Княжицький запропонував скасувати практику узгодження інтерв'ю

12 Липня 2013
5265

Княжицький запропонував скасувати практику узгодження інтерв'ю

5265
Княжицький запропонував скасувати практику узгодження інтерв'ю
Народний депутат Микола Княжицький («Батьківщина») зареєстрував законопроект, яким пропонується публікувати інтерв’ю та коментарі без узгодження, повідомляє сайт ТВі.
 
Суть запропонованих змін законопроекту полягає у тому, щоб змінити правила узгодження та авторизації інтерв’ю, які діють зараз. Зокрема, людина, що дала інтерв’ю може ознайомитися з ним перед публікацією лише на підставі письмової заяви, а вимагати вилучення фрагментів інтерв’ю – лише у випадку перекручування чи недостовірності її слів. Також не потрібно буде отримувати попередньо згоду на публікацію інтерв’ю.
 
Зараз журналісти змушені за замовчуванням часто мають отримувати дозвіл на публікацію і узгоджувати тексти інтерв’ю з інтерв’юйованими, що може призводити до вилучення важливої інформації. При цьому аудіозапис розмови не є підставою для публікації нецензурованого матеріалу. Проти практики узгодження інтерв’ю раніше виступали усі професійні спільноти українських журналістів. 
 
Відповідно до законопроекту, особа, котра дала інтерв’ю телевізійникам, може вимагати вилучення тих чи інших фрагментів власного інтерв’ю чи наданої інформації лише у випадку, якщо цитати перекручені або відомості є недостовірними.
 
«Журналіст має право на опублікування запису інтерв’ю, крім випадків, коли особа, яка дала інтерв’ю, до моменту опублікування запису інтерв’ю письмово висловила заперечення проти опублікування запису інтерв’ю з наведенням достатніх підстав, передбачених законом», – йдеться у законопроекті Княжицького.  
 
Ще одним важливим моментом є звільнення журналістів та ЗМІ загалом від відповідальності за поширення інформації, отриманої шляхом інтерв’ю – за умови, що людина, яка дала інтерв’ю, не надіслала обгрунтованих заперечень до моменту публікації.  
 
«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду