Оператори Babylon’13 шість діб перебували в полоні кримської «самооборони» (+ВІДЕО)

Оператори Babylon’13 шість діб перебували в полоні кримської «самооборони» (+ВІДЕО)

22 Березня 2014
5722
22 Березня 2014
14:42

Оператори Babylon’13 шість діб перебували в полоні кримської «самооборони» (+ВІДЕО)

5722
Оператори Babylon’13 шість діб перебували в полоні кримської «самооборони» (+ВІДЕО)
Оператори Babylon’13 шість діб перебували в полоні кримської «самооборони» (+ВІДЕО)

Шість днів оператори оператори об'єднання кінематографістів Babylon`13 Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов перебували у полоні в підвалі у невідомій їм місцевості Криму. Про це вони розповіли під час прес-конференції у Києві.

 

Оператори зазнали побоїв, психологічниго тиску. Майже три доби їх не годували, постійно погрожували. У них відібради документи і флешкарти із відеозаписами.

 

Також із журналістами зустрілися юрист Олег Веремеєнко, координатор мобільної групи з пошуку зниклих Валентин Гриб, дружина та сестра пана Пілунського Юлія Верткова-Пілунська і Марія Пілунська.

 

Прес-конференція привернула увагу представників близько десяти телеканалів, кореспондентів інших ЗМІ, режисерів Володимира Тихого та Олеся Саніна.

 

Як розповів Ярослав Пілунський, він та його колега Юрій Грузінов з 4 березня знімали у Криму документальну стрічку про низові організації на території півострова. 16 березня, під час «референдуму», вони вирушили на виборчу дільницю на вулиці Студентській, зреагувавши на інформацію про слабку явку учасників незаконного голосування. «Ми познайомилися зі студентом, щоби відзняти, як він голосує, а після цього взяти в нього інтерв`ю», - додав пан Пілунський.

 

За його словами, представникам місцевої «самооборони» здалося, що оператори підозріло себе поводять. Силовики також звернули увагу, що у Ярослава Пілунського та Юрія Грузінова немає при собі акредитацій.

 

«До нас відразу ж застосували силу, вивели на вулицю та завантажили кожного в окрему машину. Нас оточили 10-12 людей зі зброєю», - розповів оператор.

 

Затриманих доправили до штабу. Там з`ясували, що Ярослав Пілунський є родичем опозиційного до самопроголошеної влади Криму депутата Леоніда Пілунського та виявили у телефонних контактах оператора номери телефонів сотників Майдану. До Юрія Грузінова ж, який має громадянство Росії, почали ставитися як до зрадника Батьківщини.

 

«Після цього ситуація різко змінилася. Приїхали вже інші люди, які були в масках. Нам одягли наручники зав`язали скотчем очі та вивезли нас у невідомому напрямку», - розповів Ярослав Пілунський.

 

Затриманих привезли до підвалу, де тримали кожного в окремій камері. «Напівпорожня пляшка з водою, напівпорожня пляшка з сечею, продірявлений матрац із краплями крові та заляпані кров`ю кахлі», - описав обстановку у своїй камері Ярослав Пілунський.

 

Добу оператори перебували зачинені, не отримуючи ані пояснень, ані звісток про подальші дії представників «самооборони».

 

«Потім по нас прийшли три чоловіки в масках», - розповів Ярослав Пілунський. Вони били операторів, приставляли травматичні пістолети до скронь, та намагалися з`ясувати, чи мають затримані зв`язки із Правим сектором. «Били грамотно, не допускаючи переломів, лише намагаючись отримати інформацію», - додав оператор.

 

Після допиту полонених тримали без їжі та інформації про їхнє майбутнє. «На третю добу принесли їжу та вперше вивели в туалет. Розмови про дзвінки рідним чи про адвоката були небезпечними, оскільки викликали гнів представників "самооборони", а ми розуміли, що самостійно нам звідси не вибратися», - розповів пан Пілунський.

 

Починаючи з цього дня, ставлення силовиків було дедалі лояльніше, а до кінця тижня їм повідомили, що має з`явитися людина, яка займатиметься їхнім питанням.

 

Відпустили операторів у п`ятницю, як розповів Ярослав Пілунський, зі словами: «Збирайтеся. Ви поїдете додому. Дуже важливі люди за вас попросили». Після цього операторам одягли пов`язки на очі, закрутили скотчем руки за спини, посадили до авто та відвезли до Чонгара. На прохання журналістів уточнити, хто саме ці «впливові люди», пан Пілунський сказав: «Я про це дуже приблизно знаю. Про це відомо моїм друзям, які багато праці поклали на те, щоби нас визволити».

 

Як відзначив Ярослав Пілунський, люди, що деколи навідувалися до камери, весь час були різними. Він переконаний, що це були місцеві мешканці Криму, які розмовляли без російського акценту та діяли менш жорстко, ніж російські силовики Питання, які вони ставили, стосувалися Правого сектора, Майдана й прізвищ людей, яких вони виявляли у телефонних списках контактів затриманих.

 

За час перебування у камері він бачив на території «в`язниці», ще двох затриманих чоловіків, імена яких йому невідомі.

 

Щоби звільнити затриманих, Олег Веремеєнко та ще кілька юристів звернулися до Європейського суду. Саме запит цієї установи, переконаний юрист, допоміг пришвидшити пошуки Ярослава Пілунського та Юрія Грузінова.

 

 

 

 

Нагадаємо, оператори проекту Babylon`13 Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов зникли 16 березня у Сімферополі. Оператори мали зустріти посилку з речами для українських військових, але зникли за невідомих обставин.

 

Шість днів з ними не було зв'язку і про них нічого не було відомо.

 

«Детектор медіа»

Відео -  Babylon`13

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5722
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду