Олег Ляшко нащедрував в «Інтера» піарний сюжет замість чергового поливання брудом

Олег Ляшко нащедрував в «Інтера» піарний сюжет замість чергового поливання брудом

24 Січня 2018
3611

Олег Ляшко нащедрував в «Інтера» піарний сюжет замість чергового поливання брудом

3611
Олег Ляшко зустрічає щедрувальників, Володимир Гройсман обіцяє, Олег Винник має дружину… та інші, кхм, новини.
Олег Ляшко нащедрував в «Інтера» піарний сюжет замість чергового поливання брудом
Олег Ляшко нащедрував в «Інтера» піарний сюжет замість чергового поливання брудом

Підсумки моніторингу дотримання журналістських стандартів у щоденних новинах центральних телеканалів, що його здійснює громадська організація «Детектор медіа», за період 813 січня 2018 року.

Валерія Гонтарева витіснила з новин «1+1» Януковича,

олігархів та стандарти

Востаннє «1+1» займався серйозним чорним піаром Валерії Гонтаревої ще в квітні минулого року. Але на фоні розслідування «Аль-Джазіри» про «гроші Януковича» очільниця «Нацбанку» повернулася в «ТСН». Саме «злочини» чиновниці стали інформаційним приводом для журналістів, хоча оригінальна публікація катарського ЗМІ стосувалася радше українських олігархів.

«Інвестиційна компанія Гонтаревої допомагала Януковичу вивести 1,5 мільярда доларів з України в Кіпрські офшори. Такі результати журналістського розслідування оприлюднила медіакомпанія “Аль-Джазіра”», — починає матеріал 10 січня ведуча Наталія Мосейчук та описує схему «оборудки»: «За розсекреченим рішенням Краматорського районного суду, в період із 2012 по 2014 роки, компанія “Інвестиційний капітал України” (ICU) стала посередником під час купівлі доларових облігацій від імені восьми київських компаній, пов'язаних із Сергієм Курченком».

Максимально спрощено схема «грошей Януковича» виглядає так: компанії, пов’язані з людьми Януковича, крадуть (за різними схемами) гроші з бюджету — компанії, пов’язані з людьми Януковича, виводять гроші за кордон — закордонні компанії, пов’язані з людьми Януковича, купують на ці гроші державні облігації (заодно ще раз «відмиваючи» кошти) — ... — прибуток. ICU Гонтаревої займалася в цьому брокерською діяльністю: купувала для «компаній Януковича» державні облігації.

«Гонтарева повідомила журналістам, що під час фінансових операцій не помітила нічого підозрілого. Те саме повідомила “ТСН” і прес-служба компанії ICU, відома тим, що допомагала виводити компанію “Рошен” в сліпий траст. А також тим, що її колишні працівники після Революції гідності очолювали міністерства і відомства», — розповідає далі ведуча.

Після такого узагальненого та вибіркового викладу глядач, очевидно, почне думати про ICU хтозна-що. Хоча сама Валерія Гонтарева ще в 2016 році пояснювала: участі брокера в подібних операціях із 2013 року вимагає закон, і до ICU по допомогу в купівлі звернувся саме державний «Ощадбанк». Що ж до підозр, то їх у компанії буцімто не виникло, адже «“Ощадбанк” підтвердив надходження коштів та проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів [...] Усі документи та витяги з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства». Із цієї ж заяви 2016 року випливає, що некоректно говорити, мовляв, саме Гонтарева «не помітила нічого підозрілого», адже, як заявляє чиновниця, вона начебто «не мала відношення безпосередньо до брокерської діяльності». Некоректно також заявляти, що «Гонтарева» допомогла «вивести» кошти, адже Юрій Луценко зазначає, що компанія ICU взагалі не була причетна до транскордонних операцій і лише оформлювала покупку.

Що ж до самої компанії ICU, то робота з «Рошен» та очолені міністерства й відомства — це лише частина інформації про установу. Крім цього, ICU, наприклад, уже вісім років зберігає лідерство з торгівлі облігаціями внутрішньої державної позики та в 2016 році була визнана найкращою компанією з керування активами в Україні. Але про позитивні здобутки на «1+1» мовчать.

11 січня телеканал повернувся до теми з іще більш прямолінійною заявою: «Злочинні гроші Януковича легалізовувала тодішня очільниця Нацбанку Валерія Гонтарева», — починає матеріал ведуча Наталія Мосейчук. Далі вже кореспондентка Ольга Василевська детально описує схему, бере коментарі в її фігурантів (зокрема й Гонтаревої) і ще раз заявляє: «Операцію можна було провернути тільки через інвестиційну компанію ICU, якою на той час керувала нинішня очільниця Нацбанку Валерія Гонтерева. Тобто вона допомагала минулій владі відмивати гроші».

Проблема в тому, що, як зазначає, зокрема, «Українська правда», участь в операції ще не робить ICU учасницею злочину. Все нібито зводиться до того, чи знали в компанії, кого обслуговують і як були здобуті ці кошти. Згадана вище «Українська правда» вважає, що, ймовірно, знали. Тим не менше, до рішення суду будь-які впевнені заяви «1+1» про «легалізувала» та «допомагала відмивати» — передчасні, адже йдеться про недоведену співучасть у злочині.

Ще один цікавий момент сюжету — це сама «схема» відмивання, яку описують журналісти. Річ у тім, що компанію ICU в ній вставили не туди. Кореспондентка Ольга Василевська заявляє: «Курченко та компанія виводили облігації [...] на кіпрську компанію Quickpace. Після того, як Янукович утік, цю компанію нібито захотів придбати [...] Олександр Онищенко та [...] Павло Фукс [...] Операцію можна було провернути тільки через інвестиційну компанію ICU, якою на той час керувала нинішня очільниця Нацбанку Валерія Гонтерева. Тобто вона допомагала минулій владі відмивати гроші». Коротше кажучи, журналісти заявляють, що ICU допомагала не компаніям Курченка купувати облігації в Україні, а компаніям нардепа Онищенка та бізнесмена Фукса купити кіпрську компанію Курченка. Нижче — схема «1+1».

  

Якщо тут десь і була задіяна ICU, то в лівій схемі, а не правій

Але ж, судячи з усього, журналісти суперечать самі собі. Допомагаючи олігархам купити компанію на Кіпрі, ICU ніяк не могла відмивати гроші для минулої влади. Та й напередодні «ТСН» сама розповідала, що Гонтарева саме «допомагала Януковичу вивести...», а не комусь потім купити.І контрольний: «Аль-Джазіра» заявляє, що олігархи домовлялися про купівлю у 2015 році, а Гонтарева покинула ICU в червні 2014 року. Загалом, «1+1» не лише звів розслідування до Валерії Гонтаревої, він ще й звинуватив її «не в тому» злочині.

21 січня чиновниця звинуватила у скандалі довкола своєї компанії та «грошей Януковича» Ігоря Коломойського.

Сьогодні в новинах: плани, обіцянки та бажання Володимира Гройсмана

Інколи нам здається, що телевізійні новини — це своєрідний записник Володимира Гройсмана, який він використовує, щоб не забути про свої плани. Протягом тижня прем’єр-міністр вісім разів з’явився на трьох телеканалах і зумів не повідомити практично нічого нового чи конкретного. Зате дуже багато обіцяв. Матеріали ЗМІ загалом повторювалися, тож ми обрали по одному прикладу з кожного дня.

«Уряд ухвалить програми для підтримки фермерів. Вже до кінця січня вони мають бути прописані. Про це під час наради з питань розвитку агросектору повідомив прем'єр-міністр. Головна увага — тваринництво. Уряд планує створити нові комплекси й збільшити поголів'я. Володимир Гройсман хоче також забезпечити селян якісною технікою вітчизняного виробництва», — розповіла 9 січня ведуча ICTV Інна Шевченко. Як бачимо, про жодні виконані справи чи чіткі числа не йдеться. У подальшій заяві самого Гройсмана, щоправда, є число, одне: «Ми створили програму, яка буде мати більше чотирьох мільярдів гривень такої підтримки. Я б хотів, щоб усі аграрні підприємства мали доступ до цього ресурсу». Яким чином це буде працювати, що про це думають експерти та аграрії, на що вистачить такої суми — цього всього глядачі не дізнаються. Лише обіцянки та сподівання уряду.

«Как развивать украинскую экономику в ногу со временем премьер Владимир Гройсман обсудил с молодыми предпринимателями, всё они основатели успешных стартапов известных далеко за пределами страны. Обсуждали инновационные технологии, прогрессивные наработки. Например, использование беспилотников в агропроизводстве или создание образовательных платформ. Премьер подчеркнул, государство готово инвестировать в новые проекты, а значит и в экономику страны», — інформувала ведуча Олена Кот 10 січня на «Україні». Цього разу глядачі взагалі не дізналися нічого, крім того, що прем’єр зустрівся та поговорив із підприємцями.

«Повысить пенсию украинцам с большим трудовым стажем и низкой зарплатой пообещал сегодня премьер-министр. В рамках рабочей поездки в Мариуполь Владимир Гройсман анонсировал, что правительство в следующем году разработает механизм повышения подобных пенсий. Правительство, по словам Гройсмана, опять же хочет не уравниловки, а справедливого дохода», — заявила ведуча Наталя Бєлишева на «Інтері» 12 січня. Знову ж, анонс обіцянок та сподівань прем’єра.

Усі ці повідомлення не лише пусті за своєю суттю, вони ще й не є новинами. Судіть самі: програму підтримки фермерства, про яку Гройсман розповідав 9 січня, уряд ухвалив ще 13 вересня 2017 року. Про те, що Україна готова інвестувати у стартапи, прем’єр розповідав 10 січня та, наприклад, під час подібної зустрічі 1 вересня минулого року. Гройсман анонсував підвищення пенсій для людей із великим стажем, але малою зарплатою 11 січня. Міністр соціальної політики Андрій Рева зробив це 14 листопада 2017-го. Виходить, що в телеканалів узагалі не було причин згадувати прем’єра, крім, звісно, прагнення піарити його.

«Інтер» пропіарив... Олега Ляшка?!

Ніщо не вічне в українській політиці. У 2017 році телеканал «Інтер» випустив про Олега Ляшка та його Радикальну партію 49 негативних повідомлень. Більше дісталося лише «Народному фронту» та Арсену Авакову. Але тепер, здається, обоє лідерів покинули «змагання»: міністра МВС «Подробности» перестали поливати брудом ще в листопаді, а символічний перехід Олега Ляшка в піарну опозицію стався 13 січня.

Ведучий Олексій Фадєєв розповідає: «Сегодня украинцы отмечают Щедрый вечер. Он по традиции не обходится без святочных колядок с новогодними пожеланиями. Поздравляли сегодня и украинских политиков. Так, к лидеру Радикальной партии Олегу Ляшко пришли участники народного ансамбля "Свитанок". Они все с нарушениями зрения». Після цього у звичайному сюжеті «Інтера» мали б розповісти про розкішні будинки нардепа, подати коментар Сергія Капліна чи хоча б натякнути, що щедрувальники прийшли до Ляшка, тому що він у коаліції з «Народним фронтом» та БПП.

Натомість ведучий розповідає: «Нардеп поблагодарил их за песни и пообещал артистам добиться максимальной поддержки со стороны государства для людей с особыми потребностями».

Усе це супроводжується кадрами, де Ляшко роздає щедрувальникам пакети із логотипом партії та співає разом із ансамблем, рухаючи руками так, немов диригує сліпими виконавцями.

Завершується «сюжет» коментарем політика: «Ми зробимо, щоб держава цінила і вашу роботу, і ваші руки, і ваше життя, і кожного українця. І щоб столи ломилися не тільки в начальства, а й у кожного українця. Щоб на столі був і хліб, і до хліба».

Цікаво, що минулого січня, принаймні на думку каналу «Україна», Олег Ляшко був певен, що українці мають, що їсти, адже закликав «накормить уличных котов и собак. Тем более, что с новогоднего стола почти у каждой семьи уж точно остались продукты».

Загалом, матеріал «Подробностей» цікавий бодай із двох причин: по-перше, історія про те, що до Олега Ляшка прийшли щедрувальники й він їм щось пообіцяв — це зовсім не журналістська новина. В матеріалі немає ні суспільного значення, ні резонансу, зате є особливе ставлення та піар: щедрувальники приходили начебто лише до Ляшка й глядачі дізналися лише про його обіцянки.

По-друге, те, що така новина вийшла саме на «Інтері», де Ляшка цілий рік поливали брудом, може свідчити про значно глобальніші речі — тож будемо спостерігати далі за пригодами цього політика на каналі.

«1+1» провів розслідування про жінок Олега Винника

10 та 11 січня в ефірі начебто випуску новин «ТСН» вийшли розслідування журналістів про жінок Олега Винника (дружину, перше кохання, маму та сестру). Ми не будемо розповідати про це детально. По-перше, «жовтизною» «1+1» більше нікого не вразиш і навіть дивно, що в новинах телеканалу досі немає офіційної рубрики для зіркових пліток: Світлана Лобода, Ані Лорак, Антін Мухарський та Тіна Кароль уже ставали предметами для сюжетів. По-друге, матеріал замість нас охарактеризував Майкл Щур. По-третє, якщо ви досі не бачили цієї феєрії (перша та друга частини), радимо просто подивитися й не псувати враження описами.

Але один момент усе ж хочеться зауважити. Після публікації першого з сюжетів співак гнівно відреагував на роботу журналістів і наступного дня матеріал про Винника на «1+1» ведуча Наталія Мосейчук розпочала так: «Ну і сьогодні “ТСН”, окрім звичних високих рейтингів за вчорашній випуск, дістала небачені емоції глядачів, точніше глядачок. Жіноцтво зворушив сюжет “ТСН” про дружину і маму улюбленця жінок Олега Винника. Родинні таємниці зірки естради розкрили його земляки. Вчора ми показали, де Олег Винник виріс, хто його кохані жінки, ну а вже сьогодні побачили прокльони на свою адресу і погрози судом. Зокрема, продюсер поп-ідола заявив, що зірку оббрехали. Олеже, ми вдячні, що Ви якісно виконуєте свою роботу, але ми виконуємо свою».

Це не робота журналістів. Про те, що роблять журналісти загальнонаціональних випусків новин, «ТСН» пафосно розповідала в ролику до свого 20-річчя. Тож, здається, телеканалу варто все ж визначитися, чим він займається: «прагне справедливості» чи показує, де виріс Олег Винник.

Перевагу на телеканалах отримали такі політики та політичні сили:

Петро Порошенко — подяка Президента правоохоронцям, що займалися справою Ноздровської, зацікавила чотири телеканали: «Інтер», ICTV, 5 канал та «1+1».

Володимир Гройсман — уміння прем’єра повторювати обіцянки подарувало йому вісім піарних згадок від журналістів. Три від «Інтера», три від «України» та два від ICTV.

Олег Ляшко — лідера Радикальної партії цього тижня піарили чотири рази. Тричі це робила вже звична «Україна» й один раз зовсім не звичний «Інтер».

Сергій Каплін — депутат БПП двічі з’являвся в ефірі «Інтера».

Юлія Світлична — побажання «миру та злагоди» від голови Харківської ОДА транслювала «Україна».

Володимир Мунтян — лідер духовного центру «Відродження» зачастив на «Інтер» зі своєю благодійністю й цього тижня знову з’явився там два рази.

«Буковель» — «1+1» не втомлюється піарити курорт, пов’язаний із власником самого телеканалу Ігорем Коломойським.

Критика:

Валерія Гонтарева — підозрілі критичні повідомлення про керівницю НБУ вийшли на «1+1».

Загалом експерти «Детектора медіа» нарахували протягом тижня 31 сумнівний матеріал. Тринадцять із них вийшли на «Україні», дев’ять на «Інтері», чотири на «1+1», три на ICTV та по одному на 5-му каналі й СТБ.

Детальніше про це читайте в публікації «“1+1” уже зробив Гонтареву винуватицею скандалу з грошима Януковича. Моніторинг теленовин за 8–13 січня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду