detector.media
12.07.2014 10:35
Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО
Ольга Герасим’юк: Нацрада не оголошувала перевірок у зоні АТО
Жорсткі заяви Нацради стосуються визволених і мирних територій, де провайдери ретранслюють російську пропаганду

Перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявляє, що Нацрада не оголошувала перевірок у зоні антитерористичної операції та переживає за долю медійників, які змушені під дулом автоматів ретранслювати російську пропаганду. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook у відповідь на вимогу асоціацій кабельників (Асоціація правовласників і постачальників контенту та «Укртелемережа») зупинити перевірки на час АТО.

 

«Як одна з керівництва, що зокрема активно робила заяви про заходи на захист українського інфопростору з жорсткими вимогами щодо дотримання українського законодавства та ще й в умовах збройної агресії, мушу повідомити всіх друзів про те, що жодних перевірок у зоні АТО ніхто не оголошував. Як хто з заявників знає, як це фізично там зробити - хай би порадив. До того ж ми щиро переживаємо за долю тих наших колег, яких під дулом автоматів і з погрозами життю змушують вмикати російську пропаганду. Ми думаємо про їхній захист, а не про покарання, це щоби було зрозуміло! А також думаємо над тим - як дати на ці території українську інформацію, забезпечити людей нею!», - повідомила пані Герасим'юк.

 

Вона наголосила, що жорсткі заяви Нацради стосуються визволених і мирних територій, де провайдери ретранслюють російську пропаганду. «І навіть у цих випадках кожен факт перевіряємо окремо - щоби ніхто безневинний не постраждав. Роботу цю провадить зокрема добре знайомий з регіоном колега Ільяшенко. А ще маю підкреслити - ми не каральний орган, ми взяли на себе відповідальність за інфобезпеку», - уточнила перший заступник голови Нацради.

 

Нацрада має намір дати письмову відповідь асоціаціям, що «всі, хто не будучи загроженим, з власної волі здійснює допомогу Кремлю, будуть зафіксовані й нестимуть відповідальність». «І це не перевірки - ми здійснюємо щоденний моніторинг», - підкреслила пані Герасим'юк.

 

Вона нагадала, що 11 липня ввечері російські канали відключили провайдери «Норма» в Одесі, «Візит+» в Ізмаїлі, а також провайдери в Костянтинівці, Димитрово й Дружківці. У Мелітополі щодо одного провайдера відкрито кримінальне провадження місцевою прокуратурою. «Бо не треба брехати», - заявила пані Герасим'юк.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», увечері 11 липня Нацрада оприлюднила список провайдерів, які продовжують транслювати російські канали. Станом на 11 липня в Луганській області 13 провайдерів із 45 ретранслюють російські канали, у Донецькій області - 62 провайдери зі 118.

 

Раніше, 10 липня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дала добу для негайного вимкнення ворожого контенту тим мовникам, що ретранслюють російську пропаганду на Донбасі, в Луганську.

 

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко в коментарі Першому національному повідомив, що в низці міст України, які ще недавно перебували в активній зоні АТО, вдалося відновити мовлення українських каналів. Паралельно відбувається вимкнення російських каналів. За словами пана Ільяшенка, ситуація у східних регіонах досить складна, оскільки провайдери там перебувають «під дулом автоматів» і не мають фізичної можливості вимкнути російські канали. Хоча таке бажання в них є.

 

11 липня об'єднання кабельників - Асоціація правовласників і постачальників контенту й асоціація «Укртелемережа» - попросили Президента України Петра Порошенка, представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуню Міятович і голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка запровадити мораторій на перевірки ЗМІ в зоні проведення АТО.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY