Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО

Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО

12 Липня 2014
3883

Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО

3883
Жорсткі заяви Нацради стосуються визволених і мирних територій, де провайдери ретранслюють російську пропаганду
Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО
Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО

Перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявляє, що Нацрада не оголошувала перевірок у зоні антитерористичної операції та переживає за долю медійників, які змушені під дулом автоматів ретранслювати російську пропаганду. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook у відповідь на вимогу асоціацій кабельників (Асоціація правовласників і постачальників контенту та «Укртелемережа») зупинити перевірки на час АТО.

 

«Як одна з керівництва, що зокрема активно робила заяви про заходи на захист українського інфопростору з жорсткими вимогами щодо дотримання українського законодавства та ще й в умовах збройної агресії, мушу повідомити всіх друзів про те, що жодних перевірок у зоні АТО ніхто не оголошував. Як хто з заявників знає, як це фізично там зробити - хай би порадив. До того ж ми щиро переживаємо за долю тих наших колег, яких під дулом автоматів і з погрозами життю змушують вмикати російську пропаганду. Ми думаємо про їхній захист, а не про покарання, це щоби було зрозуміло! А також думаємо над тим - як дати на ці території українську інформацію, забезпечити людей нею!», - повідомила пані Герасим'юк.

 

Вона наголосила, що жорсткі заяви Нацради стосуються визволених і мирних територій, де провайдери ретранслюють російську пропаганду. «І навіть у цих випадках кожен факт перевіряємо окремо - щоби ніхто безневинний не постраждав. Роботу цю провадить зокрема добре знайомий з регіоном колега Ільяшенко. А ще маю підкреслити - ми не каральний орган, ми взяли на себе відповідальність за інфобезпеку», - уточнила перший заступник голови Нацради.

 

Нацрада має намір дати письмову відповідь асоціаціям, що «всі, хто не будучи загроженим, з власної волі здійснює допомогу Кремлю, будуть зафіксовані й нестимуть відповідальність». «І це не перевірки - ми здійснюємо щоденний моніторинг», - підкреслила пані Герасим'юк.

 

Вона нагадала, що 11 липня ввечері російські канали відключили провайдери «Норма» в Одесі, «Візит+» в Ізмаїлі, а також провайдери в Костянтинівці, Димитрово й Дружківці. У Мелітополі щодо одного провайдера відкрито кримінальне провадження місцевою прокуратурою. «Бо не треба брехати», - заявила пані Герасим'юк.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», увечері 11 липня Нацрада оприлюднила список провайдерів, які продовжують транслювати російські канали. Станом на 11 липня в Луганській області 13 провайдерів із 45 ретранслюють російські канали, у Донецькій області - 62 провайдери зі 118.

 

Раніше, 10 липня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дала добу для негайного вимкнення ворожого контенту тим мовникам, що ретранслюють російську пропаганду на Донбасі, в Луганську.

 

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко в коментарі Першому національному повідомив, що в низці міст України, які ще недавно перебували в активній зоні АТО, вдалося відновити мовлення українських каналів. Паралельно відбувається вимкнення російських каналів. За словами пана Ільяшенка, ситуація у східних регіонах досить складна, оскільки провайдери там перебувають «під дулом автоматів» і не мають фізичної можливості вимкнути російські канали. Хоча таке бажання в них є.

 

11 липня об'єднання кабельників - Асоціація правовласників і постачальників контенту й асоціація «Укртелемережа» - попросили Президента України Петра Порошенка, представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуню Міятович і голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка запровадити мораторій на перевірки ЗМІ в зоні проведення АТО.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду