Українські видавці закликають уряд не запроваджувати ПДВ на друковану продукцію

Українські видавці закликають уряд не запроваджувати ПДВ на друковану продукцію

22 Грудня 2014
5138
22 Грудня 2014
20:04

Українські видавці закликають уряд не запроваджувати ПДВ на друковану продукцію

5138
Українські видавці закликають уряд не запроваджувати ПДВ на друковану продукцію
Українські видавці закликають уряд не запроваджувати ПДВ на друковану продукцію

24 грудня Верховна Рада готується прийняти державний бюджет на 2015 рік. Однією з пропозицій, включених до його проекту, є скасування пільг по сплаті ПДВ для друкованих періодичних видань та книжкової продукції.

 

Дотичні до процесу обговорення документу учасники ринку стверджують, що після їх зустрічей з посадовцями з Міністерства фінансів та особисто з віце-прем'єр-міністром В'ячеславом Кириленком уряд відмовився від ідеї повної ліквідації нульової ставки ПДВ для всієї галузі та зосередився на пропозиціях щодо окремих суб'єктів видавничої справи. Проте галузь вирішила перестрахуватися та 22 грудня провела прес-конференцію на тему «Скільки видань в Україні закриються після відміни пільг по сплаті ПДВ?»

 

На прес-конференції виступили Олексій Погорєлов, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси, та Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

 

За словами Олексія Погорєлова, максимальна вигода державного бюджету від скасування пільг на ПДВ може скласти 160 млн. грн. на рік. При цьому наслідки від такого кроку для видавців будуть невтішними: «Неможливо спрогнозувати, скільки видань закриється, адже кожне видавництво вестиме власну політику: хтось спробує компенсувати це здорожчання за власний рахунок, а хтось усі додаткові 20% до ціни перекладе на читачів. Можна сказати однозначно, що видання закриватимуться і без скасування пільг, адже ринок падає, проте під впливом податкових нововведень вони закриватимуться швидше. Інше питання, що робити з уже отриманими коштами за передплату, якщо зміни будуть введені вже 1 січня?», - відзначив очільник УАВПП.

 

Щодо перспектив книговидання Олександр Афонін окреслив ще песимістичніший прогноз: «Ми очікуємо, що після введення ПДВ відпускні ціни видавництв зростуть на 30-40% для художньої літератури та на 60% - на книжки з інтелектуальної ніші. Відповідно, у роздрібній торгівлі ціни на книжки зростуть у два-три рази».

 

Спікери прес-конференції наголосили, що існують інші статті видатків держбюджету, реформи у яких могли б зекономити більше грошей та не мали б таких катастрофічних наслідків. Мова йде про скасування диференційованих пільг для Укрпошти, які встановлюють граничну межу націнки на послуги з доставки окремих видань, а також про припинення фінансування комунальних та державних ЗМІ. Ці кроки могли б щороку зекономити бюджету відповідно 70 млн. грн. та 110 млн. грн.

 

Ще серйознішим кроком з боку держави, спрямованим на розвиток друкованої періодики та книжок, могло б стати створення сприятливих умов для їх роздрібного продажу, що, в свою чергу, збільшило би базу оподаткування. «Сьогодні в Україні мережа кіосків, через які продається преса та книжки, є у вісім разів меншою, ніж у Польщі, і в 16 разів меншою, чим у Німеччині або Австрії. Всі ці кіоски в українському правовому полі є МАФами, а ви знаєте, яка боротьба зараз точиться з усіма без виключення МАФами. Що заважає можновладцям надати соціального статусу магазинчикам з продажу преси: регулювати, щоб не менше 50% асортименту у них складала друкована продукція, а решту - ті супутні товари, які дозволили б цим точкам заробляти?», - сказав Олексій Погорєлов.

 

На запитання ж «Детектор медіа» щодо перспектив відміни пільг з ПДВ з огляду на досягнуті попередні домовленості між чиновниками та видавцями Олексій Погорєлов підсумував: «Я сподіваюся, що преса зможе відстояти свою позицію. Це вже не перша ініціатива з відміни пільги, і раніше галузі вдавалося переконати уряд цього не робити. Проте зараз не лише преса відстоює свої інтереси. Усе покаже голосування в середу: якщо воно йтиме постатейно, наші шанси є вищими, якщо пакетом - меншими».

 

Нагадаємо, 9 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1316 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки вітчизняної видавничої діяльності)», яким пропонується звільнити від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, розповсюджувачів книжкової продукції, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції, та розповсюдження книжкової продукції виробленої в Україні, крім продукції еротичного характеру.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду