detector.media
28.12.2022 15:15
Олена Гончарук: Новий конкурс на директора «Довженко-Центру» неправомірний — результати попереднього ніхто не скасовував
Олена Гончарук: Новий конкурс на директора «Довженко-Центру» неправомірний — результати попереднього ніхто не скасовував
Переможниця попереднього конкурсу подала позов про визнання його результатів і вважає, що МКІП має всі підстави підписати з нею контракт.

Ексочільниця «Довженко-Центру» Олена Гончарук вважає, що результати минулорічного конкурсу на посаду директора Центру не скасовані, тому новий конкурс, оголошений Держкіно нещодавно, є незаконним. Про це вона сказала в етері телеканалу «Еспресо».

«Особисто мені сам зараз новий конкурс видається неправомірним та аморальним, враховуючи те, що конкурс, який Мінкульт проводив минулого року, не є скасованим», — сказала Гончарук, яка перемогла на конкурсі 2021 року.

За її словами, оскільки  результати попереднього конкурсу досі є чинними, вони можуть увійти у конфлікт з результатами теперішнього конкурсу, якщо той таки відбудеться.

Вона додала, що подала позов про визнання результатів попереднього конкурсу, і вважає, що МКІП має всі повноваження підписати контракт з нею як його переможницею.

Гончарук каже, що їй «нестерпно» від того, що з «Довженко-Центром» «може щось статися», тому вона буде ще радитися з адвокатами, як діяти далі.

Нагадаємо, 2 листопада Держкіно відсторонило в.о. генерального директора «Довженко-Центру» Олену Гончарук і призначило новою в.о. гендиректора Центру Юлію Каждан

22 грудня Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру». 

Команда Центру заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

8 листопада Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

Уже 17 листопада новопризначена в. о. директора Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади. Замість неї призначили кінокритика та куратора Андрія Алфьорова. Утім, і ця кандидатура у «Довженко-Центрі» викликала питання.

Раніше, 17 серпня 2022 року, стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію.

Вже 15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

29 листопада у Господарському суді Києва відбулося перше підготовче засідання за позовом «Довженко-Центру» про визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію інституції.

У розмові з «Детектором медіа» новопризначений в.о. керівника центру Андрій Алфьоров заявив, що якщо не скасують наказ про реорганізацію «Довженко-Центру», він піде з посади.

Крім того, 10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем. У «Довженко-Центрі» заявили також, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

Події довкола «Довженко-Центру» викликали широкий резонанс у громадськості. Зокрема, 12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

Також Національна спілка кінематографістів України оприлюднила відкритий лист із закликом звільнити голову Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук «за поглиблення кризи в українському кінематографі». Лист також підписали інші кіноорганізації, зокрема Спілка кінокритиків України.

Низка українських культурних діячів випустили відеоролик, у якому закликали зупинити знищення культурного центру, музею кіно та найбільшого кіноархіву України – «Довженко-Центру» та висловили свою категоричну незгоду з діями влади. На ініціативу відгукнулися стільки охочих, що довелося готувати дві версії відео, коротку та довгу.

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY