Закон Колесніченка-Олійника дає силовикам інструменти для репресій – заява інституту «Республіка»

16 Січня 2014
5893

Закон Колесніченка-Олійника дає силовикам інструменти для репресій – заява інституту «Республіка»

5893
Закон Колесніченка-Олійника дає силовикам інструменти для репресій – заява інституту «Республіка»

Ухвалений 16 січня законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№ 3879) порушує низку основоположних громадянських прав, гарантованих Конституцією України та Конвецією про права людини. Про це йдеться в заяві всеукраїнського громадського об'єднання «Інститут Республіка».

 

«Геть усі норми ухваленого сьогодні законопроекту спрямовані виключно на те, аби дати силовим органам інструменти для репресій проти учасників протестів», - йдеться в заяві.

 

У зв'язку з цим, а також із тим, що законопроект ухвалено з порушенням Регламенту Верховної Ради та без обговорення, інститут «Республіка» вимагає від президента не підписувати цей закон.

 

Нижче публікуємо заяву повністю.

 

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

Заява «Інституту Республіка» щодо

 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян (№ 3879)

 

16.01.2014 Верховна Рада України ухвалила «за основу і в цілому» законопроект про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян (№ 3879).

 

Парламент приймав таке рішення з порушенням Регламенту: законопроект був зареєстрований лише 14 січня 2014, не відбулося належного обговорення проекту, було знехтувано процедурою 2-го читання, голосування відбувалося у «експрес-режимі».

 

Сам законопроект порушує низку основоположних громадянських прав, гарантованих Конституцією України та Конвенцією із захисту громадянських прав та основоположних свобод, зокрема, права на мирні зібрання, права на справедливий суд, права на асоціації, суттєво обмежує журналістську діяльність.

 

Так, названий законопроект суттєво збільшує відповідальність за «порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій» (ст. 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення), окремо наголошуючи, що така відповідальність має наступати за зібрання біля державних та комунальних установ. Але 2013-го року Європейський суд з прав людини ухвалив два рішення (які, згідно українського законодавства, є джерелом права і обов'язкові для виконання в Україні) щодо порушення свободи зібрань в Україні: «Верєнцов проти України» та «Шмушкович проти України». У цих рішеннях чітко вказано, що, оскільки в Україні не існує спеціального закону про зібрання, який би встановлював «порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій», то ст. 185-1 КУпАП не може застосовуватись.

 

Окрім того, свобода зібрань громадян саме біля державних та комунальних установ є одним з найважливіших аспектів громадянських прав. Адже саме ці установи є найчастіше адресатом звернень, пропозицій та вимог громадян.

 

Ще одна новація, яку запроваджує законопроект - встановлення відповідальності громадян за участь у зібраннях в шоломі чи масці. Таке положення порушує основоположний принцип презумпції невинуватості. Адже таким чином людина, яка хоче убезпечити себе від репресій за участь у зібранні, оголошується «правопорушником» апріорі, навіть якщо вона не порушувала громадський порядок чи якісь норми українських законів.

 

Це - лише невеличка частина норм законопроекту, які стосуються порушень свободи зібрань. Але геть усі норми ухваленого сьогодні законопроекту спрямовані виключно на те, аби дати силовим органам інструменти для репресій проти учасників протестів.

 

У зв'язку з тим, що законопроект про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян (№ 3879)

 

-       ухвалений з порушенням Регламенту Верховної Ради та без обговорення як у середовищі депутатів, так і без консультацій з громадськими та правозахисними організаціями;

-       порушує основоположні права та свободи українських громадян, гарантовані Конституцією України та Конвенцією із захисту громадянських прав та основоположних свобод,

 

Всеукраїнське громадське об'єднання Інститут Республіка вимагає від Президента України В. Януковича не підписувати закон про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду