Соціальна реклама повинна бути відповідальною

20 Вересня 2006
4433
20 Вересня 2006
10:59

Соціальна реклама повинна бути відповідальною

4433
19 вересня в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція з приводу ІІ Національного фестивалю соціальної реклами, заключні заходи якого відбудуться у Києві на початку листопада цього року.
Соціальна реклама повинна бути відповідальною

19 вересня в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція з приводу ІІ Національного фестивалю соціальної реклами, заключні заходи якого відбудуться  у Києві на початку листопада цього року. Прес-конференцію ініційовано Державною службою для сім’ї, дітей та молоді.

 

Широка суспільна дискусія щодо соціальної реклами, її допустимих та потрібних соціуму форм уперше в Україні розпочалась під час минулорічної кампанії «Кохаймося :)», покликаної продемонструвати потужність впливу соціальної реклами як такої. Наступна спроба – рекламна кампанія «У наркоманів не буває здорових дітей», запущена в серпні 2006 року – була невдалою і навіть скандальною: під тиском громадськості рекламісти були змушені згорнути кампанію і навіть вибачитись за неї перед людьми, яких могло ранити надміру різке формулювання слоганів. Компенсувати моральні збитки, - а надто трагедію однієї з матерів дитини-інваліда, яка збожеволіла під впливом дотепної  соціалки, - не збирається ніхто.  Відтак, зухвала витівка Асоціації зовнішньої реклами, вочевидь, кинула тінь на всю галузь, тож одним із завданням учасників прес-конференції було розвіяти негативне враження від чорних біґбордів, переконавши журналістів, що соціальна реклама – це не лише негатив.

 

Минулорічний фестиваль завершився 30 листопада у Будинку Кіно під гаслом «Хай добром святяться наші душі!». До творчого конкурсу залучили 476 учасників, що надіслали 617 конкурсних робіт, 159 з яких надійшли від центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Професійне журі відзначило 63 роботи, гідні стати зразком рекламної продукції. Проте основним досягненням Фестивалю стало ширше розповсюдження нинішнього року соціальної реклами.

 

Очікується, що ІІ Національний фестиваль стане головною подією цього року у сфері соціальної реклами. Крім підведення підсумків творчого конкурсу та організації традиційної виставки соціальної реклами, подія передбачає об’єднання ще кількох заходів у площині соціальної політики. У рамках заключних заходів відбудуться ІІ Всеукраїнська фотовиставка «Світ дитячої мрії» за результатами однойменного фотоконкурсу, урочистості з нагоди Дня соціального працівника, розширений круглий стіл із залученням до участі у ньому представників від державних структур, громадських організацій, творчих та бізнесових інституцій рекламної сфери та інших ділових кіл, дотичних до соціально-орієнтованих проектів. У рамках підтримки соціально відповідального бізнесу запроваджується нова номінація «Комплексні соціально-орієнтовані рекламні кампанії».

 

Організаторами Фестивалю виступили Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту, Державна соціальна служба для сім’ї, дітей та молоді, Спілка рекламістів України, Український професіональний журнал «Маркетинг и реклама».

 

Представники цих організацій були присутні на прес-конференції і прокоментували ситуацію у сфері соціальної реклами.

 

Світлана Толстоухова, директор Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді:

 

Соціальна реклама - новий феномен, важливий інструмент у формуванні суспільства. Через соціальну рекламу як засіб, як механізм ми можемо реалізувати багато функцій. Ми розглядаємо соціальну рекламу як вид соціальних послуг. Феномен соціальної реклами полягає і у тому, що вона одночасно є і видом мистецтва, і компонентом соціальної політики, і механізмом впливу на формування громадської думки.

 

У галузі гуманітарної політики важливим елементом є інформування населення. За допомогою соціальної реклами можна актуалізувати проблеми соціуму, визначити шляхи розв’язання цих проблем. Крім того, чітко має бути визначена аудиторія соціальної реклами перед її впровадженням.

 

Результати Першого національного фестивалю соціальної реклами дали змогу зрозуміти, що соціальну рекламу потрібно розвивати. Основною перспективою розвитку соціальної реклами є залучення великих бізнесових кіл, тих, хто хоче і готовий взяти на себе відповідальність за вирішення подібних проблем.

 

Бюджет соціальної служби становить 1 200 000 грн. На державну соціальну рекламу не виділяється значних коштів, проте варто зазначити, що українські бізнесові кола готові підтримувати розробку  проектів з соціальної реклами. Інше питання – системність, адже бізнесмени, які вкладатимуть гроші у рекламу такого спрямування, мають бути впевненими, що справа є реальною. Для того, щоб побудувати систему функціонування соціальної реклами, потрібно 3–5 років. Для того, аби система правильно функціонувала, потрібні стандарти, закони, тобто відповідна база. У сфері соціальної реклами відсутні чітко визначені стандарти. Ведуться дискусії, рішення і висновки яких обговорюються на рівні Кабміну. Розробляються також законопроекти стосовно соціальної реклами.

 

Асоціація зовнішньої реклами України впровадила за свій рахунок рекламні кампанії «Кохаймося!» і «МАМА ЧОМУ Я ПОМЕР/МАМА ЧОМУ Я УРОД». Остання викликала неоднозначну реакцію. Це був приклад агресивної реклами. Рекламісти вважають, що реклама може бути такою - може лякати, виявляти жорстокість, агресію. Усе залежить від коректності. У даній рекламній кампанії некоректним було вживання слова «УРОД» та ін. Слоган «У наркоманів не буває здорових дітей» є неправдивим, тому що у людей, які вживають наркотики, інколи народжуються і здорові діти.

 

Після закінчення цієї рекламної кампанії Асоціація зовнішньої реклами замість бігбордів «ЧОМУ Я УРОД» розмістила роботи переможців фестивалю, які пропагують захист довкілля на зразок «Не свиняч на дорозі».

 

На Першому каналі пропонується створити цикл соціальних програм, які б стосувалися захисту дітей, реалізації їхніх прав. Проте застаріла технічна база каналу не дозволяє виготовити якісний інформаційний продукт.

 

Михайло Старощук, голова Спілки рекламістів, голова журі фестивалю:

 

Реклама - це продукт, витвір мистецтва. Вона виконує багато функцій, у тому числі і соціальну. Через систему образів, мовних засобів рекламні ідеї висвітлюють те, що хвилює багатьох.

 

Соціальній рекламі в Україні потрібна соціальна ідеологія, яка буде своєрідним рупором державної політики. Держава почала приділяти велику увагу розвитку соціальної реклами. Для повноцінного її розвитку необхідно створити такий соціальний продукт, який би змогли побачити і оцінити усі члени суспільства.

 

Спілка рекламістів, починаючи з 1993 року, проводить різноманітні фестивалі, виставки. На той час було багато соціальної реклами, у тому числі й на телебаченні. Зараз спостерігається тенденція розколу рекламного ринку на виробництво соціальної і комерційної реклами.

 

Минулого року на фестивалі ми зібрали досить багато робіт, із яких 80% являли собою новий рекламний продукт. До співпраці ми залучали молодь, студентство аби відібрати найкращі рекламні роботи.

 

З Асоціацією зовнішньої реклами ми домовилися, роботи переможців будуть розміщені на відповідних носіях із зазначенням імені автора. Студентський фестиваль реклами щороку проводить і журнал «Маркетинг и реклама». Головними завданнями фестивалю реклами є отримати найкращий рекламний продукт, нагородити переможців, залучити нових учасників тощо.

 

До створення соціальної реклами мають залучатися також психологи, аби уникнути казусів на зразок того, що стався з кампанією «МАМА ЧОМУ Я…».

 

Розробка емблеми фестивалю є дуже символічною. Вона складається із чотирьох сердець, кожне з яких збільшується, повторюючи обриси попереднього. В емблемі присутні червоний, зелений, блакитний кольори, кожен з яких несе символічне значення: червоний - кров, спорідненість, зелений - життя, екологія, блакитний - аура, усе, що робить можливим життя на Землі.

 

Замість бігбордів Спілка рекламістів України пропонує виготовити плакати формату А1 та розмістити їх у різних установах. Це дешевше і вигідніше, ніж виготовляти великі бігборди та встановлювати їх по місту.

 

Тетяна Пирогова, заступник головного редактора журналу «Маркетинг и реклама»:

 

Протягом минулого року і в цьому році наш журнал вжив заходів щодо підтримки фестивалю. Соціальна реклама - це явище, коли держава, суспільство повинні іти назустріч одне одному.

 

Відбулося вже три студентських фестивалі реклами. Понад 50-60 відсотків робіт учасників були присвячені саме соціальній рекламі. Це дуже цікаві, професійні роботи. Їх теми зворушливі, актуальні, примушують замислитися.

 

У межах виставки REX, яка нещодавно завершилася, відбувалися соціально орієнтовані рекламні бізнес-кампанії. На стенді «REX-Gellery» були виставлені цікаві роботи з соціальної реклами. Особливо підтримали роботу, присвячену дітям-сиротам.  Ця робота здобула приз глядацьких симпатій.

 

Лідія Леонтьєва, директор Державного інституту розвитку сім’ї та молоді:

 

Будь-яка діяльність вимагає аналізу. Наш інститут проводить дослідження з ефективності соціальної реклами. У минулому році ми провели опитування щодо сприйняття людьми соціальної реклами, у якому взяло участь більше 1000 респондентів у 7 областях України. Можна зробити висновок, що люди ставляться до соціальної реклами в цілому позитивно.

 

Соціальна реклама повинна бути, насамперед, обережною, аби не формувати у населення певні стигми, тобто негативного ставлення до проблеми, ситуації.

 

Роботи «Ти не можеш його залишити» та «З батьком за руку міцніше» можна назвати вдалими продуктами з соціальної реклами, позитивними рекламними продуктами, адже вони пропагують підтримку сімейних цінностей у суспільстві.

 

Відкритим залишається питання відповідальності за створений рекламний продукт у галузі соціальної реклами, за наслідки, до яких він може призвести. Михайло Старощук, голова Спілки рекламістів, зазначив, що у сфері виробництва та функціонування соціальної реклами немає чіткого механізму відповідальності. Держспоживстандарт, орган виконавчої влади, елементарно не встигає контролювати ситуацію у сфері соціальної реклами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4433
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду