Рада ухвалила закон про амністію авторства Юрія Мірошниченка

Рада ухвалила закон про амністію авторства Юрія Мірошниченка

29 Січня 2014
5829

Рада ухвалила закон про амністію авторства Юрія Мірошниченка

5829
Рада ухвалила закон про амністію авторства Юрія Мірошниченка
Рада ухвалила закон про амністію авторства Юрія Мірошниченка

Пізно увечері 29 січня Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроект № 4021-3 «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» авторства представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка.

 

За це рішення проголосувало 232 народні депутати. При цьому текст законопроекту і супровідні документи на сайті Верховної Ради наразі відсутні. За попередньою інформацією, відповідно до цього законопроекту від покарання будуть звільнені учасники масових протестів (серед затриманих за участь у протестах є також і журналісти), натомість влада вимагатиме в 15-денний термін звільнити всі заблоковані офіційні будівлі та вулиці.

 

Інші законопроекти про амністію на голосування не виносили. Хоча першими були зареєстровані інші законопроекти, які пропонувала підтримати опозиція.

 

27 січня в парламенті було зареєстровано законопроект № 4021 «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій протесту» авторства представника «Батьківщини» Леоніда Ємця. 29 січня було зареєстровано три альтернативні законопроекти: № 4021-1 регіоналів Дмитра Шпенова та Віталія Журавського, № 4021-2 позафракційного Юрія Дерев'янка та № 4021-3 регіонала Юрія Мірошниченка.

 

Опозиція планувала підтримати законопроект Дерев'янка, оскільки він передбачає звільнення ув'язнених без додаткових умов. За словами лідерів опозиції, більшість нібито була готова підтримати його. Однак увечері в парламент приїхав президент і мав зустріч з фракцією Партії регіонів та опозиційними лідерами. За словами Віталія Кличка та Олега Тягнибока, Віктор Янукович наполягав на тому, щоб парламентарі підтримали законопроект Юрія Мірошниченка і навіть погрожував розпуском парламенту.

 

Також парламент не голосував і не розглядав законодавчі ініціативи щодо внесення змін до Конституції. Зокрема, у парламенті була зареєстровані проект постанови «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки та узгодження законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо повернення до парламентського-президентської форми правління» (№ 4054), автор - регіонал Валерій Писаренко, та проект закону «Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про Конституційний Суд України» (щодо перегляду висновків та рішень Конституційного Суду України)» (№ 4052), автор - позафракційний Сергій Міщенко.

 

Як відомо, 28 січня розпочалось позачергове засідання парламенту, яке не було закрите. 28 січня Верховна Рада визнала такими, що втратили чинність, 9 з 12 законів, ухвалених парламентом 16 січня. За це рішення проголосував 361 депутат. Також у цей день, парламент підтримав законопроект №4038 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму», який встановлює кримінальну відповідальність за публічне виправдання фашизму.

 

29 січня засідання продовжили, на ньому екс-президент Леонід Кравчук запропонував, щоб він і Леонід Кучма стали гарантами домовленостей між опозицією та владою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5829
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду