Олександр Ткаченко: «Світом рухають диваки»

7 Листопада 2011
25661
7 Листопада 2011
08:50

Олександр Ткаченко: «Світом рухають диваки»

25661
Вражати мають навіть новини, запорука успіху – створення брендів і трендів, таланти краще вирощувати самим. Поради генерального директора «1+1» тим, хто хоче керувати ТБ завтра
Олександр Ткаченко: «Світом рухають диваки»
Власниками телеканалів або медіамагнатами, вочевидь, хочуть бути не тільки студенти-журналісти. Майстер-клас генерального директора «1+1» Олександра Ткаченка «Чого навчитися сьогодні, щоб керувати телебаченням завтра», що відбувся 3 листопада в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, окрім медійників заманив до аудиторії студентів політології, філософії, маркетингу, соціології. Їх не налякало навіть дворазове перенесення дати заходу.

 

Хтось зі студентів прийшов повчитися, хтось - поставити провокаційне питання. Як, наприклад: «Чи існує цензура в новинах "1+1"? Чи справді ви вважаєте "Сімейні мелодрами" якісним і цікавим продуктом? Якій політичній партії належить канал? Телебачення має формувати смаки аудиторії, чи, навпаки, підлаштовуватися під неї, створюючи сумнівний масовий продукт на кшталт "Дурнєв+1" на ТЕТ?» І так далі.

 

Багато слухачів уперто намагалися потрапити на роботу на «1+1», засипали Олександра Ткаченка своїми візитівками, вимагали від нього адреси контактних осіб на каналі, а дехто навіть підготував презентації ідей-пропозицій.

 

Хоча генеральний директор «1+1» не приховував зацікавленості в пошуках нових кадрів і час від часу заохочував слухачів надсилати ідеї, якщо такі є, продюсерам, він чітко давав зрозуміти, що дорога відкрита лише талановитим і революційним. «Цей світ рухають диваки. Спочатку те, що вони роблять, може сприйматися неоднозначно, але потім, якщо вони докладають до цього зусилля, талант і розум, їм починають слідувати мільйони. Це найважливіша річ, яку я для себе вивів за 20 років роботи в цій сфері», - підкреслив Ткаченко.

 

З майстер-класу стало очевидно, що «1+1» уперто й активно вступає у війну за таланти на українському ринку. І ще один доказ цього - плани заснувати наступного року школу для медійників на базі телеканалу: «Зараз ми шукаємо людей, які здатні творити для різних платформ, які можуть бути першовідкривачами, здатні вчитися».

 

Тези, які озвучив пан Ткаченко під час майстер-класу - контент як головний актив, урізноманітнення каналів доставки телепродукту, вагомість талантів на ринку тощо - були не новими, однак тепер телеменеджер презентував їх на прикладі проектів групи «1+1», якими, на його думку, можна пишатися. Зокрема, «Міняю жінку», «Пекельна кухня», «Голос країни», новини ТСН, участь каналу у створенні прокатного кінофільму «Высоцкий. Спасибо, что живой», вертикальне програмування, бренди, створені під канали ТЕТ і «2+2».

 

Отже, кілька рецептів успіху від гендиректора «1+1», об'єднані заголовком «Бути...»

 

 

...вражаючими

 

За останні кілька років, за словами Ткаченка, «1+1» зробив кілька успішних кроків, один із них - зміна формату новин: «ТСН намагається робити новини, які не схожі на те, що ми звикли бачити на екранах. З початку 2000-х років популярними були новини, коли сиділи на якомусь фоні ведучі, розповідали новини, обов'язково мали бути дві точки зору, трохи аналітичного. Всі орієнтувалися на ВВС. Зараз багато моїх колег нас критикують за те, що ми відступаємо від цього і намагаємося робити новини, які розважають», - каже Ткаченко. Однак, на його думку, змінилися смаки аудиторії: глядачі хочуть дивитися новини, які розважають, які примушують співчувати, переживати, вживатися в ролі тих, про кого розповідають теленовини. За його словами, формат, який пропагує ТСН, себе виправдовує, оскільки новини «Плюсів» щодня дивиться близько 8 млн глядачів: «Ми вперше в Україні завели групу журналістів-стрингерів, папарацці, які знають, як знімати жовті новини».

 

Були в залі й студенти, яких хвилювало, чому в ТСН так багато криміналу і гнітючих новин, а з кожним роком акцент із політичних та соціальних інформаційних приводів зсувається в бік повідомлень про вбивства і насильство, на що генеральний директор відповів: «Я з вами не погоджуюся, що ми створюємо гнітюче враження. Тому що тоді 8 млн, які нас дивляться - це або параноїки, або пригнічені люди. Але ж це не так».

 

Щоб бути вражаючими, на «1+1» також вирішили долучитися до продакшну однієї з гучних прем'єр цього року - кінострічки «Высоцкий. Спасибо, что живой». Цей фільм було обрано каналом, за словами Ткаченка, щонайменше з трьох причин. По-перше, ставку у фільмі зроблено не на актора, а на героя. Ніхто не знає імені актора, що грає у фільмі головну роль. По-друге - технологічні рішення: інноваційний грим акторів, комп'ютерна графіка, спецефекти. «Третє - у цьому фільмі, можливо, вперше розказано правду про життя людини, яка є легендою. Історія правдива не завжди є приємною. Оці три фактори, які є достатньо революційними, і спонукали нас брати участь у проекті».

 

 

 

Лише ті, хто здатен бути революціонером - здатен чогось досягти, - вважає Ткаченко. Нині на порядку денному в «1+1» ще два проекти прокатного кіно - один із західними виробниками, другий - із російськими, конкретика поки що не уточнюється.

 

 

... відмінними

 

Друга важлива порада від Олександра Ткаченка - шукати відмінності. Відмінності між форматами, героями, технологічними рішеннями, аби мати можливість конкурувати. Як розповідає Ткаченко, після того, як канал СТБ відкрив для всієї країни «Україна має талант» та «Х-фактор», знайти щось таке, що перевершило б ці проекти або принаймні відповідало їхньому рівню, було дуже важко. «Якби ми не були першими на зустрічі компанії Talpa..., - згадує Ткаченко. - На форматному ринку в Каннах ми перші о 9-й ранку побачили формат "Голосу країни" і відразу підписали контракт». Головний успіх і відмінність «Голосу країни» від інших вокальних шоу, на думку гендиректора, - велика увага режисерів до деталей і смислових зв'язків між різними етапами шоу, завдяки чому вдалося розвинути правдиву драматургію, а не «домальовувати історії героїв, як в інших шоу».

 

Успішною відмінністю і водночас удалим режисерським рішенням Ткаченко вважає введення в шоу «Пекельна кухня», на відміну від оригінальної версії, трьох ведучих. Не знайшовши такого ж геніального українського Рамзі, «1+1» вирішив компенсувати це трьома різноплановими особистостями.

 

 

...першими

 

Свою першість «1+1» вбачає у популяризації жанру реаліті на українському телебаченні. Як вважає Ткаченко, після успіху «Міняю жінку» цим жанром захопилися інші канали, він став певним трендом: «Коли ми намагалися адаптувати його в Україні, багато наших колег крутили нам біля виска і казали, навіщо він вам. Ми теж боялися, але реаліті - один із найбільш масових, якщо не наймасовіших жанрів в усьому західному світі».

 

«1+1» приписує собі ще одну першість в Україні - вертикальне програмування. За словами Ткаченка, воно впроваджується переважно тому, що смаки глядача кардинально змінюються і йому вже нецікаво дивитися одне шоу кожен день, йому потрібна щодня інша розвага: «Це також має й економічну природу. Якщо якесь шоу виявилося неуспішним, то його простіше зняти з ефіру у вертикальному програмуванні, ніж дивитися, як падають рейтинги 90-серійного і переважно дорогого російського серіалу».

 

 

...брендовими

 

Поняття телевізійного бренду Олександр Ткаченко пояснював студентам на прикладі ТЕТу й «2+2». За його словами, незважаючи на те, що канал ТЕТ існує вже 18 років, донедавна його знали тільки завдяки проекту «Дом-2». Змінити цю ситуацію зміг тільки повний ребрендинг ТЕТу й посилене власне виробництво у стилі нового комедійного та містичного образу каналу.

 

Зазначимо, що студентів хвилювало питання, чи ставив ТЕТ перед собою мету обійти Новий канал під час ребрендингу, на що Олександр Ткаченко відповів: «ТЕТ не має завдання когось побити. Просто є завдання перемогти. І в ТЕТу, безумовно, та аудиторія, яка пересікається з аудиторією Нового каналу». Щодо причин падіння Нового генеральний директор запевнив, що знає про них, але вважає неетичним розбирати проблеми колег.

 

 

...якісними

 

Час перегляду телебачення зростає - як в Україні, так і по основних західних ринках - у середньому з 10 до 18 хв на день. Однак комунікація з медіа урізноманітнюється: «Близько 28% європейців дивляться телебачення під час користування різними медіа. Під час зйомок програми "Голос країни" був такий формат, як 3G-репортер, який готував окремі зовсім не пов'язані з телебаченням програми. Його та інший відеоконтент, пов'язаний із „Голосом...", в інтернеті переглянули 3 млн глядачів. Це вже зовсім інший вид медіа».

 

 


 

 

Ще одне зауваження від пана Ткаченка - кількість нових шоу збільшується: за останній рік на світових ринках вийшло більш ніж 780 нових шоу. Крім того, він зауважує, що попри великі масштаби контенту і нових платформ для його доставки, питання якості телевізійного продукту залишається проблемним. І ця кількість програм, на його думку, потребує великої кількості талановитих кадрів. Готувати і зрощувати ці таланти гендиректор вважає найкращим на базі телеканалів: «Практика показала, що досить правильним є виховувати таланти у себе в "будиночку". По-перше, вони так швидше ростуть, а якість продукту зазвичай більша, оскільки вони ближчі до замовника».

 

Продовжуючи відповідь на запитання студента, чому канали намагаються виробляти все своїми силами, Олександр Ткаченко каже, що незалежні продакшни поки що недостатньо конкурентні: «Наприклад, у Німеччині був досвід багатьох десятиліть років власного виробництва, а в Україні він був просто відсутній. Я не вірю, що завтра з'явиться 20 класних продакшнів».

 

 

...актуальними

 

Запорука успіху - залишатися актуальними і відповідати світовим трендам. За даними гендиректора «Плюсів», у світі за 2010 рік жанри контенту розподілилися за таким співвідношенням:

 

- розважальний контент - 40% (трансляції і події - 29%; реаліті-шоу - 18%, variety-шоу - 18%, ігрові шоу - 12%, ток-шоу - 7%, гумористичні шоу - 6%);

 

- художні фільми - 39% (серіали - 60%, фільми - 16%, мильні опери - 12%);

 

- документальні проекти - 21% (новини - 52%, тележурнали - 27%, документальні - 11%).

 

Відповідно, на такі показники і смаки аудиторії треба орієнтуватися й українським каналам.

 

Один із трендів в Україні, за словами Ткаченка, - відносна непопулярність американських серіалів: «Наша аудиторія переважно дивиться адаптовані в нас серіали. І хоча "Інтерни" - це не адаптація, але, мабуть, продюсери цього серіалу були натхнені британським Scrubs».

 

 

P.S. Після завершення майстер-класу і запитань пробитися до Олександра Ткаченка було не з легких завдань. Стояли цілі черги студентів - хто за автографом, хто за фото, хто за випрошеним запрошенням на співбесіду.

 

Фото прес-служби «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25661
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
одна из
4552 дн. тому
Я не верю Ткаченко. Слишком долго его знала, чтобы теперь ему поверить. Его поступки до сих пор были только разрушительными. Он всегда всем своим видом демонстрировал, что люди, которые его окружают, которые для всего остального мира были членами его команды, ему лично мало интересны. Он всегда был какой-то уставший от нас, тех, кто готов был идти за ним, помогать ему, безоговорочно верить в него и прощать ему его ошибки! Саша - одно из самых моих больших разочарований в жизни. И это не разбитое сердце девушки...Это убитая надежда на то, что руководить каналом может человек, которым движет что-то более светлое, чем просто бабло!
SS
4556 дн. тому
САм себя не похвалишь.... новостийний видеоряд такой же как на других канал, постоянные повтори, сначала ведуший в студии, потом слово в слово журналист, а для закрепления, одно и тоже вам повторит в интервью еще кто-нибудь. Таланты-дешевки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду