Олег Ляшко як головний трансфер зими. Телеманіпуляції січня

Олег Ляшко як головний трансфер зими. Телеманіпуляції січня

27 Лютого 2018
3315

Олег Ляшко як головний трансфер зими. Телеманіпуляції січня

3315
«Радикал» Олег Ляшко перейшов із найбільш критикованих політиків у найбільш розпіарені, «апостол» Володимир Мунтян — із «сектантів» у «протестанти», а «1+1» — із боку людей на бік собак.
Олег Ляшко як головний трансфер зими. Телеманіпуляції січня
Олег Ляшко як головний трансфер зими. Телеманіпуляції січня

Мирний святковий січень цього року прихистив чимало досить конфліктних подій: законопроект про деокупацію Донбасу, розслідування «Аль-Джазіри» про гроші Януковича, спалах кору, результати аудиту «Приватбанку». Але справжньої медійної дискусії з приводу цих подій ми в теленовинах, на жаль, не побачили. Здебільшого теми були або замовчані, або банально використані як чергова піарна декорація.

Натомість перший місяць нового року приніс на телеканали нові віяння. Зокрема, Олег Ляшко став званим гостем на «Інтері»: місцеві журналісти більше не поливають політика брудом, а, навпаки, розповідають про його турботу про українців. Крім цього, телеканали, здається, пройшли своєрідне «хрещення» й тепер спокійно піарять у новинах релігійні конфесії.

Тезово про головні тенденції в журналістських маніпуляціях січня ви можете прочитати нижче, а детальніший аналіз тут.

Найбільше порушень

Із результатом у 80 сумнівних сюжетів чемпіоном у цій номінації вкотре стає телеканал «Україна». Подібній перемозі телеканал Ріната Ахметова завдячує не лише своєму власнику, який піарними появами забезпечив підлеглих 31 порушенням, а ще й значному послабленню конкурентів. «Інтер», лишившись без своїх флагманів у вигляді критики Авакова та Ляшка, вибув із лідерських перегонів і в січні зумів випустити лише 61 сумнівний сюжет. Усі інші телеканали, навіть разом узяті, не досягають показників згаданих колег.

Найбільше піару

Піарний січень із легкістю можна підсумувати як «місяць рефлексії Володимира Гройсмана». Прем’єр 31 раз з’являвся на телеканалах, щоб розповісти, головним чином, про свої бажання, переконання та очікування.

18 разів, завдяки, зокрема, святам та міжнародній діяльності, з екранів моніторів із українцями бачився Петро Порошенко. Йому у спину із 17 сюжетами дихає Олег Ляшко та його «Радикальна партія» — піарну упряжку Ляшка цього місяця посилив «Інтер». Окремо хочеться виділити Сергія Рудика, який піарився в січні всього двічі, але один із них — на, зокрема, 18 державних велосипедах для сільських медиків.

Найбільше чорного піару

Як ми вже зазначали, Арсен Аваков та Олег Ляшко покинули великий чорний піар, а без них у січні, на щастя, практично не лишилося негативних сюжетів. Три незбалансованих критичних повідомлення випустили про Михеїла Саакашвілі на «Україні», два — про Валерію Гонтареву на «1+1». Окремо хочеться виділити сюжет «Плюсів» про нардепа Степана Івахіва, в якому журналісти намагалися очорнити політика за допомогою розповідей про його День народження.

Цитата місяця

Олег Ляшко, канал «Україна», 13 січня: «Я відріжу любому будь-яке причинне місце, той, хто нападе на малолітніх дітей... Слухайте, не поможе хімічна кастрація — відріжемо яйця, але не дозволимо нападати на наших дітей і ґвалтувати їх».

Кореспондентка Валентина Мудрик, «1+1», 16 січня. Журналістка закінчує сюжет про бабусю, яка втратила в пожежі дім та двох рідних: «А баба від'їжджає жити до старших дітей і сидить під ворітьми на сумках [...] Де і з ким житиме відтепер пес, їй все одно».

Кореспондент Дмитро Фурдак, «1+1», 2 лютого: «Що сталося, коли приїхав Олег Вінник? Я думав, що це просто Друге Пришестя».

Вау-момент місяця:

У січні українська тележурналістика була багатою на шокові абсурдні сюжети. Самі лише журналісти «1+1» засуджували бабусю, яка пережила пожежу, проводили розслідування про жінок Олега Винника та обмінювалися компліментами й повітряними поцілунками в ефірі. «Україна» розповіла про музей благодійності Ріната Ахметова (досі жалкуємо, що не ми це вигадали), а «Інтер» випустив сюжет про УПЦ Московського патріархату, яка заявляє про ведення переговорів з обміну полоненими. Але найбільше нас цього місяця вразив інший сюжет.

15 січня телеканал «Інтер» рекламував «13 апостола» Володимира Мунтяна та протестантизм, до якого той буцімто належить. Хоча самі протестанти (ось, ось, ось, ось) так не думають. У матеріалі практично не було правдивих заяв: від розподілу вірян у світі до джерел фінансування Фонду Мунтяна. Але найгірше, що цей сюжет прямо відбілював сумнівного пастора перед аудиторією й містив риторику, очевидно розраховану на вразливі верстви населення. Якщо численні розслідування про діяльність «Відродження» правдиві, то «Інтер», випускаючи подібні піарні сюжети, прямо наражає своїх глядачів на небезпеку. Якщо ні, — просто бере експертні коментарі в когось, хто вірить у магічну силу четвертого виміру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Фото: promin.cv.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду