Перекладачка, викрадена терористами у Слов’янську разом із американським журналістом, розповіла про звільнення

Перекладачка, викрадена терористами у Слов’янську разом із американським журналістом, розповіла про звільнення

2 Травня 2014
3566

Перекладачка, викрадена терористами у Слов’янську разом із американським журналістом, розповіла про звільнення

3566
Перекладачка, викрадена терористами у Слов’янську разом із американським журналістом, розповіла про звільнення
Перекладачка, викрадена терористами у Слов’янську разом із американським журналістом, розповіла про звільнення

Журналіст американського видання Buzzfeed Майк Джігліо та перекладач Олена Глазунова, яких сьогодні вранці, 2 травня, захопили у полон терористи у м.Слов'янську (Донецька обл.), вийшли на зв'язок та розповіли подробиці свого викрадення. Про це повідомляє інтернет-видання «ОстроВ».

 

Нагадаємо, ЗМІ повідомили про звільнення з полону терористів всіх викрадених сьогодні, 2 травня, американських і британських журналістів, а також українських громадян, що їх супроводжували. Серед звільнених - американський журналіст Майк Джігліо, його перекладач Олена Глазунова та їх водій із Слов'янська.

 

Останнє повідомлення, яке отримала редакція «Новостей Донбасса» від Майка Джігліо перед захопленням: «Нас схопили на блок-посту». Потім він встиг повідомити, що його та Олену Глазунову сепаратисти доправили в захоплену будівлю СБУ в Слов'янську. О 9.50 Олена Глазунова написала друзям sms: «Нас забрали сепаратисти». О 9.55 надіслала ще одне повідомлення: «Я не знаю, куди нас повезуть». 

 

Сьогодні, 2 травня, у Донецькій області зникли також знімальні групи телеканалів SkyNews і CBS.  Серед зниклих журналістів Клариса Уорд (Clarissa Ward), Ерін Лайял (Erin Lyall), Енді Сревенсон (Andy Srevenson), Джеф Меберлі (Geoff Mabberley). Зі співробітниками медіакомпаній зник зв'язок після того як вони виїхали до м.Костянтинівки (Донецька обл).

 

Як розповіла Олена Глазува журналістам інтернет-видання «ОстроВ», вони їхали на зустріч, про яку раніше домовилися зі Стелою Хорошевою - прес-секретарем «народного мера» Слов'янська: «Ми проїхали перший блокпост, я їй зателефонувала, запитала, яка обстановка, чи варто нам просуватися далі. Вона сказала, що все нормально».

 

Проте, на другому блокпосту, за словами перекладачки, машину зупинили. У пасажирів відразу ж забрали бронежилети та особисті речі. Приїхала якась група людей, затриманих пересадили в аншу машину і повезли їх до Костянтинівки. Там зупинилися біля виконкому. До будівлі під'їхала ще одна машина, яка доставила іншу групу журналістів під конвоєм.

 

Полоненим зав'язали очі за допомогою хусток і скотчу, і знову кудись повезли.

 

«Нас привезли до приміщення з обшарпаними стінами, як потім виявилося, це були гаражі. Забрали ремені, коштовності, очі не розв'язували. Поставили нас обличчям до стіни, ноги на ширині плечей», - розповіла Олена Глазунова.

 

Потім жінок, які були серед викрадених журналістів, відвели в окремий гараж, посадили на стільці. Почали допитувати по одному.

 

«У мене, зокрема, з'ясовували, чи правда я перекладач. Просили говорити фрази російською та англійською. Змусили розповісти про політичну ситуацію англійською. З'ясовували, звідки бронежилети, чи немає у нас зброї», - сказала перекладачка.

 

Переконавшись, що перед ними не «шпигуни», загарбники порадилися та відпустили викрадених журналістів. «Потім нас посадили в машину іншої групи журналістів і дозволили виїхати», - розповіла Олена Глазунова.

 

Вона також повідомила, що автомобіль водія, який віз її та американського журналіста в Слов'янськ і якого зараз доправили до лікарні з гіпертонічним кризом, лишився на блокпосту в Слов'янську, де їх затримали.

 

Нагадаємо, досі залишаються у заручниках терористів у Слов'янську щонайменше четверо журналістів: місцевий стрімер Артем Дейнега, репортер польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, кореспондент  телеканалу ZIK Юрій Лелявський та журналіст видання «ВолиньПост» Сергій Шаповал. Доля їх наразі невідома.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3566
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду