Amnesty International вважає, що закони від 16 січня мають бути скасовані

Amnesty International вважає, що закони від 16 січня мають бути скасовані

17 Січня 2014
5261

Amnesty International вважає, що закони від 16 січня мають бути скасовані

5261
Amnesty International вважає, що закони від 16 січня мають бути скасовані
Amnesty International вважає, що закони від 16 січня мають бути скасовані

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає, що закони, прийняті Верховною Радою України 16 січня, мають бути скасовані. Про це йдеться у заяві організації, яку отримала «Детектор медіа».

 

На думку Amnesty International, новоприйняті закони  мають на меті придушити свободу слова і право на мирні протести, відкривають шлях для переслідування журналістів і активістів громадянського суспільства, закриття неурядових організацій (НУО), новинних сайтів в інтернеті і релігійних організацій.

 

«Приймаючи ці закони, влада зупинила весь прогрес України, досягнутий за останні двадцять років, у напрямку повного дотримання своїх міжнародних зобов'язань з прав людини. Це обіцяє похмуре майбутнє для всієї нації», -  сказала Хезер МакГілл, експерт Amnesty International по Україні.

 

Amnesty International звертає увагу на те, що громадські органзації, які отримують фінансування з-за кордону і займаються в широкому сенсі «політичною діяльністю», зобов'язані зареєструватися в якості «іноземних агентів» під ризиком закриття.

 

«Зміни до закону про громадські організації є майже точною копією російського законодавства щодо "іноземних агентів", яке мало руйнівний вплив на громадянське суспільство в Росії», - наголосила Хезер МакГілл.

 

Також вона висловила занепокоєння й щодо інших нововведень: введення кримінальної відповідальності за наклеп та екстремістську діяльність,  штрафи за розкриття інформації про правоохоронців та судів,  вимоги щодо реєстрації сайтів,  відключення доступу до інтернету для груп та окремих осіб на пряме прохання уряду тощо.

 

«Нове законодавство спеціально створене для того, щоб дати владі більші повноваження для переслідування учасників мирних антиурядових протестів у центрі Києва. Це демонструє повну незацікавленість уряду у діалозі та неготовність сприймати критику, але відкриває шлях для прямого протистояння з боку великої частини населення країни», - зазначила Хезер МакГілл.

 

Нагадаємо, 16 січня народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів та одну постанову.

 

Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилюєрегулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

Також у цей день був прийнятий бюджет та закон «Про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань"» (№3893), яким звільнила від відповідальності всіх порушників статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ за період 21 листопада по 26 грудня 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5261
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду