Журналістка з Донецька втікла до Москви і прощається із професією, бо «у Росії немає журналістики»

Журналістка з Донецька втікла до Москви і прощається із професією, бо «у Росії немає журналістики»

6 Червня 2014
3860

Журналістка з Донецька втікла до Москви і прощається із професією, бо «у Росії немає журналістики»

3860
Журналістка з Донецька втікла до Москви і прощається із професією, бо «у Росії немає журналістики»
Журналістка з Донецька втікла до Москви і прощається із професією, бо «у Росії немає журналістики»

Через ситуацію на Донбасі журналістка Олена Поволяєва (на фото) виїхала з м.Донецька разом з чоловіком і двомісячною дитиною до м.Москви. Про це вона розповіла інтернет-виданню Eastbook.eu.

 

За словами Олени Поволяєвї, почуття небезпеки з'явилося на початку березня, коли терористи почали захоплювати адміністративні будівлі, а посилилось, коли 13 березня в Донецьку на мітингу за єдину Україну вбили одного з учасників - Дмитра Чернявського.

 

«Через півтора місяці вже на нашій вулиці з'явилися сепаратисти, почали кричати під вікнами «Росія!» І матюкатися. Тоді ми упакували три валізи і поїхали, залишивши налагоджений побут, дитяче ліжечко, квартиру, в якій зробили ремонт перед народженням сина. Тому що життя дорожче. І правильно ми зробили. Адже, як тільки ми виїхали, терористи захопили військову базу неподалік від нашого будинку. Тепер вони там місцеві жителі», - розповіла журналістка.

 

Вона пояснила, що виїхала до Москви з сім'єю, оскільки саме туди їх покликали друзі, запропонувавши пожити перший час з ними. «Москва - це мій особистий біль. Тому що Росія доклала чимало зусиль до того, щоб розігріти конфлікт на Донбасі, щоб посилити кризу. На Донбасі повно російських бойовиків і зброї. Але так склалося, що, так, саме до Москви нас покликали друзі, запропонувавши пожити перший час з ними. Це доводить якраз те, що відносини між людьми не повинні псуватися, бо воює проти України не Росія, воює путінський режим», - зазначила пані Поволяєва.

 

Також вона додала, що у її чоловіка у Москві є робота, а вона навряд чи займатиметься у Росії журналістикою. «Так, у чоловіка тут є робота. Що стосується мене, то в Росії я, звичайно, не буду займатися журналістикою. Я взагалі вже сильно сумніваюся, що десь буду працювати журналістом. Тому що працювати в Україні - це одне. А закордоном - зовсім інше», - сказала журналістка, додавши, що, на її думку, в Росії практично немає журналістики.

 

Також Олена Поволяєва зазначила, що вони з чоловіком не планують довго лишатися в Росії. «У нас немає планів залишитися в Росії надовго. Ми проведемо тут якийсь час, а потім, швидше за все, поїдемо в іншу країну. Якби в країни Євросоюзу не потрібні були б візи, ми б виїхали кудись туди. Може бути, до Польщі, бо вона близько до України. Або до Чехії, теж близько. Або до Німеччини, там є друзі і родичі. Або у Францію, просто подобається. Або до Болгарії, чоловік - болгарин», - сказала вона.

 

У  Донецьк вони готові повернутися, якщо місто звільнять від терористів. «Про повернення ми дійсно іноді думаємо. Не в Україну, а саме в Донецьк. Тому що там наш будинок, наші сім'ї. Були там і наші друзі, але їх все менше, все їдуть. Але мені здається, це вже просто нездійсненні мрії. Бо чим довше ти живеш десь в іншому місці, тим сильніше ти вростає в це життя. І вже не хочеш повертатися. Якщо Донецьк швидко звільнять від терористів, скажімо, за літо, тоді ми розглянемо варіант повернення. Але найстрашніше те, скільки неврахованої зброї потрапило до рук криміналітету. Тому навіть якщо там буде відновлена ​​мирне життя, ми сто разів подумаємо, чи хочемо ми жити там, де божевільні люди зі зброєю стріляють в мирних громадян...», - сказала вона.

 

Також журналістка вважає, що держава не робить все можливе, щоб стабілізувати ситуацію в країні. «У нас не держава, а одна назва. Я на нашу державу дуже злюся. Тому що влада ще в березні могла припинити все це. Цієї війни могло б не бути, якби в березні в Донбас ввели б війська, якби перекинули міліціонерів з інших областей, якби не дали захоплювати адміністративні будівлі, якби закрили кордони. Якби показали силу, яка в України насправді є. Немає грамотних керівників», - сказала вона.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», донецькі журналісти змушені залишати місто через загрозу життю. Найбільшу агресію терористів викликають медійники, які відстоюють єдність України. Так, через пряму загрозу життю журналісти інтернет-видання «Острів» закрили свій офіс,  співробітники переведені на роботу у «віртуальному офісі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3860
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду