Громадська рада при Комітеті свободи слова вимагає ветувати закон Колесніченка-Олійника

Громадська рада при Комітеті свободи слова вимагає ветувати закон Колесніченка-Олійника

16 Січня 2014
6537

Громадська рада при Комітеті свободи слова вимагає ветувати закон Колесніченка-Олійника

6537
Громадська рада при Комітеті свободи слова вимагає ветувати закон Колесніченка-Олійника
Громадська рада при Комітеті свободи слова вимагає ветувати закон Колесніченка-Олійника

Члени Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації засудили прийняття парламентом 16 січня закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), що встановлює відповідальність за наклеп і значно погіршує громадянські права. Таке рішення було прийняте на засіданні 16 січня. Текст заяви передала «Детектор медіа» член Громадської ради Світлана Остапа.

 

За висновком Громадської ради, закон №3879, який вже назвали «законом Колесніченка-Олійника», суттєво обмежує свободу слова, права та свободи громадян. Наслідками впровадження прийнятих радою положень «стануть тюремні ув'язнення журналістів, закриття веб-сайтів, заборона діяльності громадських організацій». Громадська рада вважає, що закон стане остаточною легалізацією авторитаризму в Україні.

 

Далі «Детектор медіа» друкує текст заяви повністю:

 

«Громадська Ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова засуджує ухвалення 16 січня 2014 року законопроекту № 3879, поданого народними депутатами України Колесніченком В.В. та Олійником В.М.

 

Даний документ, який суттєво обмежує свободу слова, права та свободи громадян, було ухвалено без попереднього обговорення, з грубими порушеннями регламенту та без розгляду та висновку Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації .

 

Наслідками впровадження у життя положень цього закону - у випадку його підписання - стануть тюремні ув'язнення журналістів, закриття веб-сайтів, заборона діяльності громадських організацій. Цей закон стане остаточною легалізацією авторитаризму в Україні.

 

Громадська Рада вважає, що даний законопроект має бути заветований».

 

Нагадаємо, закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей.

 

Даний закон також встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6537
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду