Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання

Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання

19 Червня 2014
2853

Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання

2853
Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання
Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання

Журналіста інтернет-видання «УРА-Информ.Донбасс» Олександра Перемота, якого захопили в полон 17 червня в центрі м.Донецька представники так званої «Донецької народної республіки», допитували і погрожували вбити. Про це він повідомив в коментарі Інституту масової інформації (ІМІ).

 

«Затримали за те, що я фотографував озброєних людей біля міської прокуратури. Я сподівався, що закону України достатньо, але... вони сказали, що необхідна ще акредитація ДНР», - розповів Олександр Перемот.

 

Нагадаємо, останній раз журналіст виходив на зв'язок 17 червня, коли перебував біля будівлі прокуратури Донецька, яка захоплена представниками так званої «ДНР». Олександр Перемот робив фоторепортаж з місця подій. За даними «УРА-Информ.Донбасс», захопленого журналіста утримували в будівлі прокуратури.  18 червня він був  відпущений на свободу.

 

Терористи вирішили арештували Олександра Перемота, коли, передивляючи контакти у його мобільному телефоні, побачили контакт прес-секретаря Нацгвардії. «Вони мене затримали. Зажадали показати знімки, документи і телефон. Так вийшло, що в мене в телефоні є контакти прес-секретаря Нацгвардії, тієї її частини, яка займається антитерористичною операцією. І підписаний він у мене Олексій АТО. Це послужило червоною ганчіркою для панів з "Оплоту" і мене відразу на місці заарештували», - розповів журналіст, додавши, що після цього його повели в будівлю прокуратури.

 

У прокуратурі Олександра Перемота допитали, проте не били, але ставлення до нього, за словами журналіста, було агресивним. «Я дав так звані свідчення, записали мої контакти і мене відвезли в якусь військову частину - я не знаю, куди, оскільки я їхав із зав'язаними очима», - зазначив він.

 

На голову журналісту наділи шапку і замотали скотчем, руки зав'язали скотчем ззаду.

 

Коли його привезли на місце, то знову допитали. Розпитували про «Правий сектор» і погрожували, що його за законами воєнного часу можуть розстріляти. Журналіст просидів у підвалі до ранку.

 

«Там допитували знову, так сталося, що у мене картка приватбанківська, ну всі знають, кому належить Приватбанк, і це послужило ще одним лакмусовим папірцем, там вже на місці, для підозр. Там зі мною провели розмову, таку предметну. Намагалися дізнатися про позиції "Правого сектора", у мене цієї інформації немає, я намагався пояснити, що я простий журналіст, робив свою роботу, ось завдання редактора. Потім чоловік, який займався моїм допитом, сказав, що не знає, що зі мною робити, що за законами воєнного часу мене б розстріляли. Мене відвели в підвал, і там я сидів до ранку, поки не звільнили», - розповів Олександр Перемот.

 

Спочатку журналіст сидів у підвалі один, потім туди помістили 11 людей з центру реабілітації церкви п'ятидесятників, які там залишилися.

 

Звільненню Олександра Перемота, за його словами, сприяли колеги. «Вони почали взаємодіяти з органами місцевого самоврядування, міліцією, попередили моїх батьків ввечері. І ось спільними зусиллями вдалося провести переговори, щоб мене до 10 ранку звільнили», - розповів журналіст.

 

Нагадаємо, редакція «УРА-Информ.Донбасс» висловила подяку колегам і донецьким правоохоронцям, які брали участь у звільненні Олександра Перемота. З огляду на небезпеку для своїх співробітників, редакція видання переходить на віддалений режим роботи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду