Асоціація видавців преси просить Януковича ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

Асоціація видавців преси просить Януковича ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

17 Січня 2014
5510

Асоціація видавців преси просить Януковича ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

5510
Асоціація видавців преси просить Януковича ветувати «закон Колесніченка-Олійника»
Асоціація видавців преси просить Януковича ветувати «закон Колесніченка-Олійника»

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) заявляє, що прийнятий Верховною Радою в цілому закон №3879, який назвали «законом Колесніченка-Олійника», є надзвичайно шкідливим для українських ЗМІ, їх незалежності та свободи слова, і просить главу держави ветувати закон. Про це йдеться у листі УАВПП на ім'я Президента України, копію якого отримала «Детектор медіа».

 

У заяві йдеться, що закон прийнято всупереч вимогам чинного законодавства, зокрема закону «Про регламент Верховної ради України», без дотримання встановлених строків та без надання висновків комітетами парламенту. УАВПП шкодує, що проект цього закону, який перешкоджає розвитку демократичних та незалежних ЗМІ, не обговорювався з профільними медійними організаціями. «Окрім звуження демократії він зашкодить медіа бізнесу та призведе до зниження надходжень до бюджету», - заявляють українські видавці газет і журналів.

 

УАВПП зазначає, що підписання закону №3879 перекреслить всі позитивні досягнення української влади в очах світової громадськості і буде сприйняте як спроба встановлення тоталітарного режиму в Україні. «Прийняття такого закону несумісне з Європейським курсом України та буде рішуче засуджене світовою медіаспільнотою», - йдеться в заяві.

 

Видавців газет, журналів та інформаційних Інтернет-ресурсів звернулись до Віктора Януковича з проханням ветувати закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879 як надзвичайно шкідливий для ЗМІ і свободи слова.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст листа УАВПП повністю:

 

«Шановний пане Президенте!

 

Від імені видавців газет, журналів та інформаційних Інтернет-ресурсів звертаємося до Вас з проханням ветувати закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879, який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня 2014 року.

 

Цей Закон є надзвичайно шкідливим для українських ЗМІ, їх незалежності та свободи слова, і, отже є шкідливим для суспільства та держави Україна. Окрім цього, Закон прийнято всупереч вимогам чинного законодавства, зокрема ЗУ «Про регламент Верховної ради України», без дотримання встановлених строків та без надання висновків комітетами ВРУ. Надзвичайно шкода, що проект цього закону не обговорювався з профільними медійними організаціями та перешкоджає розвитку демократичних та незалежних ЗМІ. Окрім звуження демократії він зашкодить медіа бізнесу та призведе до зниження надходжень до бюджету.

 

Окремі положення Закону №3879 прямо обмежують свободу слова та посягають на незалежність ЗМІ у тому числі:

1) нова редакція статей Кримінального кодексу 1101;1511; 343; 376, 

2) стаття 5 Закону України «Про інформаційні агентства»,

3) статті 18, 39, Закону України «Про телекомунікації»,

4) стаття 1 Закону України «Про громадські об'єднання».

Прийняття такого закону несумісне з Європейським курсом України та буде рішуче засуджене світовою медіа спільнотою.

 

Шановний пане Президенте, дозвольте Вам подякувати, що протягом останніх років Ви особисто зробили багато для формування позитивного іміджу України. Саме в нашій державі були дуже успішно проведені події світового рівня, які мали надзвичайно широке висвітлення та великий позитивний вплив на міжнародний імідж нашої держави - чемпіонат з футболу Євро 2012, 64-й Всесвітній газетний конгрес та 19-й Всесвітній форум редакторів. Але підписання закону №3879 перекреслить всі позитивні досягнення а в очах світової громадськості буде сприйняте як спроба встановлення тоталітарного режиму в Україні. Адже зараз, з огляду на події в нашій країні, до усього, що відбувається в Україні, прикута додаткова велика увага не лише світових ЗМІ, але й усієї світової громадськості.

 

Дуже сподіваємось на Вашу особисту підтримку курсу демократичних перетворень в Україні та ветування Закону №3879 як шкідливого.

 

З повагою,

Генеральний директор УАВПП Олексій Погорелов»

 

Нагадаємо, 16 січня народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів та одну постанову.

 

Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон №3879 Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилюєрегулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

 Також у цей день був прийнятий бюджет та закон «Про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань"» (№3893), яким звільнила від відповідальності всіх порушників статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ за період 21 листопада по 26 грудня 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду