Юлія Стефанишина про закриття Sanoma Ukraine: «Говорити про моду чи косметику, коли твого сусіда мобілізують у зону АТО, недоречно»

Юлія Стефанишина про закриття Sanoma Ukraine: «Говорити про моду чи косметику, коли твого сусіда мобілізують у зону АТО, недоречно»

17 Листопада 2014
8712
17 Листопада 2014
18:55

Юлія Стефанишина про закриття Sanoma Ukraine: «Говорити про моду чи косметику, коли твого сусіда мобілізують у зону АТО, недоречно»

8712
Генеральний директор видавничого дому Sanoma Media Ukraine Юлія Стефанишина розповіла, чому 5 журналів холдингу закриваються, наскільки впали рекламні надходження та що буде зі 150 працівниками видавництва
Юлія Стефанишина про закриття Sanoma Ukraine: «Говорити про моду чи косметику, коли твого сусіда мобілізують у зону АТО, недоречно»
Юлія Стефанишина про закриття Sanoma Ukraine: «Говорити про моду чи косметику, коли твого сусіда мобілізують у зону АТО, недоречно»

17 листопада фінська медіакомпанія Sanoma офіційно повідомила, що прийняла рішення закрити видавничий бізнес в Україні за згодою з усіма акціонерами та власниками ліцензій. Причиною такого рішення в українському видавництві Sanoma Media Ukraine назвали «складну геополітичну та економічну ситуацію в Україні, яка не передбачає повноцінного розвитку бізнесу в найближчі кілька років».

 

Відтак, журнали Men's Health Ukraine, «Домашний очаг», Harper's Bazaar Ukraine, Esquire Ukraine, «National Geographic Україна» припиняють свою діяльність, січневі числа 2015 року стануть останніми для цих видань. До кінця грудня 2014 року допрацюють і закриються інтернет-ресурси www.goodhouse.com.ua, www.menshealth.com.ua, www.story.com.ua, www.flavor.ua.

 

Про наміри Sanoma закрити її українські видання стало відомо напередодні, 16 листопада. При цьому повідомлялося, що журнал «Cosmopolitan Украина» перейде під управління видавничого дому Hearst Shkulev Ukraine, що випускає журнали Elle і Maxim.

 

Видавничий дім Hearst Shkulev Ukraine 17 листопада офіційно повідомив, що придбав ліцензію на видання Cosmopolitan і сайт cosmo.com.ua в американського видавництва Hearst Communications. Перше число жіночого глянцю новий видавець випустить у лютому 2015 року.

 

Раніше за останній рік, до прийняття рішення про закриття всього бізнесу, Sanoma Media Ukraine відмовилася від трьох журналів: Sensa, Casaviva та Story.

 

Й ось, наприкінці 2014-го, завершується 11-річна історія видавничого дому Sanoma Media Ukraine. «Sanoma Ukraine висловлює величезну подяку всім партнерам, які працювали з нами протягом останніх 11 років. Ми щиро цінуємо вашу підтримку і надану довіру в реалізації різноманітних проектів», - зазначали в українському видавництві.

 

Головний редактор журналу «Esquire Украина» Олексій Тарасов розповів «Дусі», що про закриття колектив дізнався тиждень тому. З його слів, рішення про закриття було спільним - фінської компанії Sanoma та американської компанії Hearst, які володіють порівну чотирма виданнями в Sanoma - Esquire, Cosmopolitan, Harper's Bazaar і «Домашний очаг». За підрахунками пана Тарасова, у видавничому домі Sanoma Media Ukraine працювали близько 140 осіб, тож безробітними залишаються близько 130 (всі, крім редакції Cosmopolitan).

 

Пан Тарасов повідомив, що є дві причини такого рішення видавців: «Почнімо з того, що вже давно були проблеми в центрального офісу Sanoma, і вона почала продавати бельгійські, російські та українські активи компанії ще півтора роки тому, коли в Україні все було ще доволі райдужно і стабільно. І в другу чергу, причиною закриття стали прогнози розвитку медійного ринку у зв'язку з тим, що відбувається в країні. Ясно, що медійний бізнес страждає».

 

Заступник головного редактора журналу «National Geographic Україна» Дмитро Губенко повідомив у Facebook, що наразі не бачить на українському ринку видавця, готового інвестувати в перезапуск «National Geographic Україна», а врятувати журнал, викупивши його наклад або масово оформивши передплати, вже не вийде. «Sanoma ще торік оголосила про вихід з ринків Східної та Центральної Європи. Місцеві видавництва (болгарське, російське, словенське і так далі) продали. Українське через кризову ситуацію в країні продати не вдалося (за винятком журналу Cosmopolitan), тому воно припиняє діяльність. На NatGeoУкраїна, на жаль, теж не вдалося знайти покупця», - пояснив він.

 

Якщо якийсь інвестор бажає видавати в Україні National Geographic, тепер йому треба звертатися не до Sanoma, а напряму у Вашингтон до Національного географічного товариства (НГТ, NGS). «Відразу попереджу, що НГТ дуже цінує свій бренд, тому воліє співпрацювати з відомими видавництвами і дуже обережно ставиться до непрофільних інвесторів», - зауважив пан Губенко.

 

У бліц-інтерв'ю «Детектор медіа» генеральний директор Sanoma Media Ukraine Юлія Стефанишина детальніше розповіла про причини закриття журналів, падіння рекламних надходжень, долю близько 150 працівників холдингу та свої особисті подальші плани.

 

- Юліє, ким і коли було прийняте рішення про закриття п'яти журналів?

- Наша рада директорів озвучила таке рішення в середині минулого тижня. Мені трохи незручно, що в неділю ця інформація вже потрапила в медіа, адже сьогодні мав бути день офіційного повідомлення як співробітникам наших видань, так і громадськості.

 

- Чому було прийнято рішення закрити ці бізнеси?

- Рішення пов'язане зі складною економічно-політичною ситуацією в країні, що досить передбачувано. Ми працювали виключно в глянцевій сфері, яка залежить від рекламних бюджетів. Ні для кого не є секретом, що рекламні бюджети дуже скоротилися. У всіх наших основних рекламодавців немає продажів, тому вони, звісно, скорочують витрати на рекламу. Ця ситуація наявна вже фактично рік. Певний час ми ще сподівалися на те, що вона зміниться на краще, але згодом сталася анексія Криму, потім почалися події на Донбасі.

 

В українців стає все менше грошей, до того ж катастрофічно падає гривня...Люди навряд будуть готові купувати продукцію наших клієнтів. Більшість наших партнерів або йдуть з ринку, або закриваються, або заморожують свої бюджети. Вони наразі не бачать, як цей бізнес можна підтримувати.

 

Ми все-таки працюємо не в повсякденному секторі, а в глянці. Він не може успішно існувати в країні, де кожного дня ховають своїх громадян. Багато говорити про моду чи косметику, коли твого сусіда мобілізують у зону АТО, недоречно. Я розумію людей, які не приймають такий контент. До слова, ми призупинили всі наші акції та конкурси, бо бачили, що вони дратують людей.

 

- Наскільки впали рекламні обсяги?

- Мені складно зараз називати якісь проценти щодо цього ринку. Але в середньому це близько 70-80% в порівнянні з минулий роком. У нас були такі ситуації, коли приходив клієнт (не буду називати який) і пропонували обговорити бюджет 2015 року, і це в прямому сенсі були копійки. Таку співпрацю просто не можна було розглядати як бізнес, радше це було схоже на доброчинність. Але ж і доброчинцями не всі готові бути.

 

- Чи пробували ви продати активи? З ким вели переговори?

- Sanoma заявила про бажання продати свою частку в Східній Європі ще рік тому. На той час чимало іноземних компаній хотіли вкласти гроші в Україну. Але з кожним місяцем кількість зацікавлених зменшувалася. Причини зрозумілі - в цій країні дуже високі ризики інвестицій. Зараз інвесторів немає. Тільки ті, які тут присутні, можуть взяти до себе видання, нові ж зараз точно не «зайдуть» в Україну.

 

- Чому продали тільки Cosmopolitan? Яка сума угоди?

- Cosmopolitan - це бренд, який існує вже декілька десятиліть незалежно від обставин. До слова, він завжди підтримувався Hearst. За нього я не переживала - це так би мовити «свята корова». В нього завжди будуть вкладати гроші. Всі решта наших брендів відповідають конкретному часу і ситуації. Їх можна призупинити, а потім успішно відкрити знову.

 

Суму угоди я не можу розголошувати - це закрита інформація.

 

- Що буде з колективом? Скільки всього працівників працювало у Sanoma Media Ukraine, яка частина з них втратить роботу?

- У нас був доволі великий штат - майже 150 співробітників. Редакція Cosmopolitan - це трохи більше 10 людей, вони продовжать працювати. Але точну кількість я не назву - це ще вирішується. Всі решта втратять роботу. Незважаючи на те, що рішення про закриття для мене дуже сумне, я рада, що ми не виставимо людей на вулицю. Sanoma - це серйозна міжнародна компанія, тож усі працівники отримають компенсацію, яка дозволить їм спокійно жити й шукати роботу впродовж декількох місяців.

 

Більшість співробітників працюватимуть до кінця листопада, адже редакції вже цього місяця здають січневі номери. Решта працівників будуть на роботі до середини грудня. Повністю ж видання завершать роботу до кінця року.

 

- Чи пов'язані події в українській Sanoma з російським видавництвом Sanoma, яке також заявляло про проблеми на спроби продати активи (за останньою інформацією російських ЗМІ, Sanoma продасть частину журнального бізнесу в Росії - журнали Cosmopolitan і Esquire - американській групі Hearst)?

- У Росії також дуже складна ситуація, але проблеми - інші. Головний офіс Sanoma завжди розглядав ці ринки - український та російський, окремо. Наше закриття з Росією ніяк не пов'язано.

 

У Росії складнощі виникають зокрема і через нові закони. Спільне хіба що в тому, що всюди в нашому регіоні іноземні інвестори мають головний біль щодо того, як правильно вчинити: залишитися на ринку чи вийти з нього.

 

- На вашу думку, ці бренди колись повернуться в Україну?

- Так. Цей ринок ніхто не хоче втрачати. У наших журналів є величезний потенціал, просто саме в цей момент ризики - більші, і ніхто не хоче витрачати гроші з власної кишені на непевні проекти.

 

Моя особиста думка полягає в тому, що до тих пір, поки не буде розв'язаний військовий конфлікт, інвестори (усі, не тільки в медіа) в Україну не заходитимуть. Нам просто треба пережити цю ситуацію. І все буде гаразд.

 

- Які у вас особисті кар'єрні плани?

- Поки - ніяких. Упродовж двох місяців у я закриватиму цей бізнес, потім планую на кілька місяців взяти відпустку, «обнулитися». Скоріш за все я тимчасово переїду до Казахстану, де працюватиме мій чоловік.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду