Як «Інтер» відбілював одеського ректора-«регіонала»

Як «Інтер» відбілював одеського ректора-«регіонала»

25 Липня 2018
4916

Як «Інтер» відбілював одеського ректора-«регіонала»

4916
Журналісти сприйняли розмови Арсенія Яценюка про НАТО за новини, «Інтер» захищав друга Ківалова від перевірок, «Україна» звела Одеський кінофестиваль до свого піару.
Як «Інтер» відбілював одеського ректора-«регіонала»
Як «Інтер» відбілював одеського ректора-«регіонала»

Підсумки моніторингу дотримання журналістських стандартів у щоденних новинах центральних телеканалів, що його здійснює громадська організація «Детектор медіа», за період 9–15 липня 2018 року.

 Неінвазивне втручання: «Інтер» зайнявся відбіленням одеського ректора-регіонала

Кажуть, що ні в чому в житті не можна бути впевненим на 100 %. Та коли загальнонаціональний телеканал випускає новину з відбілюванням регіонального чиновника й не згадує, в чому ж його, власне, звинувачують, можете не сумніватися, — щось тут не так. Черговий доказ цієї теорії телеканал «Інтер» люб’язно надав глядачам 11 липня.

Ведуча Наталя Бєлишева руйнує ілюзію журналістики та розподіляє для гладячів правих і винуватих із першого речення: «Продолжаются нападки на ректора Одесского национального медицинского университета».Сюжет кореспондента Андрія Кравця  починається з уже пережитих чиновником «нападок»: «Обвинения в коррупции, плохом санитарном состоянии корпусов, недостаточно хорошей успеваемости студентов: все это ректор Одесского медуниверситета уже пережил.Еще в апреле суд не нашел нарушений в действиях Валерия Запорожана...».

Узагалі-то, суд виправдав його тільки з приводу подачі недостовірних свідчень у декларації. Валерій Запорожан — мільйонер та один із найбагатших ректорів Одеси. А от щодо стану корпусів та скандалу з буцімто незаконним наказом про оцінювання закордонних студентів, то в цьому суд чиновника, здається, не виправдовував.

Після цього глядачам подають однозначну причину подібної діяльності проти ректора: «Запорожан считает: это целенаправленная кампания против него, потому что на октябрь запланированы выборы ректора». Думку підтверджує також очільник місцевої Академії харчових технологій Богдан Єгоров. Мабуть, це входить у договір про співпрацю між вишами.

До висновків про тиск приходить і Рада ректорів Одеси: «Приняли единогласное решение: поддержать Запорожана и обратиться к правительству и профильным министерствам с заявлением о недопустимости давления на вуз», — переказує кореспондент. Ми так і не змогли перевірити «единогласность» цього рішення, адже на сайті Ради ректорів замість новини про відповідне засідання є дослівна розшифровка цього сюжету «Подробностей». Вселяє довіру.

Ще більше довіру вселяє те, що журналісти так і не повідомили глядачам, чому кампанія із захисту ректора активізувалася саме тепер. Кореспондент розповідає про якісь «одна за другой проверки, парализующие его (університету. — MS) работу», а один із ректорів згадує про «многочисленные комиссии, которые сейчас рассматривают деятельность университета», але в чому причина перевірок, нам не пояснюють.

Натомість про це розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: «Після звіту ректора Одеського університету ми побачили дуже багато порушень. Це (стосується. — Ред.) фінансових справ, корупційних справ, по організаційних справах, а також по справах самої освіти студентів. Ми не прийняли звіт. Ми поінформували, що будемо проводити перевірку». Про те, як проходив особистий звіт Запорожана і що йому закидає громадськість, ви можете прочитати, наприклад, тут. Є там і «нецільове використання», і «порушення закону про освіту», і «відсутність у медуніверситеті кадрового резерву».

На «Інтері» цього всього немає. Натомість транслюють сподівання ректора університету імені Мечникова, що перевірки «придут к справедливым и правильным выводам». За шість днів після цього сюжету комісії не прийшли до жодних висновків, адже Запорожан не допустив їх до роботи. І його звільнили.

Загалом, маємо класичний приклад регіонального «відбілювального» сюжету: жодного слова про актуальні закиди на адресу чиновника, масове замовчування неоднозначних деталей та позицій активістів, підтримка від колег і, головне, зведення всієї історії до «тиску».

На запитання ж про те, навіщо «Інтеру» робити подібний матеріал про одеського ректора, відповів у своєму інтерв’ю 2011 року Сергій Ківалов, однопартієць власника каналу та один із найвпливовіших людей Одеси:

«Если не секрет, с кем вы ездили кататься на лыжах?

Это, безусловно, приватная информация, ведь касается моей жизни, но, учитывая ситуацию, я вам расскажу[...] Были наши друзья — Владимир Колесниченко с семьей и Валерий Запорожан, ректор Одесского национального медицинского университета. Тоже с семьей».

А ще ректор був довіреною особою Януковича на виборах і балотувався в облраду від Партії регіонів.

Журналісти намагалися знайти новини в «Дискусіях» Яценюка

Є такий тип заходів у тележурналістиці, про які, з одного боку, немає чого розповідати, адже нічого не сталося й не змінилося. З іншого — там зібралися все ж надто гучні імена, аби про це просто промовчати. До досконалості подібні сюжети довели на СТБ та ICTV, висвітлюючи щорічні заходи свого власника Віктора Пінчука — Форум YES та Український сніданок у Давосі. Є подібний івент і в Арсенія Яценюка — Київський безпековий форум. Але тепер екс-прем’єр, здається, вирішив розжитися ще одним, значно мобільнішим та «дешевшим» форматом для появ у новинах. От тільки, з усією повагою, про нього там можна все ж не розповідати.

«Як боротися із гібридними загрозами з боку Росії і чим загрожує Україні зустріч президентів Трампа і Путіна? Ці теми обговорили на Київському безпековому форумі», — анонсує 10 липня ведуча «1+1» Наталія Мосейчук. В уважних глядачів та просто фанатів Безпекового форуму тут мають виникнути запитання, адже востаннє щорічний захід організовували всього три місяці тому.

Насправді, 10 липня відбулися «Дискусії Київського безпекового форуму» — «формат регулярних публічних зустрічей, які передбачатимуть відкритий обмін думками серед політиків, дипломатів та експертів». «Регулярних», отже рано чи пізно журналісти «1+1», ICTV та «України» мусять помітити, що це не щоразу новий Безпековий форум. На СТБ обрали варіант найменування, який можна трактувати як завгодно: «Дискусії щорічного Безпекового форуму».

Тим не менше, назва заходу була найменшою проблемою матеріалів. Головна претензія до журналістів — відсутність нової інформації. Майже всі згадані телеканали передали, наприклад, оцю цитату Арсенія Яценюка: «Ми сьогодні захищаємо кордони не тільки України, ми сьогодні захищаємо кордони Європи». Але ж ми вже чули це від екс-прем’єра у травні 2018-го, у лютому 2017-го, у березні 2015-го. До речі, два останніх посилання — це заяви на Безпековому форумі, тож подібні слова — радше традиція заходу, ніж новина.

Не відзначалися чимось цікавим і інші гості: «Голова представництва НАТО в Україні Олександр Вінніков запевнив, що країни — члени Альянсу і далі підтримуватимуть суверінетет і територіальну цілісність України. Посол Сполучених Штатів Америки Марі Йованович також підтвердила, що її держава надаватиме допомогу Україні і зустріч президентів Трампа та Путіна цього не змінить», — розповідала Наталія Мосейчук на «1+1». Запевнення в підтримці — це явно не те, чим можна здивувати українців (Латвія, Велика Британія, Канада, Німеччина, Польща, Естонія, Японія...). Звісно, в контексті зустрічі Трампа і Путіна ця фраза набуває сенсу, але детальніше журналісти тему не розкрили.

На «Україні» тим часом повторювали за лідером «фронтовиків» сумнівні факти: «Украина выделяет на оборону и безопасность 6 % свого ВВП, больше тратят только в США». У США витрачають на оборону 3,1 % ВВП (за даними НАТО — 3,6 %), а от у Саудівській Аравії, наприклад, — 10 %. У 2015 році у п’яти країн світу ВВП на оборону було вищим за 6 %.

Відзначити хочеться лише ICTV, де кореспондент Олексій Савицький, хоч і порушував стандарт відокремлення фактів від коментарів (оцінювати мали б експерти), намагався найповніше розкрити для глядачів зміст події: «Посли США та Канади аж надто по-дипломатичному уникали конкретики і слова “ПДЧ”. Лише натякали, що вітають зрушення України, особливо в оборонній сфері, однак чекають на глибші реформи».

Можливо, просто не з кожної подібної зустрічі Арсенія Яценюка варто робити сюжети? Врешті, всі троє гостей (посол США, посол Канади, голова Представництва НАТО в Україні) приїхали сюди не з інших країн, а з інших станцій метро. Від посольства Канади до місця проведення заходу, згідно з Google Maps, 19 хвилин пішки. Ба більше, з ними всіма журналісти загальнонаціональних телеканалів, мабуть, могли й самі поговорити перед самітом НАТО. Та ж Марі Йованович приходила навіть на «Сніданок з “1+1”». Виходить, що ні гучних імен, ні екслюзивності, які виправдовують новини про той же Безпековий форум, у цієї події не було. Не було в ній і унікальності: посли Канади та США, а також іще п’яти країн великої сімки, зустрічалися, наприклад, цього червня в селі Кіпті. Подіями чи новими заявами, як ми зазначали вище, дискусії теж не порадували.

Тож, імовірно, ЗМІ варто було не піарити зайвий раз міжнародний образ Арсенія Яценюка, а опитати на тему НАТО незалежних експертів і зробити власні, насичені конкретикою сюжети.

У телеканалу «Україна» є дуже специфічний талант — виокремлювати свій продукт на будь-якому заході, де той представлений. Разом із іншими медіа «Сегодня» помітили тільки себе на «Телетріумфі». На церемонії «Людина року» — теж лише  своїх переможців. Тепер от егоїзм «України» проявився на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Сюжет 13 липня ведучий Ігор Пупков анонсує досить перспективно: «Эксклюзивная кинопремьера и мастер-классы от мировых звезд в Одессе[...]Елена, кто в этом году приехал из мировых знаменитостей? Что ожидает киноманов и какая вообще атмосфера?» На всі ці запитання кореспондентка Олена Гончаренко відповіла однаково — розповіла про канал «Україна».

Тобто, журналістка анонсує, що «в этом году участвовало больше тысяче картин», але власні назви лунають тільки стосовно рідних проектів: «Фильм-открытие кинофестиваля —  это Женщина на войне [...] Канал Украина — партнер кинопремьеры в этом году. И канал Украина также представит премьерный детективный сериал Кто ты?». Слово отримують також одразу двоє представників телеканалу. Директор медіахолдингу розповідає щось про те, що «украинское кино без Одесского фестиваля, наверное, уже даже немыслимо». Директор каналу навіть на фестивалі продовжує працювати: «Канал Украина также представит свой сериал Кто ты?. Это наша осенняя премьера. 15 июля мы приглашаем всех на предпоказ первых двух серий этого сериала».Крім них коментувала та хвалилася лише президент ОМКФ Вікторія Тігіпко: «У нас в этом году очень много иностранных гостей».

Як ви розумієте, жодну конкурсну стрічку в численних програмах та жоден інший серіал тут не згадали. Промовчали і про «Фестиваль фестивалів», де зібрані учасники й переможці світових конкурсів. Це ж вам не серіал «Хто ти?», який планує «конкурувати з серіалами таких гігантів, як Netflix, HBO або Marvel». Просто для довідки: Marvel узагалі не знімає серіалів, це кіностудія.

Так само не дали слова членам журі: ні української програми, ні міжнародних. Не звернули уваги й на спеціального гостя Еріка Робертса.

Але це не найабсурдніша частина сюжету. Найасбурдніша була наприкінці: «Сегодня на красной дорожке ми видели очень много звезд. Были лица канала Украина. Среди них ведущий программы События недели Олег Панюта. Ведущая программы Сегодня Анна Панова, а также ведущая программы Ранок з Україною Светлана Катренко». Увесь інший український бомонд тут проігнорували й «очень многими звездами» виявилися троє ведучих «України». Про те, що глядачам не повідомили про цьогорічні новації фестивалю, — не будемо навіть згадувати.

Мабуть, якби «Сегодня» могли опублікувати лише одне фото з ОМКФ, — це було би селфі їхньої журналістки на фоні стенду каналу.

Перевагу на телеканалах аналізованого тижня отримали такі політики та політичні сили:

Петро Порошенко — всього одна паркетна новина просувала гаранта цього тижня, й та на «Інтері».

Володимир Гройсман — покращення в економіці стали темою для паркету прем’єра на ICTV, «Інтері», СТБ та «Україні».

Олег Ляшко — своєрідна акція «ні дня без Ляшка» на каналі «Україна» завершилася для «радикала» шістьма сумнівними новинами.

Сергій Каплін — тріо з Наталією Королевською та темою соціальних стандартів подарувало члену «БПП» чотири появи на «Інтері».

Сергій Рудик — питання медицини, інклюзії та екології тричі приводили члена БПП на «Інтер».

Валентин Наливайченко, Сергій Тарута — обидва політики приходили попіаритися на інтерв’ю каналу «Україна».

«Опозиційний блок» — партія продовжує тримати піарне лідерство в командому заліку. Згалом у членів опозиційної збірної вісім появ: сім на «Інтері» та одна на «Україні».

Арсеній Яценюк — розмови «фронтовика» про НАТО висвітлювати ICTV, «Україна», СТБ та «1+1».

Юлія Світлична — очільницю Харківської ОДА піарили на темі покращень у промисловості на «Інтері».

«Дніпроазот» Ігоря Коломойського — інтереси свого власника двічі захищав «1+1». В обох матеріалах фігурував Ілля Кива.

Олександр Ткаченко — інтереси свого гендиректора щодо Одеської кіностудії просував «1+1».

Вікторія Тігіпко — без вагомих причин діячку згадували в рамках сюжету про Одеський міжнародний кінофестиваль на «Україні».

Критика:

Андрій Денисенко — участь у корупційних схемам народному депутату закидав «Інтер».

Цифрове мовлення — кампанію проти «цифри» продовжував «1+1».

Вадим Рабінович — жодного повідомлення на «Інтері» цього тижня! Невже таки об’єдналися?

Загалом експерти «Детектора медіа» нарахували протягом тижня 42 сумнівних матеріали. На каналі «Україна» таких було дев'ятнадцять, на «Інтері» — чотирднадцять, на «1+1» — п’ять, на ICTV та СТБ — по два.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві матеріали тижня читайте в публікації «Рожеві мрії про якісні новини. Моніторинг новин 9–15 липня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4916
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду