detector.media
19.06.2014 12:00
Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання
Терористи ДНР погрожували розстрілом захопленому в полон журналісту донецького інтернет-видання

Журналіста інтернет-видання «УРА-Информ.Донбасс» Олександра Перемота, якого захопили в полон 17 червня в центрі м.Донецька представники так званої «Донецької народної республіки», допитували і погрожували вбити. Про це він повідомив в коментарі Інституту масової інформації (ІМІ).

 

«Затримали за те, що я фотографував озброєних людей біля міської прокуратури. Я сподівався, що закону України достатньо, але... вони сказали, що необхідна ще акредитація ДНР», - розповів Олександр Перемот.

 

Нагадаємо, останній раз журналіст виходив на зв'язок 17 червня, коли перебував біля будівлі прокуратури Донецька, яка захоплена представниками так званої «ДНР». Олександр Перемот робив фоторепортаж з місця подій. За даними «УРА-Информ.Донбасс», захопленого журналіста утримували в будівлі прокуратури.  18 червня він був  відпущений на свободу.

 

Терористи вирішили арештували Олександра Перемота, коли, передивляючи контакти у його мобільному телефоні, побачили контакт прес-секретаря Нацгвардії. «Вони мене затримали. Зажадали показати знімки, документи і телефон. Так вийшло, що в мене в телефоні є контакти прес-секретаря Нацгвардії, тієї її частини, яка займається антитерористичною операцією. І підписаний він у мене Олексій АТО. Це послужило червоною ганчіркою для панів з "Оплоту" і мене відразу на місці заарештували», - розповів журналіст, додавши, що після цього його повели в будівлю прокуратури.

 

У прокуратурі Олександра Перемота допитали, проте не били, але ставлення до нього, за словами журналіста, було агресивним. «Я дав так звані свідчення, записали мої контакти і мене відвезли в якусь військову частину - я не знаю, куди, оскільки я їхав із зав'язаними очима», - зазначив він.

 

На голову журналісту наділи шапку і замотали скотчем, руки зав'язали скотчем ззаду.

 

Коли його привезли на місце, то знову допитали. Розпитували про «Правий сектор» і погрожували, що його за законами воєнного часу можуть розстріляти. Журналіст просидів у підвалі до ранку.

 

«Там допитували знову, так сталося, що у мене картка приватбанківська, ну всі знають, кому належить Приватбанк, і це послужило ще одним лакмусовим папірцем, там вже на місці, для підозр. Там зі мною провели розмову, таку предметну. Намагалися дізнатися про позиції "Правого сектора", у мене цієї інформації немає, я намагався пояснити, що я простий журналіст, робив свою роботу, ось завдання редактора. Потім чоловік, який займався моїм допитом, сказав, що не знає, що зі мною робити, що за законами воєнного часу мене б розстріляли. Мене відвели в підвал, і там я сидів до ранку, поки не звільнили», - розповів Олександр Перемот.

 

Спочатку журналіст сидів у підвалі один, потім туди помістили 11 людей з центру реабілітації церкви п'ятидесятників, які там залишилися.

 

Звільненню Олександра Перемота, за його словами, сприяли колеги. «Вони почали взаємодіяти з органами місцевого самоврядування, міліцією, попередили моїх батьків ввечері. І ось спільними зусиллями вдалося провести переговори, щоб мене до 10 ранку звільнили», - розповів журналіст.

 

Нагадаємо, редакція «УРА-Информ.Донбасс» висловила подяку колегам і донецьким правоохоронцям, які брали участь у звільненні Олександра Перемота. З огляду на небезпеку для своїх співробітників, редакція видання переходить на віддалений режим роботи.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY