З 24 листопада відкрито 8 кримінальних проваджень за перешкоджання журналістам - МВС

З 24 листопада відкрито 8 кримінальних проваджень за перешкоджання журналістам - МВС

13 Січня 2014
3247

З 24 листопада відкрито 8 кримінальних проваджень за перешкоджання журналістам - МВС

3247
З 24 листопада відкрито 8 кримінальних проваджень за перешкоджання журналістам - МВС
З 24 листопада відкрито 8 кримінальних проваджень за перешкоджання журналістам - МВС

З 24 листопада 2013 року слідчими органів внутрішніх справ України розпочато кримінальні провадження за вісьмома фактами перешкоджання законній професійній діяльності журналістів за ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. Про це йдеться у відповіді МВС на запит «Детектор медіа».

 

Відкриті кримінальні провадження за перешкоджання професійній діяльності журналістів під час подій 1 грудня біля будівлі Адміністрації президента співробітникам видань «Європейська Хвиля», NGO.Dоnetsk.ua, «Віддзеркалля Каширщини», «Лица», «Український меморіал», інформаційних агенцій GalInfo та ZIK, каналу «112-Україна».

 

«Зокрема, перешкоджання 01.12.2013 законній професійній діяльності журналістам  біля будинку Адміністрації Президента України; перешкоджання законній професійній діяльності журналістові інтернет-видання  "Європейська Хвиля" Черненку К.Є.; перешкоджання законній професійній діяльності журналістові каналу «112-Україна» Дрофі А.В.; перешкоджання законній професійній діяльності журналістові інтернет-порталу неполітичних новин NGO.Dоnetsk.ua Жемчужниковій К.І.; перешкоджання законній професійній діяльності редакторові Камінь-Каширської районної громадсько-політичної газети "Віддзеркалля Каширщини" Пташнику Б.В.; перешкоджання законній професійній діяльності редакторові газети "Лица" Гарагуці О.О. та операторові видавництва ПП "Авеню" Смолі Ю.І.; перешкоджання законній професійній діяльності фотографу інформаційної агенції GalInfo Паламарчуку П.І., фотокореспонденту інформаційного агентства ZIK Балуку Р.М. та журналісту правозахисної газети "Український меморіал" Гунді Р.М.; перешкоджання законній професійній діяльності генеральному директору медіахолдингу ZIK Добродомову Д.Є. У всіх зазначених кримінальних провадженнях працівників засобів масової інформації визнано потерпілими», - повідомляє головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ.

 

Наразі кримінальні провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістам 1 грудня передано для розслідування до органів прокуратури. «Нагляд за діяльністю, прийняттям рішень органами прокуратури до компетенції МВС не належить», - нагадує МВС.

 

Через відсутність складу кримінального правопорушення закрито кримінальні провадження за фактами перешкоджання законній професійній діяльності журналістам інтернет-видання «Європейська Хвиля», газет «Лица» та «Віддзеркалля Каширщини».

 

«У кримінальних провадженнях за фактами перешкоджання законній професійній діяльності журналістові інтернет-видання  «Європейська Хвиля» Черненку К.Є., редакторові газети «Лица» Гарагуці О.О. та операторові видавництва ПП «Авеню» Смолі Ю.І., а також редакторові Камінь-Каширської районної громадсько-політичної газети «Віддзеркалля Каширщини» Пташнику Б.В., прийнято рішення про їх закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 (Закриття кримінального провадження) КПК України через відсутність складу кримінального правопорушення. Рішення погоджено з органами прокуратури», - йдеться у відповіді на запит.

 

У решті кримінальних проваджень досудове розслідування триває.

 

«Про підозру у вчиненні кримінального правопорушення в кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими органів внутрішніх справ, на сьогодні не повідомлялось», -кажуть у МВС.

 

З повним текстом відповіді МВС можна познайомитись тут.

 

Нагадаємо, на початку грудня було відкрито кримінальні провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» щодо 12 журналістів, які постраждали під час акцій протесту в Києві.

 

Згодом голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що  станом на 10 грудня відкрито 19 кримінальних проваджень на підставі заяв, що їх подали постраждалі журналісти до органів правопорядку (серед них - 18 українських співробітників і один журналіст з Польщі). За словами пана Томенка, всі журналісти, як і пропонував Комітет та медіаексперти, написали заяви щодо порушення 171 статті Кримінального кодексу України про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

Нагадаємо, понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві. З-поміж іншого, журналістів  били бійці спецпідрозділу МВС «Беркут». Більшість постраждалих представників ЗМІ переконані, що спецзагін міліції цілеспрямовано так діяв щодо них.

 

У період з 21 листопада по 3 грудня до міліції надійшла 31 заява від представників засобів масової інформації про вчинення проти них правопорушень на акціях протесту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3247
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду