Рада запровадила кримінальну відповідальність за публічне виправдання фашизму

Рада запровадила кримінальну відповідальність за публічне виправдання фашизму

28 Січня 2014
7865

Рада запровадила кримінальну відповідальність за публічне виправдання фашизму

7865
Рада запровадила кримінальну відповідальність за публічне виправдання фашизму
Рада запровадила кримінальну відповідальність за публічне виправдання фашизму
28 січня Верховна Рада України проголосувала за законопроект №4038  «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму».

 

Парламент проголосував за цей законопроект у пакеті з низкою інших. Закон прийнятий за основу та в цілому. За проект проголосували:  Партія Регіонів - 170 депутатів, «Батьківщина» - 29,  позафракційні 19, УДАР - 9,  ВО «Свобода» - 0, КПУ - 30.

 

Закон включив до Кримінального кодексу статтю 436-1 «Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та(або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їх прибічників».

 

Ця стаття передбачає кримінальну відповідальність за «публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, вчинених у роки Другої світової війни, зокрема злочинів, здійснених організацією «Ваффен-СС», підпорядкованими їй структурами, тими, хто боровся проти антигітлерівської коаліції і співробітничали з фашистськими окупантами, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їх прибічників».

 

Вчинення таких дій карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

Автори законопроекту Ігор Алексєєв та Петро Симоненко, фракція КПУ. ВО «Свобода» за цей законопроект не голосувала.

 

Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні визнала такими, що втратили чинність  9 з 12 законів, ухвалених парламентом 16 січня. За це рішення проголосував 361 депутат.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7865
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду