«Третя Українська республіка» вважає прийняті 16 січня закони антиконституційним переворотом

«Третя Українська республіка» вважає прийняті 16 січня закони антиконституційним переворотом

17 Січня 2014
6337

«Третя Українська республіка» вважає прийняті 16 січня закони антиконституційним переворотом

6337
«Третя Українська республіка» вважає прийняті 16 січня закони антиконституційним переворотом
«Третя Українська республіка» вважає прийняті 16 січня закони антиконституційним переворотом

Громадська ініціатива «Третя Українська Республіка», одним із лідерів якої є Юрій Луценко, закликає  19 січня на Народному віче утворити громадську комісію з авторитетних професійних юристів, яка встановить і доведе факт узурпації влади в країні, антиконституційність та антидемократичність законів, прийнятих 16 січня Верховною Радою. Про це йдеться в заяві ініціативи.

 

На думку організації ухвалені законопроекти, є по своїй суті антиконституційним переворотом. «Жоден із цих законів немає ані суспільної, ані політико-правової легітимності. Ці закони не відповідають також міжнародним зобов'язанням України, як держави-члена Ради Європи», - йдеться у заяві.

 

Також громадська ініціатива вважає за необхідне ініціювання розгляду «диктаторських законів» Венеціанською комісією: «На нашу думку, саме цей дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права, здатний дати неупереджену та фахову оцінку законів, які ставлять Україну на межу неприхованої диктатури, в черговий раз загострити увагу міжнародного співтовариства до України та отримати додаткові незалежні оцінки дій нинішньої влади».

 

Далі «Детектор медіа» публікує текст заяви Громадської ініціативаи «Третя Українська Республіка» повністю:

«ЗАЯВА

громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» щодо так званого ухвалення Верховною Радою України низки антидемократичних законів, прийнятих Верховною Радою 16 січня.

 

Вчора 16 січня 2014 року всю українську громадськість і весь цивілізований світ глибоко обурили і стурбували «ухвалені» українським парламентом антидемократичні закони, які слушно отримали назву «законів про диктатуру».

 

П'ять ухвалених законів є по своїй суті відвертим антиконституційним переворотом, справжнім наступом на загальні права та свободи громадян. Зокрема, вони обмежують право на мирні протести та свободу слова, санкціонують тиск на засоби масової інформації та незалежні неурядові організації, запроваджують цілу низку інших обмежень, що відповідають «золотим стандартам» диктаторських режимів і неприховано прагнуть тотального контролю правлячого режиму над своїми громадянами. Вони є логічною відповіддю режиму Януковича мільйонам українських громадян, які не припиняють свій протест проти злочинного режиму, і спробою здійснити псевдоюридичне обґрунтування масштабних репресій щодо вільних українців.

 

Ми, представники Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка», закликаємо українську громадськість змусити владу зважати на своїх права і свободи, шанувати нашу людську гідність та демократичні цінності цивілізованого світу. Нас мільйони і ми сильні, впевненні у своїй правді! Ми впевненні в тому, що ці заходи жодним чином не залякають українську громадськість. Вони лише в черговий раз доведуть повне моральне та політичне банкротство Януковича та Партії регіонів і зміцнять переконаність українців у необхідності подальшої боротьби проти діючого режиму, проти узурпації влади та тотального контролю над своїм життям.

 

Ми переконані, «ухвалення» цих законів парламентом не мало жодного стосунку до норм законодавства та Конституції України. Жоден із цих законів немає ані суспільної, ані політико-правової легітимності. Ці закони не відповідають також міжнародним зобов'язанням України, як держави-члена Ради Європи.

 

У зв'язку з цим, ми закликаємо на найближчому Народному віче, що відбудеться в неділю 19 січня, утворити громадську комісію з авторитетних професійних юристів, яка встановить і доведе факт узурпації влади в країні, антиконституційність та антидемократичність цих законів.

 

Ми також вважаємо за необхідне негайне ініціювання розгляду «диктаторських законів» Венеціанською комісією. На нашу думку, саме цей дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права, здатний дати неупереджену та фахову оцінку законів, які ставлять Україну на межу неприхованої диктатури, в черговий раз загострити увагу міжнародного співтовариства до України та отримати додаткові незалежні оцінки дій нинішньої влади».

 

Нагадаємо, 16 січня народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів та одну постанову.

 

Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилюєрегулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

Також у цей день був прийнятий бюджет та закон «Про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань"» (№3893), яким звільнила від відповідальності всіх порушників статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ за період 21 листопада по 26 грудня 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6337
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
3751 дн. тому
Во, как интересно. Пару дней назад с сотресением мозгов, в реанимации, боролись медики за его жизнь. А сегодня, уже весь такой красава поет, призывает, мордочка свеженькая. Чудеса творит наша медицина. И вот с такими нам предлогают строить честное общество да еще и европейское)? УТОПИЯ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду