«Репортери без кордонів» закликають Януковича не підписувати закон Колесніченка-Олійника

«Репортери без кордонів» закликають Януковича не підписувати закон Колесніченка-Олійника

16 Січня 2014
5823

«Репортери без кордонів» закликають Януковича не підписувати закон Колесніченка-Олійника

5823
«Репортери без кордонів» закликають Януковича не підписувати закон Колесніченка-Олійника
«Репортери без кордонів» закликають Януковича не підписувати закон Колесніченка-Олійника

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders) закликає Президента України Віктора Януковича не підписувати закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня. Про це йдеться у публікації на офіційному сайті організації.

 

«Репортери без кордонів» наголосили, що підписання закону означатиме відступ України від демократичного шляху розвитку країни. За висновком організації, прийнятий Верховною Радою закон обмежує свободу слова та інші свободи громадян України.

 

«Ми закликаємо президента Віктора Януковича не підписувати цей закон, який може стати вирішальним кроком на шляху до згортання демократичних процесів. Текст законопроекту був розроблений спеціально для  боротьби з хвилею протестів, які розпочалися на початку грудня, він надмірно обмежує свободу інформації та інші основні свободи. Крім того, він був прийнятий парламентом з суттєвими порушеннями процедури голосування, що додатково підкреслює масштабність тиску на громадянське суспільство»», - заявили в організації.

 

Повернення поняття «наклеп» до Кримінального кодексу (ККУ) «Репортери без кордонів» розцінюють як порушення Україною ратифікованих міжнародних конвенцій.

 

«Поява поняття «наклеп» у Кримінальному кодексі для України  являє собою повернення на тринадцять років назад. Це йде врозріз із нинішніми глобальними тенденціями, а сама країна явно порушує міжнародні конвенції, які вона ратифікувала, починаючи з Європейської конвенції про захист прав людини і Міжнародного пакту про громадянські і політичні права»,  - заявили «Репортери без кордонів».

 

Наразі «Репортери без кордонів» продовжують аналізувати закон і обіцяють оновлювати  інформацію у вищезгаданій публікації. 

 

Далі «Детектор медіа» подає переклад публікації  «Країна, яка збирається поховати свободу інформації?» із сайту «Репортерів без кордонів» повністю:

 

«Країна, яка збирається поховати свободу інформації?

 

Репортери без кордонів висловлюють тривогу після поспішного прийняття українським парламентом пакету змін до законів, які копіюють деякі з найбільш репресивних положень російського законодавства.

 

Поправки, внесені до законодавства 16 січня 2014 на підставі Законопроекту № 3879, серед іншого, передбачають кримінальну відповідальність за наклеп і полегшують блокування веб-сайтів без рішення суду. Вони також створюють статус «іноземних агентів» для НУО, які отримують міжнародне фінансування.

 

Текст обсягом в 130 сторінок включає в себе багато інших положень, що обмежують свободу вираження думок і зборів. «Репортери без кордонів» продовжують аналізувати закон і будуть оновлювати цей реліз найближчим часом.

 

«Ми закликаємо президента Віктора Януковича не підписувати цей закон, який може стати вирішальним кроком на шляху до згортання демократичних процесів. Текст законопроекту був розроблений спеціально для  боротьби з хвилею протестів, які розпочалися на початку грудня, він надмірно обмежує свободу інформації та інші основні свободи. Крім того, він був прийнятий парламентом з суттєвими порушеннями процедури голосування, що додатково підкреслює масштабність тиску на громадянське суспільство», -  заявили Репортери без кордонів.

 

16 січня 2014 український парламент прийняв законопроект № 3879 без попередніх дебатів, та голосуючи руками, замість звичайного електронного голосування. Законопроект «Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» було внесено напередодні двома депутатами Партії регіонів.

 

Законопроект № 3879 повернув до Кримінального кодексу України поняття наклепу (стаття 151-1). «Наклеп» в засобах масової інформації або в Інтернеті  тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 300 неоподаткованих мінімумів, громадські роботи (від 150 до 240 годин) або виправні роботи на строк до двох років. За обтяжуючих обставин, винного у скоєнні злочину за цим законом можуть позбавити волі строком до двох років. Таке покарання явно не відповідає злочину і суперечить статті 10 Європейської конвенції з прав людини в інтерпретації Страсбурзького суду. Міжнародний досвід показує, що притягнення до кримінальної відповідальності за публікації в пресі сприяє створенню атмосфери залякування,  і перешкоджає роботі журналістів у висвітленні суспільно-важливих питань.

 

«Поява поняття «наклеп» у Кримінальному кодексі для України  являє собою повернення на тринадцять років назад. Це йде врозріз із нинішніми глобальними тенденціями, а сама країна явно порушує міжнародні конвенції, які вона ратифікувала, починаючи з Європейської конвенції про захист прав людини і Міжнародного пакту про громадянські і політичні права»,  - заявили «Репортери без кордонів».

 

Наклеп було декриміналізовано в Україні із січня 2001 року. Уникнути спроби нівелювати це демократичне досягнення ледве вдалося в жовтні 2012 року після числених протестів із боку громадянського суспільства та міжнародної спільноти. Український МЗС відреагував на стурбованість, висловлену "Репортерами без кордонів", і підтвердив свою відданість свободі інформації та європейським стандартам.

 

Законопроект №3879 також запровадив тюремне ув'язнення за поширення «екстремістської» інформації без чіткого визначення цього поняття. Збір і поширення особистої інформації (імена, дані про особу, і т.д.) стосовно суддів, поліцейських, або членів спецназу також став злочином, що тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років. Влада може блокувати веб-сайти без рішення суду.

 

Текст законопроекту також містить важливі спірні положення, що застосовуються Росії з 2012 року проти неурядових організацій, які захищають права людини. Громадські організації, які «отримують грошові кошти або майно від іноземних держав, і займаються політичною діяльністю з метою впливати на державну політику або формувати громадську думку», відтепер змушені будуть реєструватися як іноземні агенти. Це сумновідома реєстрація, яка стала синонімом «шпигуна» на пострадянському просторі, накладає на громадські організації подвійні жорсткі нормативні та фінансові зобов'язання, порушення яких призводить до суворих покарань».

 

Нагадаємо, закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла 16 січня, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей.

 

Даний закон також встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду