Телеперегляд б’є рекорди

27 Жовтня 2011
29570
27 Жовтня 2011
14:20

Телеперегляд б’є рекорди

29570
Хто там казав, що все буде інтернет? Поки в Україні, як і в усьому світі, обсяг перегляду телевізора лише зростає
Телеперегляд б’є рекорди

Менш як рік тому ми прогнозували, що TVR комерційної аудиторії 2011 року «повернеться на круги своя» - до рівні 2004 року - і буде в діапазоні 13,2-13,4. Хоча на тлі ейфорійної віри оптимістів у зростання популярності та конкурентоспроможності інтернету будь-який прогноз зростання телеперегляду виглядав дуже сміливо.

 

Нині можемо підвести перші підсумки. І констатувати, що принаймні в цій площині ми йдемо в тренді з Європою. Тривалість перегляду телевізора зростає не тільки у Франції, Іспанії, Італії тощо, а й в Україні.

 

Нагадаємо, нещодавно західні медіадослідники дійшли висновку, що нові медіаплатформи аж ніяк не шкодять традиційним ЗМІ, навпаки - підвищують їхні можливості та збільшують популярність серед аудиторії. І тому за кількістю годин перегляду телебачення б'є нові світові рекорди. Так, порівняно з успішним 2010 роком французи в цьому році проводять на 12 хвилин більше перед домашнім екраном щоденно, що становить 3 год. 47 хв. за останні півроку; американці віддають телебаченню на 11 хвилин більше свого часу - 4 год. 44 хв. щоденно. В Іспанії глядачі витрачають перед телеекранами 4 години і 6 хвилин, що на 5 хвилин більше порівняно з першим півріччям 2010 року і на 13 хвилин - порівняно з 2009 роком. Причому не лише старші люди, а й молодь стала довше сидіти перед традиційним телеекраном: італійці віком від 15 до 34 років присвячують до 3 годин часу перегляду телевізійних програм щоденно, що на 2 хвилини більше, ніж торік, а для молоді Німеччини цей показник становить 2 год. 27 хв.

 

 

З урахуванням помісячної динаміки протягом року нині можемо дати додатковий прогноз TVR листопада - грудня та неповного жовтня 2011 року. Навіть при найбільш стриманому підході до прогнозування можна казати, що загальний телеперегляд трьох останніх місяців покращить відповідні показники минулого року.

 

За такої динаміки річний TVR досягне 13,2%. Разом із тим, немає передумов для критичного зростання TotalTV, що до кінця року зможе перевищити річну межу в 13,4%.

 

 

Бачимо, що українські глядачі, як і будь-які глядачі світу, дивляться телевізор у 2011 році більше, ніж у попередньому. І це в умовах сучасного необмеженого вибору засобів масової інформації та розваг для населення.

 

Повертаючись до дискусії про можливе зростання конкурентоспроможності інтернету щодо телебачення, пропонуємо поглянути на телеповедінку глядачів - інтернет-користувачів.

 

Розгляньмо динаміку телеперегляду інтернет-користувачів віком 14-49 років, що проживають у містах із населенням понад 50 тис. осіб (на базі даних GfK щодо ознаки користування інтернетом). Пам'ятаймо, що дані 2011 року неповні, але TVR% має тенденцію зростання до кінця року. Тому річний показник TVR% 2011-го буде ще вищим за той, що маємо на сьогодні, за результатами 9 місяців.

 

Проте вже сьогодні, при неповних річних показниках, видно: інтернет-користувачі встановили власний рекорд із телеперегляду.

 

 

Очевидно, що при такій TVR-динаміці телебачення залишається (і, певно, залишатиметься й надалі) основним джерелом контенту, тоді як інтернет, імовірно, буде радше засобом комунікації.

 

Орест Білоскурський, «Старлайт Медіа», директор із маркетингу

Ольга Тарасова, «Старлайт Медіа», провідний аналітик

Ілюстрація - www.aif.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Орест Білоскурський, Ольга Тарасова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29570
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rachinsky
4583 дн. тому
не виключено, що ці дані говорять лише про те, що людство бідніє. Населення обирає найдешевший медіаканал. Отже, і комерціна ефективність реклами на ТВ падає, бо бідні хоч і дивляться, але не купляють...
das
4583 дн. тому
Рост рейтинга для пользователей интернета - раньше инетом пользовались 5-10% продвинутых людей, сейчас это 50% обычного населения, любящего смотреть ТВ В тех же данных ГФК нужно учитывать только домашний интернет. Так вот те, у кого дома его нет, на 15-25% больше смотрят телек, чем те, у кого он есть Рост смотрения ТВ в целом у нас и по миру - к сожалению есть такая тенденция, вызвана общей деградацией населения, привязанность к дому и предпочтение ТВ живому общению, встречам с друзьями. Многие вещи, которые раньше требовали много времени и сил, сейчас просто заказываешь по телефону. Ну и куда идет сэкономленное время?:) Верно, на просомтр ТВ :)
expert
4583 дн. тому
про ефективність ТБ треба почитати тут: http://www.thinkbox.tv/ вони займаються лобіюванням інтересів телебачення як медіа платформи. на відміну від вузькокорпоративних інтересів, чим займається наш ІТК. а ось ще їхнє відео: http://www.youtube.com/watch?v=D7NmOa9q5Xs
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду