Рада «Майдану» просить Комісію з журналістської етики оцінити, чи працює канал «112» за стандартами

Рада «Майдану» просить Комісію з журналістської етики оцінити, чи працює канал «112» за стандартами

14 Січня 2014
9723

Рада «Майдану» просить Комісію з журналістської етики оцінити, чи працює канал «112» за стандартами

9723
Рада «Майдану» просить Комісію з журналістської етики оцінити, чи працює канал «112» за стандартами
Рада «Майдану» просить Комісію з журналістської етики оцінити, чи працює канал «112» за стандартами

Рада Всеукраїнського об'єднання «Майдан» публічно звернулася до Комісії з журналістської етики з проханням дати оцінку, чи відповідає журналістським стандартам діяльність телеканалу «112», який, на думку заявників, провокує учасників Майдану та його охорону. Про це йдеться у блозі президента Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова на «Українській правді».

 

«Численні інформаційні провокації спостерігалися з боку каналу "112", який, за інформацією ЗМІ, пов'язаний із міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Також, за нашими даними, цей канал був причетним до організації кампанії переслідування журналіста та члена Ради Об'єднання "Майдан" Віталія Портнікова, зокрема до організації пікету біля його помешкання. Просимо Комісію з журналістської етики дати оцінку діям цього телеканалу з провокування учасників Майдану та охорони щодо того, чи відповідає це журналістським стандартам», - йдеться у Заяві ради «Майдану» щодо організації владою інформаційних зачисток та інформаційних провокацій, яку оприлюднив Ігор Жданов.

 

«Очевидно, що замість вирішення політичної кризи шляхом перемовин та виборів, українська влада вдається до ескалації насилля та тиску проти українських громадян. Обравши тактику силового протистояння, влада вдається як до застосування безпосередньо силових інструментів, таких як спецпідрозділи міліції, судів, прокуратури та так званих "тітушок", так і до інформаційної зачистки та інформаційних провокацій», - зазначається у заяві.

 

В раді «Майдану» заявляють, що у грудні висвітлення подій на Майдані в ефірі центральних телеканалів, зокрема, ТРК «Україна» та «Інтер», різко змінилося. Це свідчить, за висновком Ради, про зовнішнє втручання у діяльність цих каналів. Найбільш заангажованим щодо мирних акцій протесту був, як йдеться у заяві, Перший національний, що утримується за гроші платників податків і прямо залежить від влади, а також телеканал «Рада».

 

«У зв'язку з тим, що кількість провокацій постійно зростає, ми заявляємо: Майдан був, є і лишатиметься надалі територією свободи із реальною самоорганізацією людей, які домагаються реалізації в Україні прав людини, і в тому числі права на інформацію», - зазначається у заяві.

 

Рада «Майдану» закликала журналістів відкрито і максимально повно повідомляти про події на Майдані і не вдаватися до створення провокативних ситуацій та викривлення інформації. Члени ради кажуть, що прес-центр у Будинку профспілок є відкритим для всіх журналістів за пред'явлення журналістського посвідчення, і просять перевіряти повідомлення про протидію журналістам, зважаючи на поширення провокативної інформації, яка не відповідає дійсності.

 

«Водночас, ми засуджуємо застосування безпрецедентного насилля проти журналістів в ході висвітлення спровокованих владою сутичок. До нас надходять численні свідчення того, що міліція свідомо перешкоджає професійній діяльності журналістів, застосовуючи силу проти фоторепортерів, операторів та кореспондентів. Ми вважаємо, що це є спробою залякати тих журналістів, які лишаються незалежними та об'єктивними, і що ці дії спрямовані проти того, аби громадяни отримували чесну інформацію», - йдеться у заяві.

 

Рада «Майдану» звернулася до опозиції - ініціювати створення Тимчасової слідчої комісії парламенту для розгляду фактів перешкоджання професійній діяльності журналістів, та закликала міжнародні організації надіслати в Україну місії спостереження за дотриманням прав людини, зокрема, і прав журналістів, зібрати свідчення та опублікувати звіти щодо порушень з боку української влади.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», генеральний директор «112 Україна» Андрій Подщипков звернувся до українців із заявою, що саме він є власником цього каналу. Про це йдеться в тексті, який «Детектор медіа» отримала від «112 Україна».

 

У зверненні директор каналу спростовує інформацію, що «112 Україна» нібито належить Сергію Арбузову та Віталію Захарченку. «Мій канал належить мені», - заявляє пан Подщипков.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9723
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
3790 дн. тому
) Шел 2019 год. Майдан на котором уже бегали 6-летние его дети, готовился отражать 865 штурм. Но штурма не было. Уже выросли дети и умерли многие активисты. Кто от старости, кто не перенося суровую зиму 2017 года, кто просто спился или в ночной драке с охраной пал... Все уже толком забыли цель, но точно знали что надо ждать ШТУРМА. Это такое страшное и емкое слово приводило каждый раз лагерь в движение. Яценюк, который жил возле Дома Профсоюзов в 7-й палатке, с сентиментальностью вспоминал о своем доме, который еще в 2015 году захватил Автомайдан под штаб. Но попасть туда он не мог. В 2018 Майдан обнесли 12 метровым забором и больше никто выйти не может. Радуют только туристы, которые проносятся в стекленных туннелях над Майданом, они всегда машут и поддерживают... Ох, как не хватало им поддержки весной 2014... Скупая слеза скатилась по лицу Арсения. Он вспомнил все... Больше читайте здесь: http://112.ua/politika/maydan-gotov-k-shturmu-nardep-10804.html
Pravdamatka
3790 дн. тому
Хай краще перевірять на яких підставах майданівці захопили головну вулицю країни. Хай перевірить яке право мають охоронці майдану затримувати киян, що проходять повз майдан, та проводити обшук їхніх речей. А особливо прискіпливо нехай перевірить АВТОБУСИ ЯКІ ЩОРАНКУ ПРИВОЗЯТЬ З ВІННИЦІ ЛЮДЕЙ НА МАЙДАН. І ЗВІДКИ У ОПОЗИЦІЇ ГРОШІ НА ЦИХ ЛЮДЕЙ. ПО 200 ГРН. В ДЕНЬ + 8000 НА ОДИН АВТОБУС.
шо це?
3790 дн. тому
Жданов совсем больной...
мда...
3791 дн. тому
"Найбільш заангажованим був Перший національний та телеканал "Рада". А перевірити виконання інформаційних стандартів треба в телеканалу "112". Логічно, що й казати.
облезлая кошка
3791 дн. тому
Ну,найт хунтєр за облезлыми кошками,ваш ход!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду