Піар з-під землі. «Інтер» перетворив страйк шахтарів на випробування Капліна

Піар з-під землі. «Інтер» перетворив страйк шахтарів на випробування Капліна

13 Листопада 2018
2702

Піар з-під землі. «Інтер» перетворив страйк шахтарів на випробування Капліна

2702
Історія про те, як Сергій Каплін на тиждень безстроково приєднався до протесту шахтарів, і, судячи з усього, вирішив, що він тепер організатор акції.
Піар з-під землі. «Інтер» перетворив страйк шахтарів на випробування Капліна
Піар з-під землі. «Інтер» перетворив страйк шахтарів на випробування Капліна

Сергій Каплін завжди досить креативно підходив до свого піару на «Інтері». Член фракції «БПП» і водночас опозиціонер (нардеп Шредінгера) вже оголошував війну МВФ, презентував книги на дахах маршруток, розмахував у кадрі мішками та грілками. Тепер лідер «соціалістів» (одних із них) перейшов від слів до активних дій. Точніше, приєднався до активних дій шахтарів і медійно витіснив їх з їхнього же страйку. Піар та бравада нардепа між сюжетами «Інтера» зростали в геометричній прогресії.

19 жовтня шахтарі шахти ім. Капустіна (державне підприємство «Лисичанськвугілля») відмовилися підніматися на поверхню, доки їм не виплатять заборгованість по заробітній платі. Про це нардеп Сергій Шахов («Воля народу») повідомив під час години запитань до уряду у Верховній Раді й отримав відповідь від Володимира Гройсмана: Кабмін проведе нараду та обговорить реструктуризацію галузі. Також прем’єр пояснив, звідки виникає заборгованість: «Те, що вони виробляють, не вистачає їм на зарплату». «Інтер» цього дня про ситуацію не повідомив. Як і наступного дня, і взагалі жодного до 25 жовтня, поки до протестувальників не приїхав Сергій Каплін.

Перший сюжет циклу тривав 73 секунди. 35% цього хронометражу ведуча Наталія Бєлишева розповідала про ситуацію із шахтарями, а увесь інший час тут так чи інакше віддали Сергію Капліну. Нардеп, зокрема, закликав зібрати засідання Кабміну (яке, нагадаємо, Гройсман уже анонсував) і пообіцяв, що «Мы не покинем это место. Наша акция протеста бессрочна». Ось так політик на шостий день протесту зарахував себе до шахтарів і почав тематичний тиждень піару з-під землі. Більше нікому слова не надали.

Матеріал 27 жовтня був наймасштабнішим та найдетальнішим у серії. За дві з половиною хвилини знайшовся час для коментаря одного шахтаря (щоправда, не з підземної групи) та однієї дружини страйкаря. Закінчилося повідомлення легкою алюзією Сергія Капліна на фільм «300»: «Мы продолжим бороться. Несмотря на крыс, несмотря на сквозняки, несмотря на ужасные условия, в которых мы живем, в которых мы здесь спим. Несмотря на питание всухомятку, часто перебои с водой, отсутствие горячей пищи.Мы будем бороться».На жаль, коментарів керівництва шахти (там кажуть, що заборгували за один місяць, а не за чотири) та повідомлень про те, що крім Капліна, до страйкарів приєднався представник омбудсмена Павло Лисянський (який бував тут і раніше), часу не лишилося.

29 жовтня у черговому матеріалі на дві з половиною хвилини вперше (і востаннє) подали коментар двох із майже двох десятків страйкарів, що лишаються під землею. Один із них заявив, що «Шахты на Донбассе рентабельные, нужно вкладывать сюда деньги а не воровать». А от в уряді вважають, що існує система проблема збитковості шахт і якраз цього дня запропонували ініціативу з принаймні частково вирішення проблеми. Узагалі, 29 жовтня у шахту спускалися представники профільного міністерства та інші чиновники, але «Інтер» про це не розповів. Тут закінчили новину черговими нагадуваннями Капліна, що «мы боремся». Крім того, кореспондентка повідомила, що нардеп перебуває із шахтарями «увесь цей час», хоча, як ми знаємо, він приєднався до акції тільки на шостий день.

Навіть під час коментарів шахтарів Капліна намагаються втиснути в кадр

Сюжет 30 жовтня відзначився трьома цікавими речами. По-перше, він побив рекорд з розподілу часу між піаром і шахтарями. Страйкарям приділили 27 секунд сюжету й ще півтори хвилини віддали політикам. Цього разу до теми приєднався (з вулиці) Юрій Бойко, нардеп від «Опоблоку»: «Вони готові до масових акцій, і я відверто скажу, що ми будемо їх підтримувати. Ми будемо наполягати, щоб уряд провів позачергове засідання у нас в області». Але найкращим моментом сюжету знову стали слова Сергія Капліна: «Мы готовы здесь 31 декабря поставить елку, но мы добьемся...» Уже через два дні політик був у Полтаві.

31 жовтня шахтарська кар’єра Капліна закінчилася. У менш ніж хвилинному сюжеті не було нічого нового чи цікавого, хіба що двозначна фраза нардепа: «Ми почали велику акцію протесту...» Пане Сергію, почали шахтарі, а ви згодом приєдналися.

Єдиним позитивом цієї лінії сюжетів можна назвати те, що «Інтер» справді привернув національну увагу до проблеми, на яку інші канали нашого моніторингу в цей час уваги не звертали.

З іншого боку, й самі «Подробности» розповідали не так про акцію та події навколо неї, як про важкі умови боротьби Сергія Капліна. До всіх уже перерахованих нами проігнорованих новин можете додати: ротацію складу страйкарів, спуск у шахту інших нардепів, звернення правозахисник організацій, звернення Президента та навіть, що особливо іронічно, приєднання до акції протесту шахтарів в інших містах. Замовчали тут й офіційну позицію, наприклад, наявні пояснення міністра енергетики з приводу заборгованості. А також цікавий контекст: схожу акцію на початку жовтня у Кривому Розі та паралельну акцію шахтарів Німеччини.

Проте найголовніше, чого не вистачило всім сюжетам, – це шахтарського виміру проблеми, як, наприклад, у цьому тексті від «Радіо Свобода». Замість того, щоб розповідати про події з точки зору людей, що два тижні провели під землею, а перед цим кілька місяців без зарплати, «Інтер» зосередився на політикові, який тиждень попіарився.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Тарифна істерика й політизований Геловін. Моніторинг теленовин 29 жовтня — 4 листопада 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду