Слов’янські терористи відпустили з полону кореспондента ZIK Юрія Лелявського (ВІДЕО)

Слов’янські терористи відпустили з полону кореспондента ZIK Юрія Лелявського (ВІДЕО)

13 Травня 2014
4389

Слов’янські терористи відпустили з полону кореспондента ZIK Юрія Лелявського (ВІДЕО)

4389
Слов’янські терористи відпустили з полону кореспондента ZIK Юрія Лелявського (ВІДЕО)
Слов’янські терористи відпустили з полону кореспондента ZIK Юрія Лелявського (ВІДЕО)

9 травня сепаратисти звільнили з полону в м. Слов'янську (Донецька обл.)  позаштатного кореспондента західноукраїнського телеканалу ZIK Юрія Лелявського. 12 травня журналіст повернувся до Львова та дав прес-конференцію,  повідомляє інтернет-видання  Zaxid.net.

 

Юрій Лелявський зізнався, що не знає всіх обставин свого звільнення. Керівник інформагентства «Медіастар» Зоряна Павлишин-Іллєнко, яка долучилася до звільнення журналіста, заявила, що цього вдалося досягти завдяки особистим домовленостям, які вона не може наразі розкривати. «Допомогли українські колеги, але вони захотіли залишитися анонімними», - сказала вона.

 

За словами пана Лелявського, 25 квітня він поїхав у Слов'янськ як власний кореспондент російського інформагентства «РИА Новости» та львівського видання ZIK. Журналіст був затриманий через годину після приїзду. Юрій Лелявський переконаний, що його затримали через львівську прописку та відсутність акредитації на журналістську роботу у Слов'янську.

 

«Мені не повірили, що я журналіст, бо перед тим траплялись ситуації, коли проплачені розвідники та диверсанти видавали себе за журналістів», - розповів кореспондент.

 

Пан Лелявський розповів, що у полоні йому заклеїли очі скотчем, забрали всі особисті речі та допитували.  «Три дні я був замотаний скотчем. Місцеве керівництво не виходило на контакт, я міг спілкуватися лише з охоронцями, але вони не могли нічим допомогти», - зазначив колишній заручник.

 

У сепаратистському полоні Юрій Лелявський пробув 15 днів. Увесь цей час його тримали у підвалах місцевого управління СБУ, переводячи з однієї камери в іншу. Перших три дні він був у маленькій камері, де доводилося спати на дошці. Потім, коли почався штурм Слов'янська, його перевели у більшу, загальну камеру, де були лавки і де перебували 10-12 інших заручників, які постійно змінювалися. 

 

Юрій Лелявський розповів, що ставлення до полонених було лояльним, жорстко поводилися тільки з військовими та міліціонерами.  За словами журналіста, у полоні його не били, однак спочатку тримали із зав'язаними скетчем очима. «Потім, коли побачили, що я виконую умови затримання, десь на десятий день, розв'язували очі», - розповів він. Заручників раз на день виводили надвір, але також із зав'язаними очима. Годували затриманих зранку і ввечері. «Це були стандартні армійські страви», - сказав пан Лелявський. За його словами, бойові дії у Слов'янську ведуться, в основному, вночі. «Після кожного бою бували втрати, тому ми найбільше боялися зранку, що вони захочуть помститися», - зазначив журналіст.

 

Найближчим часом Юрій Лелявський збирається пройти медичне обстеження, однак каже, що почуває себе добре і має намір знову працювати в гарячих точках.

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», невідомі захопили Юрія Лелявського під час зйомки у Слов`янську 25 квітня. Виявивши в журналіста паспорт зі львівською пропискою, сепаратисти силою відвели його до міськвиконкому. 6 травня самопроголошений мер м.Слов'янська (Донецька обл.) В'ячеслав Пономарьов заявив, що Юрій Лелявський не повинен був їхати на Донбас, маючи львівську прописку.

 

Нагадаємо, терористи у Слов'янську взяли у полон і досі не відпустили щонайменше трьох журналістів. Наразі немає офіційної інформації про долю журналіста видання «ВолиньПост» Сергія Шаповала, київської журналістки та активістки Ірми Крат, маріупольського журналіста Миколи Рябченка, який зник 6 травня в районі райцентру Мангуш (Донецька обл.).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду