У Раді зареєстрований проект, який передбачає звільнення від ПДВ видання і розповсюдження книжок та друкованих ЗМІ

У Раді зареєстрований проект, який передбачає звільнення від ПДВ видання і розповсюдження книжок та друкованих ЗМІ

10 Грудня 2014
4143

У Раді зареєстрований проект, який передбачає звільнення від ПДВ видання і розповсюдження книжок та друкованих ЗМІ

4143
У Раді зареєстрований проект, який передбачає звільнення від ПДВ видання і розповсюдження книжок та друкованих ЗМІ
У Раді зареєстрований проект, який передбачає звільнення від ПДВ видання і розповсюдження книжок та друкованих ЗМІ

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект №1316 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки вітчизняної видавничої діяльності)», яким пропонується звільнити від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, розповсюджувачів книжкової продукції, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції, та розповсюдження книжкової продукції виробленої в Україні, крім продукції еротичного характеру.

 

Авторами законопроекту є народні депутати Микола Княжицький («Народний фронт»), Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»), Сергій Тарута (позафракційний), Ірина Подоляк («Самопоміч»), Олена Кондратюк («Батьківщина»), Віктор Єленський («Народний фронт»).

 

Зазначені пільгові норми будуть діяти замість норми пункту 18 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, яка має тимчасовий характер і втрачає чинність 1 січня 2015 року.

 

Також пропонується передбачити, що звільняються від оподаткування ПДВ не тільки операції з постачання періодичних видань, книжок та  іншої передбаченої законопроектом видавничої продукції, але і виготовлення такої продукції на митній території України.  Таким чином підпункт 197.1.25  пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України пропонується викласти в такій редакції: «виготовлення на митній території України періодичних видань друкованих засобів масової інформації (крім видань еротичного  та/або  рекламного характеру) та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови; а також операції з постачання (передплати)  зазначеної в цьому пункті видавничої продукції  та  доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України».

 

Свої пропозиції народні депутати обґрунтовують у Пояснювальній записці тим, що «на даний момент внутрішній ринок України більш як на 80 % заповнений книжковою продукцією інших країн, зокрема випущеною російськими видавцями».

 

Як стверджують автори законопроекту, підтримка книговидавничої справи є одним з основних напрямків політик багатьох країн, зокрема таких як Франція, Великобританія, Норвегія, Канада, Швейцарія, США, Японія, Італія, Австралія, Польща та інші.

 

Нагадаємо, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, парламентарій фракції «Народний фронт» Микола Княжицький заявив про необхідність продовжити пільги для вітчизняних книговидавців, а також забезпечити механізми фінансування українського кіно та серіалів. Ці питання він назвав пріоритетними у роботі очолюваного ним Комітету перед початком розгляду у парламенті проекту державного бюджету України на 2015 рік, а також з огляду на те, що «Україна знаходиться в стані інформаційної і культурної агресії зі сторони Росії».

 

2 листопада набрав чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про видавничу справу"».  Віднині внесення суб'єктів господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції здійснює лише один уповноважений орган - Державний комітет телебачення і радіомовлення України. Рішення про видачу свідоцтва та внесення суб'єкта господарювання до Державного реєстру або про надання письмового повідомлення про відмову у видачі свідоцтва ухвалюється уповноваженим органом протягом 30 календарних днів з дати надходження заяви.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду