату - проти 20-25% у попередні роки», - зазначили в коментарі «Капіталу» у компанії UFD.

 

У 2014 році в прокат вийшла рекордна кількість українських стрічок - 20. Лідером в прокаті став фільм Олеся Саніна «Поводир», який зібрав 871,5 тис. дол. Стрічку побачили 345 тисяч глядачів.

 

Нагадаємо, директор кінотеатру «Жовтень», кінокритик Людмила Горделадзе під час дискусії «Україна: кіно без цензури. Виробництво. Дистрибуція. Прокат» 19 грудня заявила, що російське кіно в українських кінотеатрах перестало бути затребуваним, натомість значно зріс інтерес до українського кіно. 

 

Як писала «Детектор медіа», лідером з міжнародних нагород минулого року став фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицього, який отримав близько 30 відзнак, в тому числі три нагороди Каннського кінофестивалю та приз European Film Award Європейської кіноакадемії. Також в 2014 році на екрани вийшли перший повнометражний мультфільм «Бабай» та декілька фільмів про Революцію гідності - зокрема «Майдан» Сергія Лозниці, збірка короткометражок групи українських документалістів «Вавилон'13» «Сильніше, ніж зброя» та інші стрічки.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY