Дуня Міятович закликала Росію відпустити затриманого журналіста каналу «2+2» Євгена Агаркова

Дуня Міятович закликала Росію відпустити затриманого журналіста каналу «2+2» Євгена Агаркова

22 Липня 2014
3488

Дуня Міятович закликала Росію відпустити затриманого журналіста каналу «2+2» Євгена Агаркова

3488
Дуня Міятович закликала Росію відпустити затриманого журналіста каналу «2+2» Євгена Агаркова
Дуня Міятович закликала Росію відпустити затриманого журналіста каналу «2+2» Євгена Агаркова

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала російську владу звільнити журналіста програми «Спецкор» українського телеканалу «2+2» Євгена Агаркова (на фото), затриманого у Воронежі (Росія) під час роботи з освітлення справи української льотчиці Надії Савченко. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

У повідомленні ОБСЄ наголошується, що 18 липня Євген Агарков був арештований владою в Воронежі на південному сході Росії. «Я закликаю владу негайно звільнити Агаркова і утримуватися від таких непропорційно обмежувальних заходів в майбутньому», - підкреслила Дуня Міятович.

 

Нагадаємо, Євген Агарков у Воронежі висвітлював справу українського офіцера Надії Савченко, яку утримують у місцевому СІЗО. 18 липня його затримали співробітники російської Федеральної міграційної служби (ФМС) у готелі, в якому він проживав. Пана Агаркова звинуватили в незаконній журналістській діяльності і праці без дозволу на території РФ. 18 липня адміністративний суд оштрафував журналіста на 2000 гривень і відправив у міграційний ізолятор в селі Єлизаветівка, що знаходиться за 160 км від Воронежа. Російська сторона четвертий день не допускає українського консула до журналіста.

 

Російська Федеральна міграційна служба (ФМС) заявляє, що журналіста програми «Спецкор» каналу «2+2» та ТСН «1+1» Євгена Агаркова утримуватимуть у міграційному ізоляторі 10 днів, після чого ще від двох до семи днів готуватимуть документи щодо депортації.

 

Український омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до російського омбудсмана з вимогою звільнення журналіста.

 

У зв'язку з інцидентом НМПУ разом з НСЖУ звернулися до Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, до Представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуні Міятович, та до інших міжнародних організацій з вимогою вчинити міжнародний тиск на Російську Федерацію та примусити її виконувати міжнародні зобов'язання щодо захисту свободи слова та прав журналістів.

 

НМПУ вважає затримання Євгена Агаркова незаконним і таким, що порушує міжнародні норми. Дії російської влади щодо затримання журналіста Євгена Агаркова, впевнені у медіапрофспілці, створюють небезпечний прецедент, коли російські посадовці, нехтуючи законами та міжнародними зобов'язаннями, зможуть затримувати та видворяти з країни «незручних» для себе іноземних журналістів.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду